Weekendinterviewet

Kan Wikipedia blive Den Store Danske?

DEN HIRSCHSPRUNGSKE SAMLING.

Hvordan gør man kunst- og kulturscenen mere tilgængelig for alle? Tja, man kan fx begynde med at skrive om den på Wikipedia. Lige præcis det mødes en gruppe engagerede kunstinteresserede og gør en gang om måneden på en udvalgt kulturinstitution – og sidste gang i år er på Den Hirschsprungske Samling fredag d. 6. december. Wiki Labs Kultur blev blandt andet startet af Merete Sanderhoff, som er museumsinspektør ved Statens Museum for Kunst, og Føljetons Camilla Skovgaard Thomsen taler her med hende om, hvorfor en række store kulturinstitutioner lægger så meget energi i at skabe indhold på den frie encyklopædi.

Føljeton: Hvad er Wiki Labs Kultur?

Sanderhoff: Det er et samarbejde mellem kulturarvsinstitutionerne og Dansk Wikipedia, der handler om at få kulturarv ud på den store, åbne encyklopædi. Rigtig mange brugere, især børn og unge, ved ikke nødvendigvis, hvor de skal begynde, når de skal finde information om kunst- og kulturhistorie. Wikipedia er det sted, hvor mange starter, og hvis den danske kunst- og kulturhistorie er tilgængelig dér, er der bare større chance for, at folk finder den. Wikipedia har haft et lidt blakket ry, men gennem årene har det faktisk konsolideret sig som en vigtig vidensressource. Dét har kulturinstitutionerne været med til, fordi vi bidrager med troværdig ekspertviden.

Føljeton: Rammer I en bredere målgruppe, end hvis I bare lavede et særskilt, skrivebeskyttet forum til informationer om kunst- og kulturhistorie?

Sanderhoff: Absolut. Vi er jo syv institutioner, som deltager i det her samarbejde, og fx på Statens Museum for Kunst (SMK, red.), hvor jeg arbejder, har vi en strategi, der hedder SMK for alle. Vi er jo Danmarks nationalgalleri, og derfor skal vi principielt nå alle mennesker. Ikke fordi alle skal gå på museum eller bruge vores indhold, men de skal have chance for det, hvis de har lyst og behov for det. Der er Wikipedia et fantastisk sted at møde folk, der måske ikke ser sig selv som museumsgæster, for første gang. SMK’s billeder alene genererede over 35 mio. sidevisninger sidste år på Wikipedia, så vi når rigtig bredt ud. Alle de deltagende institutioner har besluttet, at de gerne vil dele deres data og billedmateriale på åbne vilkår. Det er en meget vigtig deltalje, at vi giver vores billeder og data uden copyright, for ellers kan Wikipedia ikke bruge det.

Føljeton: Hvem dukker op til de Wiki Labs, I afholder?

Sanderhoff: De deltagende er en fast kerne fra Dansk Wikipedia. De går op i det her med liv og sjæl og hjælper os kulturinstitutioner med, hvordan vi får vores materiale ud på mest effektiv vis – Wikipedia har jo et kæmpe IT-system, som man skal lære at kende. Og så kommer der jo folk, som har noget viden om kunst og kulturhistorien, de gerne vil dele. Det kan være alt fra pensionerede arkivarer, forfattere, kunstnere og studerende – helt almindelige mennesker, som på forskellig vis har interesse i kunst og kultur. De vil gerne have hjælp til, hvordan de kommer i gang med at bidrage til Wikipedia. Så til labsene sidder der både eksperter i Wikipedia og eksperter i kunst- og kulturhistorie fra mange forskellige vinkler.

Føljeton: Den faste kerne du snakker om, fra Dansk Wikipedia, er det de ‘faste wikipedianere’, I referer til i Facebook-eventet?

Sanderhoff: Ja, præcis. Der er sådan en kerne på 4-5 stykker, der har fulgt os alle årene, som er meget dedikerede til Wiki Labs Kultur og kommer hvert eneste gang og hjælper dem, der er nye. Fx er der én af dem, der hjælper en anden fra SMK med at lave et masseupload af vores nye onlinesamling – så vi ikke skal sidde og uploade billede for billede og datapost for datapost manuelt, men i stedet kan lave en automatisk overførsel på titusindvis af dataposter. Det er en kæmpe hjælp for os. Han kender Wikipedia indefra og har brugt 10-15 år af sin frivillige tid på det.

Føljeton: Hvad er den faste kerne fra Dansk Wikipedia for nogle typer?

Sanderhoff: Den faste kerne er medlemmer af Wikimedia Danmarks bestyrelse. De har typisk arbejde indenfor IT, og derfor bringer de uvurderlig faglig viden ind i samarbejdet med os kunst- og kulturfaglige, der ønsker at formidle vores samlinger på nettet.

Føljeton: Jeg kan se, at i har haft en ’notabilitetsdiskussion’ inde på jeres Facebook-side. Hvad handlede den om?

Sanderhoff: Netop fordi Wikipedia er et leksikon, som skabes af alle, så er der nogle grundprincipper, som Wikipedia i hele verden kører efter. Notabilitet, eller nævneværdighed, er ét af dem. Dét, der skrives om på Wikipedia, skal have almen interesse. Men i kunstfeltet er der mange smalle aktører, og nogle af dem kan være utroligt vigtige, selvom de aldrig er nået bredt ud, fordi de har dannet grundlag, skabt inspiration eller været med til at bygge nye strømninger op. Her har vi oplevet, at nogen fra Wikipedia har lukket ned for at skrive om bestemte aktører, fordi de ikke mente, det var af almen interesse. Det har vi diskuteret meget i Wiki Labs Kultur, for på kunstfeltet gælder der altså nogle andre regler. Her nytter det ikke, at en kunstner eller lyriker skal have almen interesse for at blive beskrevet på nettet. Wikipedia er jo netop et alternativ til ekspertstyrende og lukkede encyklopædier, og har netop muligheden for at brede feltet ud og få nuancerne med. Når det gælder kunst- og kultur er der en underskov af ting, som er belyst dårligt, og her kan Wikipedia være et fantastisk sted til at kaste lys på de her ting.

Føljeton: Vil alle kunne møde op til årets sidste Wiki Lab på fredag – og hvad vil de kunne forvente at opleve?

Sanderhoff: Ja, alle er velkomne til Wiki Labs Kultur. Man skal lige tilmelde sig på mail ([email protected]) og i øvrigt medbringe en laptop. Man kan forvente et hyggeligt og uformelt møde med dybt engagerede og hjælpsomme nørder indenfor hvert vores fagområde. Vi sætter os som regel sammen og hjælper hinanden med konkrete opgaver, det være sig at lede efter kildemateriale om en bestemt kunstner eller at løse en teknisk udfordring. Og så har vi en lille arbejdsgruppe, der forsøger at åbne op for, at flere og mindre kendte kunstnere kan blive anset som ‘notable’, så det samler vi også op på til Wiki Lab på fredag.

(Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix)

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12