Der er mange forskellige måder, man kan vågne på. Lad os starte med den klassiske. Den har du sandsynligvis for nylig været igennem. Det består i den ofte hæslige oplevelse det er at høre vækkeurets skingre tone, der transporterer en fra den trygge søvn og ud i den kolde virkelighed. Som om det ikke var nok, kræver vækkeuret også, at man har selvdisciplinen til at sparke dynen af og forlade lagnerne for at gøre dagens dont. Ren masochisme.
I grunden er det en ganske syret oplevelse at sove. De fleste af os bruger ca. mellem 5 og 8 timer om dagen i total bevidstløshed, mens vi hallucinerer stærkt. Det lyder som noget, staten ville forbyde, om de kunne. Men man kan faktisk opnå en næsten lignende hallucinerende og bevidstløs følelse i vågen tilstand. Nej, vi taler ikke om stoffer, vi taler om et meget vildere fix: At sidde en hverdagsnat, høj på koffein og se youtube. Det er et fantastisk Alice i Eventyrland-agtige kaninhul at lade den ene youtube-video tage den anden. Du startede måske med en hyggelig video af nogle katte, men du kan være sikker på, at Youtube får guidet dig hen på en eller anden vild konspirationsvideo.
Hermed er vi nået til den anden og tredje måde, man kan vågne på. Når man rammer konspirationsvideoerne, kan man nemlig opnå en af to vækkelser: Forhåbentlig ”vågner” man pludselig, kigger på uret og tænker ”hvad er det dog, jeg bruger mit liv på.” Men der er også den anden ”vækkelse.” Ser man en konspirationsvideo og tænker pludselig ”men World Trade Center kunne jo ikke vælte uden den amerikanske regerings indblanding,” så er man det, konspirationsteoretikerne kalder ”woke.” Skulle det ske, vil vi virkelig anbefale, at man alligevel prøver at tænke ”hvad er det dog, jeg bruger mit liv på,” for den slags konspirationsteorier er altså et skråplan.
Vækket fra Youtube af Youtube
Et mareridt, man ikke lige kan vågne fra, er, at den store Google-ejede videotjeneste har fået lov til at udvikle sig til et sted, hvor misinformation og konspirationsteorier trives i bedste velgående. Youtube ved også godt selv, at det ikke er så godt. Derfor har de besluttet at gøre et forsøg på at dæmme op for problemet. De vil nu sørge for, at konspirationsvideoer ikke bliver foreslået til brugere, så man ikke risikerer bare hovedløst at klikke videre fra den ene til den anden.
Det er i og for sig sympatisk nok. Det har længe stået pinligt klart, at tech-giganternes udbredelse af den slags misinformation i værste fald kan undergrave demokratiske valg. Fx mener flere end 60 pct. af de canadiske vælgere, at Facebook vil have en negativ indflydelse på det kommende canadiske valg. Derfor er det længe blevet efterspurgt, at tech-giganterne gør noget. Det gør Youtube så nu.
Desværre er det bare aldrig helt så lige til. For selvom det lyder godt, at Youtube vil gemme konspirationsteorierne lidt væk, så løber det også én lidt koldt ned ad ryggen, når man kommer i tanke om, at det er techvirksomhederne, der i sidste ende bestemmer, hvad vi må se på nettet, og hvad vi ikke må se. For hvad er en konspirationsvideo overhovedet? Hvor skør skal den være, før den ikke er kritik men i stedet en konspirationsvideo? Og hvad med de videoer, der bruger tid på at modsige konspirationsteorierne? Vil de også blive fanget af en ny algoritmes filter, fordi de bruger ordet konspiration?
Der er al mulig grund til at forsøge at bekæmpe misinformation, men hvor ville vi bare ønske, at det var den sunde fornuft, der kunne klare det og ikke censur. Meget apropos så er et af arnestederne for misinformation, nemlig Rusland, gået i gang med at kigge på, hvordan de kan koble sig helt af det globale internet. Det vil dels gøre dem i stand til at modstå internetsanktioner fra Vesten, men det vil også gøre det muligt for dem at censurere nettet ligesom Kina.
Internettet er et smukt sted, der kræver, at man tænker sig om. For et eller andet sted er der altid nogen, der har en bagtanke med det, man ser. Den værende sig både Rusland, Youtube og KøligKim65 fra chatten. /Andreas Terp Kønig