Boris Johnsons julehumør må være højt. Han fik sit flertal, han får sit brexit, og pladsen i historiebøgerne er sikret. Alligevel er der skår i glæden. For det var ikke kun Johnson, der kunne glæde sig over en storsejr ved det britiske valg. De skotske separatist-nationalister i Scottish National Party (SNP) gjorde næsten rent bord, da de vandt 48 ud af Skotlands i alt 59 mandater i det britiske parlament. Fx måtte Liberaldemokraternes nu tidligere leder Jo Swinson se sig slået af SNP’s kandidat, og det var noget, der skabte glæde i SNP-lejren. Mandatet til en skotsk løsrivelse har aldrig været stærkere.
Det er ikke så forfærdeligt længe siden, at skotterne sidst havde mulighed for at løsrive sig fra Storbritannien. Spørgsmålet var til folkeafstemning i 2014, og dengang stemte 55,3 pct af skotterne for at blive under den britiske krone. Men fem år er lang tid i politik. Siden da har briterne som bekendt besluttet sig for at forlade EU, men hvis man kigger på valgresultatet fra brexit-afstemningen i 2016, så var det ikke med skotternes gode vilje. 62 pct. af de skotske vælgere stemte for at blive i EU.
Noget kunne tyde på, at de hårde brexit-år i britisk politik har placeret flere skotter under den separatistiske fane, og det er et problem for Johnson. Han har lovet, at Storbritannien ikke splitter med ham ved roret, og han har gang på gang sagt, at der ikke kommer en ny afstemning om skotsk selvstændighed. Men det er ikke en melding, som SNP-lederen Nicola Sturgeon tager for gode varer. Til BBC sagde hun søndag, at ”Johnson kan ikke holde Skotland i Storbritannien mod dets vilje,” og hun opfordrede samtidig Johnson til at udskrive en folkeafstemning om spørgsmålet.
Vil Skotland overhovedet være selvstændigt?
Spørgsmålet er nu, hvor længe Johnson kan ignorere Sturgeon. Det er blevet sværere efter valget, og i Skotland er man allerede begyndt at tage de første skridt mod en formel anmodning om at afholde en afstemning om selvstændighed. Det kan meget vel ende i en juridisk kamp i højesteret mellem Johnson og Sturgeon.
Lad os blot forestille os, at SNP og Sturgeon får deres afstemning. Spørgsmålet er så, om de kan få et flertal af skotterne til at stemme for løsrivelse. Umiddelbart tyder valgresultatet jo på det, men det kan snyde. For nok tog SNP ca. 75 pct. af mandaterne, men det skal de første og fremmest takke det britiske valgsystem for. De fik nemlig kun 45 pct. af de skotske stemmer. Det ville ikke være nok i en afstemning om løsrivelse.
Kigger man på meningsmålingerne, balancerer spørgsmålet om løsrivelse da også lige på vippen. Få dage inden valget viste en måling, at kun 44 pct. af skotterne støtter løsrivelse. Men en anden måling fra før valget viser, at 50 pct. vil støtte løsrivelse, hvis Boris Johnson vandt valget. Og det gjorde han som bekendt.
Et forsigtigt bud er, at spørgsmålet om skotsk løsrivelse kommer til at stå og falde med, hvordan brexit udvikler sig. Hvis handelsaftalerne kommer på plads, økonomien holder, og brexit ikke er en katastrofe, så er det sandsynligt, at skotterne vil vælge at blive. Men hvis det hele falder sammen, så forekommer det anderledes sandsynligt, at skotterne hopper i deres kilte for på ren Breaveheart-maner at kæmpe på deres frihed. /Andreas T. Kønig