Pilatus spurgte dem: »Hvad skal jeg så gøre med Jesus, som kaldes Kristus?« De sagde alle: »Han skal korsfæstes!« Han spurgte: »Hvad ondt har han da gjort?« Men de råbte blot endnu højere: »Han skal korsfæstes!« Da Pilatus så, at der ikke var noget at gøre, men at der tværtimod blev uro, tog han noget vand, og i skarens påsyn vaskede han sine hænder og sagde: »Jeg er uskyldig i denne mands blod. Det bliver jeres sag.«
Ja, det er ærligt talt en penibel situation, som statholderen Pontius Pilatus befinder sig i i Matthæusevangeliet 27, vers 22-26. Efter folkets ønske er han blevet tvunget til at løslade forbryderen Barabbas, og nu står han så ellers tilbage med en fyr kaldet Kristus, som han selv er rimelig overbevist om ikke har gjort noget ondt. Men folket lugter blod, og derfor må statholderen opfinde et spritnyt ritual, som kan fjerne hans eget ansvar. Der er ikke det, som en god håndvask ikke kan klare.
Pilatus’ innovation har sidenhen skabt lidt af et carte blanche til ansvarsfralæggelse. Dog med det lille aber dabei, at håndvasken reelt kun virker, hvis man ellers ikke har haft noget af skylden fra begyndelsen. Det kunne jo give USA’s præsident Donald Trump lidt stof til eftertanke, når nu han i sit nyeste take på handelskrigen med Kina har valgt at beskylde kineserne for kursmanipulation.
Ansvarsfralæggelse i høj kurs
Som reaktion på USA’s varsling af nye toldafgifter på yderligere 10 pct. på kinesiske varer i forrige uge, blev det nemlig mandag aften kinesernes tur til at slå tilbage. Her meddelte Kina gennem sine statsstyrede medier, at landet så vidt muligt vil stoppe al import af landbrugsvarer fra USA, foruden at yuanen, den kinesiske valuta, er blevet devalueret over for dollaren, så der nu går syv yuan til én dollar. Nyheden fra Kina fik nærmest øjeblikkeligt de amerikanske aktieindekser til at falde med omkring 3 pct., og Trump reagerede altså ved at beskylde kineserne for kursmanipulation – noget som USA ellers ikke har gjort siden de tidlige 90’ere.
Beskyldningen ligner mest af alt et fejlslagent forsøg på en håndvask. Med sit tweet forsøgte Trump at gøre det klart, at nedsablingen af de amerikanske aktieindekser ikke kommer som et resultat af hans egne tariffer, men udelukkende skyldes kinesernes ufine metoder. Men hvad Trump ikke synes at ville indrømme er, at der altså skal to til en handelstango.
Snarere end at vaske den, er Trump med indførelsen af sine nye tariffer faktisk lykkedes med at gøre markedets såkaldt ”usynlige hånd” mere beskidt – i hvert fald hvis vi skal tilbage til økonomen Adam Smiths oprindelige brug af begrebet. Pointen hos Smith var, at den usynlige hånd må ses som et modstykke til suverænens hånd, der ønsker at gribe brutalt ind i markedets ageren. Og endnu vigtigere: At den væsentligste opgave for hånden er at fremme det helt almindelige hverdagsforbrug.
Spørger man de fleste økonomer, har Trump med sin handelskrig formået at bevirke det modsatte. Snarere end at ramme Kina tyder meget på, at de fleste amerikanske tariffer i sidste ende vil blive betalt af de amerikanske importører og dermed forbrugerne. Trump kan sagtens råbe op om kinesisk kursmanipulation, men det nytter altså ikke meget, hvis ofrene for tarifeskaleringen faktisk ender med at være amerikanerne selv.
Nej, selvom det måske ikke er så rart at indrømme, kan det faktisk godt blive nødvendigt for amerikanerne med en ordentlig håndvask af markedet – og her er det altså ikke nok med Trumps Pilatus-agtige forsøg.
Husk lige sæben
Situationen minder os om en The Guardian-artikel fra i går, der beskriver, at det åbenbart er blevet en trend i visse helsekredse helt at droppe at gå i bad. Logikken hos badbenægterne er, at brugen af sæbe dræber kroppens naturlige olier og kropsrensende mikrober, og at man derfor kan blive helt ren, hvis man ellers undlader at stille sig under brusen.
Som artiklen kommer ind på, findes der dog ikke noget forskning, som skulle indikere, at sæbe har en negativ effekt på kroppen. Og som dermatologen Sandy Skotnicki, der har skrevet bogen ”Beyond Soap”, til slut må indrømme, vasker hun da også fortsat sine hænder i sæbe. Som hun siger: At vaske dit hår og din krop har meget lidt at gøre med hygiejne. Men at vaske dine hænder er essentielt.”
Skotnicki påstand om, at vask af kroppen ikke har noget med hygiejne at gøre, er vi ikke helt sikre på, om vi er enige i. Men med hensyn til håndvask er vi helt på Skotnickis side; det er nu engang ret så essentielt. Og hvis Trump ellers ønsker at fortsætte sin handelskrig, bør han for fremtiden nok overveje at udføre sin håndvask ordentligt. For når selv sæbebenægterne er enige om dens kvaliteter, er der nok noget om snakken. /David Dragsted