Tænk hvis man havde muligheden for at smide alle sine problemer på et bål og se dem gå op i flammer. Ville det ikke være skønt? Så kunne man gøre det til en fast tradition hver aften at stå og varme sig ved alle de ting, man ikke kan lide, i stedet for at lade dem give én koldsved under dynen ved sengetid.
Hvis man føler sig tiltrukket af en sådan livsfilosofi, så kan denne lille gruppe af katolske polske præster måske være et eksempel til efterfølgelse. Gruppen går under navnet ”Stiftelsen SMS fra Himlen”, og deres problem er Harry Potter. Det synes ikke så meget at være den litterære kvalitet, som sammenslutningen af himmelske tekstbeskeder bekymrer sig om. Snarere er de vrede på magien i bøgerne. Harry Potter-bøgerne handler som bekendt om en ung troldmand, og den slags er kættersk. Hvad gør man med kætterske ting, hvis man er en middelalderlig religiøs type? Man brænder dem selvfølgelig på et bål.
Egentlig er det en stor ros til Harry Potter-bøgerne, at der er nogle, der mener, bøgerne er magiske i sig selv. Andre ville måske sige, at de bare handler om magi, men lad det nu ligge. Dog viser den lille bogafbrænding, at der er et ret fundamentalt problem med ”brænd, hvad du ikke kan lide”-livsførelsen. Nogle gange er det måske en god idé at blive klogere og prøve at omfavne sine hadeobjekter. Men selv hvis man aldrig selv kommer til at kunne lide Harry Potter, er det måske nok så vigtigt at respektere, at det er der andre, der kan.
Politiske forsvindingsnumre
På den verdenspolitiske scene har der de seneste dage også været flere eksempler på, at magtfulde mænd godt kunne ønske sig, at deres problemer går op i røg. Derfor har de også gjort, hvad de kunne for at smide problemerne på det politiske bål.
Lad os bare starte i Venezuela. Landet har den sidste lange periode været præget af økonomisk ustabilitet og interne politiske uroligheder. Den fungerende socialistiske præsident Nicolás Maduro har klamret sig til magten, men flere og flere lande har anerkendt oppositionsleder og leder af nationalforsamlingen Juan Guaidó som den egentlige præsident. I dag fortæller internationale medier, at Maduro har frataget Guaidó den politiske immunitet, han nyder som parlamentsmedlem. Der skal ikke megen fantasi til at gætte på, at det betyder, Maduro pønser på at smide Guaidó i fængsel. Og en politisk modstander i fængsel er for Maduro, hvad en Harry Potter-bog på bålet er en for en polsk præst.
Gæt hvem der også godt kan lide at sende politiske modstandere i fængsel. Ja, ok, der er lidt mange at tage af, men lige her tænkte vi på Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdoğan. Der skete noget ret vildt for Erdoğan forleden. Han tabte et valg. Søndag aften blev der afholdt regionalvalg i Tyrkiet, og de foreløbige resultater af valget fortæller, at Erdoğans parti A.K.P. har mistet magten i landets hovedstad Ankara og i landets største by Istanbul. Begge byer har været i A.K.P.’s hænder siden 1994, og derfor er det en kæmpe sejr for den sekulære opposition.
Det er ellers ikke, fordi Erdoğan ikke har prøvet. Han har i valgkampen holdt 102 valgmøder i 59 byer, han har lavet ”dem og os”-skræmmekampagner, og han har endda foreslået at gøre den verdensberømte bygning Hagia Sophia, der først var en græsk-ortodoks katedral, så en moské og nu et museum, til en moské igen. Bag bagtæppet har den skræntende tyrkiske økonomi dog luret, og det er sandsynligvis på grund af den, at Erdoğan er blevet straffet.
Men Erdoğan er ikke en mand, der plejer at give op. Han er en mand, der brænder sine problemer på bålet. Det gjorde han, da han efter et kupforsøg i 2016 fængslede og/eller fyrede tusindvis af politiske modstandere. Nu har hans parti stillet spørgsmålstegn ved valgresultatet, og stemmerne er i gang med at blive talt op. Erdoğans modstandere frygter nu, at der går et par stemmesedler op i røg, og Erdoğan alligevel ender med at vinde det hele. /Andreas T. Kønig