USA siger: Ifølge den amerikanske præsident Donald Trump er der mere end 800 såkaldte fremmedkrigere fra ”de europæiske allierede” tilbage i Syrien, der er i den USA-støttede oprørsalliance Syriens demokratiske styrker (SDF) varetægt. Der er tale om lande som Frankrig, Tyskland, Storbritanien, Danmark og Norge. De fleste af dem sidder i øjeblikket tilbageholdt hos kurdiske styrker, men da USA har meddelt at trække sig ud af landet, vil de formentlig blive løsladt i den forbindelse. Søndag meddelte Trump så, at de allierede skulle arbejde for at bringe de tilbageblevne krigere og deres koner og børn hjem til retsforfølgelse for derved at skubbe yderligere til kalifatets endelige fald og for at undgå, at de udgjorde en fare for USA.
Europa siger: Indtil videre har danske og norske politikere blankt afvist at arbejde for at tage de tidligere IS-krigere hjem. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har efter eget udsagn ”ingen interesse” i at hjælpe syrienskrigere med dansk pas tilbage til Danmark. ”Hvad end du spørger mig som partiformand eller udenrigsminister, er min holdning, at jeg ikke vil have én af dem hjem,” understreger ministeren overfor TV2. Også Tyskland har været tøvende, og udenrigsminister Heiko Maas anser det for en meget vanskelige operation, der kun vil være mulig, ”når det er sikkert, at disse mennesker øjeblikkeligt vil blive stillet for en dommer og kan varetægtsfængsles.” Og det vil kræve en grundig efterforskning og informationer, hvilket ikke kan garanteres, vurderer Maas. Frankrig meddelte til gengæld her til morgen, at man gerne ville modtage børn født af franske kvinder, der er taget til Syrien for at støtte Islamisk Stat. Der er tale om cirka 150 børn til 60 kvinder – de fleste af dem under seks år.
Juraen siger: Men ifølge juriske eksperter er der for de danske politikere ingen vej uden om. Danmark er forpligtet til at modtage og retsforfølge IS-krigere med dansk statsborgerskab, såfremt de har begået strafbare handlinger i udlandet. Det siger professor emeritus Frederik Harhoff fra Juridisk Institut på Syddansk Universitet, hvis juridiske fagområde er humanitær folkeret, til Politiken: ”Det er Justitsministeriet, der må træde i karakter og lægge reglerne frem og sige, at Danmark har pligt til at tage dem hjem, hvis de er danske statsborgere og ikke bliver retsforfulgt andre steder,” siger han. ”Det er usammenhængende, hvis Danmark på den ene side går ind for at støtte den internationale kamp mod terrorisme og påtager en forpligtelse til at kriminalisere og retsforfølge terrorisme i dansk strafferet og så på den anden side ikke vil hjemtage danske IS-krigere til retsforfølgning, når disse ikke retsforfølges ved andre instanser.”