Nyhedsanalysen
Slutspillet i Venezuela er begyndt: Nu er det alt eller intet for oppositionen
Et fejlagtigt kupforsøg – eller hvad? Tingene begynder at spidse til i det sydamerikanske land Venezuela. Tirsdag bekendtgjorde den selvudnævnte præsident og leder af oppositionen Juan Guaidó, at han havde vundet opbakning blandt dele af det venezuelanske militær. Han opfordrede derfor sine støtter til at gå på gaden for at begynde det, han kaldte ”den sidste fase af ‘operation frihed’”. Det kom derefter til væbnede kampe i hovedstaden Caracas, hvor der blandt andet blev løst skud ved en en af militærets flybaser. Imens rasede den siddende socialistiske præsident Nicolás Maduro mod det, han kaldte ”en lille gruppe forrædere” i militæret, der havde forrådt ham. Onsdag morgen fortalte han, at regeringsstyrker havde slået ”kupforsøget” ned, og han beskyldte samtidig Guaidó for at være en ”kupmager fra den yderste højrefløj, der stod i ledtog med fremmede imperialistiske magter”. Uanset hvad tyder meget lige nu på, at Guaidó har spillet sin trumf, der har sendt den politiske magtkamp mellem ham og Maduro ind i slutspillet. Hvem der kommer ud som vinder på den anden side, det er mere usikkert.
Den guaidóske knude. Venezuela har længe været i en tilstand af krise. For år tilbage krakelerede landets økonomi fuldstændig, hvilket har ført til en større humanitær krise i landet. Samtidig har den socialistiske Maduro styret landet som diktator og gjort alt, hvad han kunne for at undgå indblanding fra oppositionen. Resultatet har været revolutionsstemning i det uroplagede land. I lang tid havde oppositionen momentum, men de seneste måneder har der været dødvande i kampen med regimet. Det er den hårdknude, som Guaidó nu forsøger at bryde ved at påberåbe sig begyndelsen på ”den sidste fase.” I talen hvor Guaidó opfordrede folk til at gå på gaden, var han flankeret af den tidligere oppositionsleder, Leopoldo López, hvilket skulle symbolisere samlet front blandt anti-Maduro grupperne, ligesom de frafaldende soldater var en besked om, at Maduros sikkerhedssystem ikke længere er så lufttæt, som det har været de seneste måneder.
It’s the military, stupid. For som Foreign Policy skriver, har Guaidó brug for militæret, hvis han skal lykkes med sit kup. Sidste gang et kupforsøg fandt sted, var da folkelige protester i 2002 for en kort periode fik afsat Maduros socialistiske forgænger Hugo Chávez. Han blev dog ekspederet sikkert ud af landet og hurtigt genindsat igen, fordi han stadig havde de vigtigste dele af det magtfulde militær på sin side. Efter kuppet stod han endda endnu stærkere end før. Han havde nu legitimitet til at rydde op i militæret, sende oppositionen i fængsel og udelukke medier, han mente havde taget del i kuppet. Det samme kan ske denne gang for Guaidó, hvis han ikke støtter sine kort rigtigt. Han har nu få dage til få skubbet Maduro fra magten og sikre opbakning fra de højtstående militærofficerer. Ingen af dem har endnu offentligt støttet Guaidó, men hvis der er sandhed i Guaidós udtalelser om, at militæret støtter ham hemmeligt, så er der gode muligheder for hans revolution. Hvis han omvendt tager fejl, kan kupforsøget ende med at være en kæmpe gave til Maduro. /Andreas T. Kønig