Konspirationsvinklen. Hvis man er lidt konspirationsteoretisk anlagt, er det en nærliggende tanke, at ordren fra USA’s præsident Trump om at trække amerikanske styrker ud af det nordøstlige Syrien med øjeblikkelig virkning er hans bud på en Wag the dog-handling, der skal fjerne fokus fra andre problemer, han har på halsen. I spillefilmen Wag the Dog fra 1997 har den amerikanske præsident rodet sig ud i noget skandalesnavs hjemme i Amerika, så Det Hvide Hus hyrer en spindoktor ved navn Stanley Motts (spillet af Dustin Hoffman), som opfinder en rask, men fuldstændig fiktiv krig i Albanien i håbet om, at det kan aflede de amerikanske mediers opmærksomhed fra præsidentens egentlige problemer. Som altid overgår virkeligheden fiktionen, og da Monica Lewinsky-skandalen eksploderede året efter i 1998, lod præsident Bill Clinton et farmaceutisk anlæg i Sudan bombe – næsten ud af det blå.
Drop MAGA-kasketten. Den PR-bevidste Donald Trump har vist sig modstræbende, når det handler om at bombe eller igangsætte krigshandlinger, men har muligvis ræsonneret sig frem til, at det at trække de amerikanske styrker ud af Syrien ville være populært blandt hans kernevælgere og samtidig skabe så megen hurlumhej, at medierne ville flytte blikket fra den indledende rigsretsprocedure, som Repræsentanternes Hus har sat i gang mod ham. Men han har forregnet sig. Det magtvakuum, som USA’s ikke-tilstedeværelse i det nordøstlige Syrien skaber, er langt ‘værre’ end et amerikansk bombetogt over en slyngelstat. Mærkværdigt nok findes der stadig Donald Trump-apologeter rundt omkring (vi kender nok alle sammen nogle). Men nu er vist det rigtige tidspunkt at smide ‘Make America Great Again’-kasketten ad helvede.
Nedslagtning af kurderne. Donald Trumps beslutning kom som bekendt efter en telefonsamtale med Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdoğan, som – trods Trumps trusler om at ”udslette” den tyrkiske økonomi – straks begyndte at rykke militæret mod den syriske grænse for at udrydde de kurdiske styrker (SDF), som nu ikke længere har amerikanernes rygstøtte. Ifølge Al Jazeeras oplysninger har tyrkisk artilleri og tyrkiske luftbårne styrker bombarderet SDF med henblik på at fjerne dem, så der kan skabes en ”sikker zone”, som millioner af syriske flygtninge kan blive returneret til. SDF, som er anført af det kurdiske Folkets Forsvarsenheder (YPG), der af Tyrkiet opfattes som en terrorgruppe, har appelleret til USA om en ”no fly-zone” for at undgå tyrkiske luftangreb. SDF’s talsmand Mustafa Bali skrev sent onsdag aften (dansk tid) på Twitter, at Tyrkiets forsøg på at rykke frem over landjorden var blevet afvist af SDF. Samtidig forlyder det fra Tyrkiets forsvarsministerium, at man med fly og artilleri har ramt knap 200 mål øst for floden Eufrat i Syrien siden tirsdag. Til trods for at de fleste folk omkring Donald Trump er rystede over beslutningen om at trække de amerikanske styrker ud, bakker udenrigsminister Mike Pompeo som en god soldat op om sin præsident. I et interview med tv-kanalen PBS onsdag sagde Pompeo, at Tyrkiet har ”legitime sikkerhedsbekymringer”, og at det er er dem, de handler på. Samtidig afviste han, at USA har givet Tyrkiet ”grønt lys” til at angribe kurderne, som nu risikerer at blive slagtet. ”Det passer bare ikke,” sagde han. /Oliver Stilling