Kinesisk økonomi. I weekenden mødtes lederne af verdens syv ”mest udviklede” økonomier (Tyskland, USA, Canada, Frankrig, Italien, Japan og Storbritannien) og en repræsentant fra EU i den franske by Biarritz. Her var verdens økonomiske situation selvsagt højt på dagsordenen. Over de seneste par uger er der dukket recessionstegn op på det amerikanske marked, hvilket har fået mange til at frygte, at der er en ny krise på vej. Den største enkeltstående årsag til markedets svaghedstegn synes at være den verserende handelskrig mellem USA og Kina, og den blev fredag forværret, da Kina meldte ud, at de vil sætte yderligere skatter på amerikanske varer. USA lovede gengæld. På G7-topmødet har de andre verdensledere uden tvivl sat Trump under pres for at finde en løsning. En kort øjeblik så det da også ud, som om det havde virket. Under et møde med den britiske premierminister Boris Johnson sagde Trump, at han havde fortrudt skatten på kinesiske varer. ”Muligvis. Jeg tvivler på alt,” sagde præsidenten. Den tvivl holdt dog ikke længe. For efterfølgende sendte Trump sine folk i byen for at gøre det klart, at det eneste, Trump var i tvivl om, var, hvorvidt han skulle have været hårdere ved Kina.
Russisk uenighed. Spørgsmålet om handelskrigen var ikke det eneste punkt, hvor den amerikanske præsident isolerede sig selv fra de andre verdensledere. For fem år siden blev G8 til G7, da Rusland blev smidt ud af det gode selskab efter annekteringen af Krim. Men hvis det står til Trump, så skal Vladimir Putin lukkes ind i varmen igen. Ifølge The Guardian skal det have ført til en ganske ophedet diskussion på et møde lørdag aften. Den afgående italienske premierminister Giuseppe Conte skal efter sigende have støttet Trump, mens den japanske leder Shinzo Abe forholdt sig neutral. Resten var meget uenige. ”På et tidspunkt blev det ret anspændt,” udtaler en europæisk diplomat til The Guardian. ”De fleste af de andre ledere insisterer på at være en familie, en klub, et fællesskab af liberale demokratier, og fordi Putin ikke repræsenterer de værdier, mener de ikke, at Putin kan blive medlem igen. Det (de liberale værdier, red.) er ikke så vigtigt for Trump. Han er ikke enig i det synspunkt.”
Iransk overraskelse. Især den franske præsident Emmanuel Macron skal have været på kollisionskurs med Donald Trump i løbet af topmødet. Fx kom det til uenigheder, da gruppen skulle diskutere klima. Det talepunkt havde Trumps rådgivere ellers protesteret imod. Endnu mere palaver skabte det dog, da den iranske udenrigsminister Mohammad Javad Zarif pludselig dukkede op ved topmødet på en invitation fra Frankrig. Her mødtes han bl.a. med den franske udenrigsminister og kort med den franske præsident. Det blev ikke til noget møde med USA, og Det Hvide Hus kaldte det iranske visit for ”en overraskelse”. Macron og andre europæiske ledere har længe forsøgt at deeskalere de spændinger, der har hobet sig op mellem USA og Iran, efter USA trak sig ud af atomaftalen med Iran. Macrons møde kan derfor ses som et mæglingsforsøg mellem USA og Iran, men allerede tidligere på dagen sagde Donald Trump, at han var glad for, at Frankrig talte med Iran, men at USA ville fortsætte med deres egne initiativer. /Andreas T. Kønig