
RB plus. Arkivfoto: Ny planlov skal give vækst i landområderneTiltrængt vækst på landet eller nedtur for natur og lokalkøbmand. Uenigheden om indholdet af den længe ventede og moderniserede planlov er til at få øje på. Arkivfoto: Torsdag morgen blev elgkalve lukket ud i et 21 kvadratkilometer stortv indhegnet område i Lille Vildmose i Himmerland. Området kaldes Mellemområdet og her kan alle komme og forsøge at se elgene og krondyrene. Det anbefales pulikum at køre stille rundt og at blive i bilen hvis man skulle være så heldig at få øje på en elg.De 5 elge kommer fra Sverige og har siden november gået i et mindre indhegnet område. Elgene skal indgå i genopretningen af vildmosen ved at spise uønskede plantearter. Her ses området hvor man måske kan være så heldig at se en elg.. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016)
”Måske skulle jeg have været mere som vand i dag.”
Siden onsdag har Kanye West, det uforudsigelige amerikanske rapfænomen, rablet løs på Twitter, sådan som millioner af Kanye West-entusiaster verden over ved, han i perioder har for vane. Mens en del af tweetsene er af en lettere tåget økosocial karakter, har langt de fleste (vistnok 127 tweets i alt) taget afsæt i en temmelig enerverende beef mellem ham og rapperne Drake og Pusha T.
Men midt i det hele – onsdag klokken 21.45 – røg der et tweet ud, som havde en helt anden retning og flyvehøjde: ”Kalder Bob Dylan lad os finde sammen,” skrev Kanye West.
Det gav straks anledning til voldsomme spekulationer, blandt andet hos Rolling Stone Magazine. Var det et musikalsk samarbejde, Kanye havde i tankerne? I 2015 fandt han jo sammen med superstjernen Paul McCartney (og Rihanna), og det kom der to virkelig gode sange ud af. Men Kanye og Bob? Mange dylanologer gyser ved tanken om den konstellation. Nogle gange kan to plusser godt give minus – ligesom dengang i 2011, da Metallica og Lou Reed fandt sammen om pladen Lulu, der blev en af de dårligt anmeldte rockplader nogensinde.
McCartney fortalte i et interview med GQ i september, at han følte sig ”privilegeret” over, at Kanye West og Rihanna havde fundet ham ”værdig til deres verden. Jeg ved, at jeg værdig til min verden, men jeg vidste ikke, at de ville tænke, at jeg kunne passe ind”. Sådan noget strategisk, forfængeligt pis ville Bob Dylan os bekendt være totalt ligeglad med. Men hvis ikke hans Never Ending Tour tilfældigvis bringer ham lige forbi Kanye, og stjernerne ikke står helt rigtig, kommer vi ikke til at se noget Bob Dylan/Kanye West-samarbejde. Det er en utopi, som hører en bedre verden til.
Andria Falcon
Men nu vi er ved det, så lad os sgu da bestræbe os på at få en bedre verden, hvis det kan bringe Bob og Kanye sammen. I dagens udgave af Føljeton har vi et podcast-interview med arkitekten Arne Arcel, der er alvorligt bekymret for konsekvenserne af de menneskeskabte klimaforandringer.
Han tilbringer meget tid i naturen, siger han, og har med egne øjne oplevet, hvordan floraen og faunaen bliver mere og mere forarmet. ”Når man har kigget lidt på fugle og sommerfugle og opdaget, at i dag er 50 pct. af Danmarks fugle og sommerfugle forsvundet. Til det kan man så sige op i rø… Undskyld, til det kan man sige, det er lige meget, hvad skal vi med fugle og sommerfugle? Men det er altså for mig en livsbetingelse, at vi har en biotop eller en biodiversitet, som det hedder med et fint ord, for at vi overhovedet kan overleve.”
Sådan er vi mange, der har det. Men Arne Arcel har gjort noget ved det. Gennem en årrække har han arbejdet på at skabe – om ikke en bedre verden, så i hvert fald forudsætningerne for en. Han har bygget en model over en fremtidsby, Andria Falcon, der er økologisk, selvforsynende og socialt ansporende, vel at mærke uden at der er tale om en eller anden form for tvangskollektivisme. Som Arne Arcel selv siger, så var han for det første ung i 70’erne, og for det andet er han udmærket bekendt med, hvad der er gjort af forsøg med kommunistiske eller småsekteriske bosystemer rundt omkring i Europa, og derfor kender han faldgruberne for sådan et projekt. Andria Falcon er der således ikke noget religiøst eller spændetrøjeideologisk over, og byen opfylder det moderne menneskes materialistiske og sociale behov.
”Den er scenograferet sådan,” forklarer Arne Arcel, ”at man næsten ikke kan undgå at møde andre mennesker. Så man er pisket til, hvad enten man kan lide det eller ej, at hilse på folk – og falde i snak, i bedste fald.” Det er helt i orden.
Andria Falcon er virkelig gennemført og temmelig fantastisk. Den er ortogonal ligesom Han Solos rumskib Tusindårsfalken i Star Wars-filmene, og frem til 10. januar står der en kæmpemæssig håndbygget model af den utopiske by ude på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK).
Ja, du burde næsten selv lige tage hen og kigge på den, og hvis du bor for langt væk, så hør lige podcasten. /Oliver Stilling