Appetit. Der er en app mod alting – også COVID-19. I takt med at coronavirussen har spredt sig rundt om kloden, har softwareudviklere nærmest stået i kø for at komme med digitale løsninger, der kan bekæmpe smittespredningen. I begyndelsen lignede markedet mest af alt det vilde vesten. Flere uautoriserede apps udnyttede panikken og skaffede sig adgang til folks private data mod løfter om vitale sygdomsinformationer. Både Apple og Google erkendte problemet og valgte derfor at bandlyse alle corona-apps, der ikke kom fra enten sundhedsindustrien eller officielle instanser. Tiltaget satte en nogenlunde stopper for kvaksalveriet, men har næppe forhindret en fortsat datahøst. Meget kan i hvert fald tyde på, at det i sidste ende vil være myndighedernes egne apps, der kommer til at udgøre den største trussel mod folks privatliv.
Bluetooth. Inspireret af tiltag i blandt andet Kina, Sydkorea og Singapore er apps, der kan fortælle dig om du har været i kontakt med en coronasmittet person, nu også på vej til at gøre deres indtog i Europa. Og de tekniske løsninger, som vil blive brugt til at få appen til at fungere, kan potientielt set fortælle (betalingsmur) en hel del om, hvordan det enkelte land har det med at overvåge sine borgere. I den hidtil mest brugte – og set fra et privatlivsperspektiv også mest problematiske – løsning, får den pågældende corona-app adgang til brugernes lokationsdata, hvorefter den kan tracke, hvor brugerne har været i forhold til hinanden. I en anden, mere lovende løsning, vil appen i stedet anvende telefonens bluetooth-funktionalitet til at kommunikere med andre nærværende telefoner, uden at den behøver vide, hvor brugeren egentlig befinder sig.
Overvågning. En gruppe på 130 forskere og udviklere, der kalder sig selv Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT) arbejder i øjeblikket på, at det bliver sidstnævnte bluetooth-model, der kommer til at vinde indpas i Europa. Og ser man på blandt andet Tysklands app-planer, lader det da også til, at missionen vil lykkes. Imens har man i Polen dog indført en obligatorisk overvågningsapp til alle de borgere, der er under mistanke for at være smittede med COVID-19. Tiltaget bryder med den umiddelbare kontrakt, der hidtil har hersket mellem borgere og myndigheder vedrørende de mange corona-apps: at brugen af dem er frivillig men påskønnet. Faktisk er det netop den kontrakt, der synes at være den helt afgørende faktor for, om en app-baseret coronabekæmpelse kan lykkes. I udgangspunktet fungerer metoden kun, hvis folk rent faktisk henter og bruger appen på deres telefoner. Og det sker forhåbentligt først, når folk rent faktisk har tillid til, at den ikke vil blive et nyt våben i regeringernes overvågningsarsenaler. /David Dragsted