Nyhedsanalysen
Hard ball: Sammenbruddet i nedrustningsaftale med Nordkorea, men ingen ny konflikt
Stop. USA’s præsident, Donald Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, er ikke lykkedes med at lave en aftale i Hanoi. Det var ellers planen, da de to ledere ankom til Vietnam i tirsdags for at lave nye planer for en nedrustning af Nordkoreas atom-program mod en lempelse af de sanktioner, USA har lagt ned over landet, men på et pressmøde måtte Trump her til morgen alene bekræfte efter de seneste to dages forhandlinger. Selv mener han dog også, at der var gjort fremskridt: ”Vi har gjort stor fremgang. Desværre kom vi ikke hele vejen,” sagde han og forsikrede, at parterne er tættere på en aftale, end de var for halvandet døgn siden.
Dialog. Kim Jong-un havde ellers tilbudt at nedlægge Nordkoreas største og mest kendte atomanlæg – det såkaldte Yongbyon-kompleks, som er blevet brugt til at fremstille uran og plutonium, men til gengæld havde han ifølge Trump krævet, at USA skulle ophæve alle sine sanktioner mod landet. Det var den del Trump ikke kunne være med til, da han mener, Nordkorea har flere andre anlæg. ”Vi har kendskab til mange andre faciliteter, som ingen har læst om, og jeg tror, at de var en smule overrasket over, at vi vidste det,” sagde Trump. Der er nu ikke noget ondt blod mellem de to ledere, og Trump understregede flere gange at de havde haft en fin dialog, og at Jong-Un havde lovet ikke at lave flere missiltest.
Ydmygelser og ro. Uanset hvad Trump fik sagt, er det dog svært ikke at se det som et nederlag for begge ledere, der har sat meget personlig ære ind på at få endnu en aftale underskrevet. Trump har for vane at rose sig selv for at have skabt ro på Den Koreanske Halvø, hvilket han mener berettiger ham til Nobels Fredspris, og på den anden side af bordet har Kim Jong-un også brugt møderne med Trump til at øge sin egen legitimitet og ryste rollen som international paria af sig. De fleste eksperter og uagtere af forhandlingerne hæfter sig også ved, at både Trump og udenrigsminister Mike Pompeo stadig taler positiv om møderne, og at det tyder på, at forhandlingerne bliver genoptaget. Både Kina og Rusland har også forholdt sig roligt til situationen – begge lande ser gerne USA helt ude af regionen og forhandlingerne, men ingen – hverken Rusland, Kina, USA eller Nordkorea – er interesserede i, at konflikten blusser op. /Lasse Lavrsen