Kunstnerne er de nye konger. Den kreative klasse regerer. Åh, nåh, nej! Så enkelt er det vist ikke. Snarere tværtimod.
Fortællingen om, at kunstnere tilhører tidens sande elite, virker ellers forførende. Forfattere, billedkunstnere og musikere menes at tilhøre et nyt borgerskab, der har lige så stor indflydelse på samfundsudviklingen som f.eks. dem, der ejer virksomhederne. Gennem slutningen af det 20. århundrede vandt idéen således frem om, at kunstnere besidder en særlig form for kulturel kapital, der (næsten) kan sammenlignes med økonomisk kapital.
Problemet er blot, at talegaver ikke kan veksles til kontanter – ude i den virkelige verden. Poetiske og billedskønne talenter giver sjældent bingo: En ny undersøgelse fra Copenhagen Business School afslører brutalt, at danske billedkunstnere i dag hutler sig igennem på de mest kummerlige vilkår. Tæt på halvdelen af alle danske billedkunstnere har en så lille indtægt direkte fra deres kunst, at de i dag falder dybt under fattigdomsgrænsen.
Kun kr. 16.000,- fra kunst
Professor CBS Trine Bille har afdækket billedkunstnernes privatøkonomi og billedet er skrækindjagende: Gennemsnitligt tjener en dansk billedkunstner kun kr. 242.000,- om året, eller kr. 108.000,- mindre end gennemsnittet af alle danske lønmodtagere. Men reelt er det under halvdelen – helt præcist kr. 101.000 kr. i gennemsnit – der kommer direkte fra det kunstneriske virke. Resten tjenes på småjobs ved siden af.
Men det bliver værre endnu. Langt værre. For det er en lille gruppe af billedkunstnere, som tjener meget, der trækker gennemsnittet markant op. Hvis man i stedet måler efter median-indkomsten, altså hvad under halvdelen tjener, falder årsindkomsten til under kr. 200.000,-, inkl. andet arbejde. En femtedel af billedkunstnerne har sågar en samlet indkomst på under 100.000 kr.
Helt surrealistisk bliver det, når biindtægterne skrælles fra og de nøgne kunst-indtægter står tilbage: Medianindkomsten fra kunstnerisk virke er kun kr. 16.000,- om året, hvilket betyder, at over halvdelen af alle billedkunstnere i Danmark tjener 16.000 og derunder på deres kunst om året.
Funktionærernes tidsalder
Til sammenligning tjener en museumsinspektør kr. 451.236,- om året, mens kommunikationsrådgivere i kulturbranchen i gennemsnit har en årsløn på kr. 495.396,-, eller hele 31 gange så meget som halvdelen af billedkunstnerne tjener på deres kunst. Kort sagt: Bureaukraterne opsuger alle pengene. Som Weekendavisen skrev i går i en større feature om skævvridningen mellem kunstnere og kultur-funktionærer i den danske museumsverden:
”Direktøren, kuratoren, sekretæren, pressemedarbejderen, teknikeren,
studentermedhjælperen, rengøringspersonalet, kokken, kustoden og vagten får alle løn. Kunstneren – altså den, som har skabt dét værk eller den udstilling, som gør, at alle de andre overhovedet har et arbejde – får ikke andet end en symbolsk betaling”.
Som snyltedyr suger kulturbranchens ansatte funktionærer altså pengene væk fra de skabende kunstnere, der så må tage til takke med et liv på niveau med nyankomne asylansøgere. I det uvirkeligt virkelige Danmark er billedkunstnere blevet et nyt pjalteproletariat, der er trykket ned nederst i hierarkiet. Boheme-tilværelsen er blevet en uundgåelig skæbne for de fleste billedkunstnere.
Heldigvis er kulturminister Mette Bock klar med en beslutsom omprioritering, så de skabende kunstnere fremover får mere del i kunstmidlerne. Åh, nåh, nej, sådan var hendes reaktioner vist heller ikke. Ministeren fra Liberal Alliance udtalte i stedet til Politiken: ”Vi kan ikke tvinge folk til at købe kunst, de ikke vil have”. Sådan er det jo. Billedkunstnerne kan bare vente med at lave kunst, indil de bliver gamle.
Til gengæld er folk jo så heller ikke tvunget til at stemme på de regerende levebrødspolitikere. Måske trænger vi til, at kunstnerne rent faktisk kommer til at bestemme lidt mere? Eller i hvert fald tjener som blot de dårligst lønnede på arbejdsmarkedet. Måske ville det være et interessant, hvis kunsterne for en tid blev gjort til konger og dronninger? For det kan snart ikke blive meget mere fattigt end nu. Go’ og gerne kunstig weekend. /Lars Trier Mogensen