Arghh, så skete det igen. Den 28-årige mand, som fredag eftermiddag nåede at slå to mennesker ihjel i et knivangreb på London Bridge, inden han selv blev overmandet og dræbt af politiet, har tidligere været dømt og fængslet for terrorrelaterede forbrydelser. Han blev anholdt i 2012 for sin medvirken i en Al-Queda-inspireret gruppes planer om at sprænge Londons børs i luften – men prøveløsladt i 2018.
Fredag løb han så rundt med en stor kniv og en selvmordsvest med et bombebælte, der viste sig at være en attrap. Har man spændt sådan en attrap om sig, så er man klar til at dø for sin sag, hvis man bilder sig ind, at man har en. Manden arbejdede tilsyneladende alene, og Scotland Yard er nu ved at undersøge, hvordan en person, der tidligere har været i myndighedernes varetægt og er blevet vurderet farlig, kan slippe af sted med sådan en ugerning.
Der dør hele tiden mennesker i forbrydelser rundt omkring i verden. Når baggrunden er ekstremistisk terror, som ikke har andet formål end at skabe skræk og rædsel, lægger det sig som en grå hinde på himlen over hele den civiliserede verden. Det føles imidlertid, som om vi er blevet bedre til at håndtere det og reagere på det; der er altid historier om almindelige borgere, som handler snarrådigt og uden tanke for eget liv, og det er, som om der bliver flere af og flere af dem. Den handlekraftige civilist er enhver terrorists mareridt. Det er opløftende.
Sådan nogle var der også på London Bridge. Modige borgere kastede sig tilsyneladende over gerningsmanden og vristede kniven fra ham. På nogle af de slørede videobilleder, som folk i nærheden har optaget, kan man se en mand i jakkesæt bevæge sig hastigt væk med kniven, lige inden politiet føler sig nødsaget til at gøre kort proces. Der var også forlydender om, at en borger havde grebet en halvanden meter lang stødtand fra en narhval i bygningen Fishmongers’ Hall og brugt den til at holde gerningsmanden på afstand.
Disse terrorhandlinger mod uskyldige er tilbagevendende, og som vi har skrevet tidligere, kan og skal det åbne samfund ikke være tolerant over for voldelig intolerance. Terrorisme skal bekæmpes med alle til rådighed stående demokratiske og retslige midler.
Der er så altid politiske kræfter, som metodisk og møjsommeligt og med en følelse af at have et kæmpestort folkeligt mandat i ryggen arbejder på at bøje disse retslige midler til det yderste. Man river ned, man spærrer af, og man blokerer. Man spiller på frygt, og man gør det måske, fordi man selv er ved at skide i bukserne af skræk. Men i virkeligheden går man terroristernes ærinde. Man falder lige i fælden. Man tror, man tager fat om nældens rod, men det er symptombehandling; man udøver politisk kvaksalveri. Den gangbare vej er at bygge, skabe, åbne, oplyse, uddanne, danne og udvise tålmodighed.
De unge i teatret
Undskyld overgangen fra terror til Det Kongelige Teater – vi ved, den er brat. Men fredag lancerede teaterdirektør Kasper Holten et nyt tilbud til unge under 25 år: Tegn abonnement på 99 kr. om måneden og se alle de forestillinger, du har lyst til. Opera, skuespil, koncerter – dørene står pivåbne.
”Vi vil gerne gøre det let at gøre det til en god vane at gå ofte i teatret, mens man er ung – og uden at det skal føles som en stor risiko at investere i en billet,” skriver Holten på Facebook. ”Fra d. 1. januar kan man tilmelde sig med månedlig betaling, men allerede nu kan man købe det som årets julegave: 1.000 kr for et års fri adgang i Det Kongelige Teater for en ung under 25. Læg dannelse under juletræet – så tror vi på det ender med vanedannelse…”
Ligesom en kæmpe del af dansk kulturliv er Det Kongelige Teater hårdt ramt af absurde politiske besparelser, og det er da muligt, at tilbuddet i en vis udstrækning skyldes desperation. Men det er den helt rigtige vej at gå. Det kedelige er, at ideen ikke kommer fra Christiansborg – og i særdeles fra regeringen eller i det mindste kulturministeren. Vi må sætte vores lid til modige civilister og visionære statstjenestemænd. /Oliver Stilling