Aflyst. Midt under en katastrofal håndtering af coronakrisen, en skrantende økonomi med tårnhøj arbejdsløshed og de værste optøjer i landet i flere årtier er G7-mødet et muligt es i den amerikanske præsident Donald Trumps ærme. Uheldigvis kan Trump bare ikke finde ud af at spille kortet ordentligt. Tilbage i oktober vakte Trump opsigt med planen om at afvikle det årlige topmøde mellem stats- og regeringschefer fra USA, Tyskland, Japan, Frankrig, Storbritannien, Canada og Italien på sit eget golfresort Trump National Doral i Miami. Golfplanerne blev sidenhen droppet til fordel for det præsidentielle landsted Camp David, men coronavirussen gjorde det nu stærkt usansynligt, at mødet overhovedet ville kunne afvikles. Først blev mødet aflyst, inden Trump den 20. maj tweetede, at han alligevel ville invitere statslederne til USA i slutningen af juni. Fredag meldte den tyske kansler Angela Merkel så afbud. Nu truer Trump med at renovere G7 – og så splid i processen.
Uvenner. Når Trump har været så opsat på at gennemtvinge et fysisk topmøde i juni, på trods af at coronapandemien fortsat huserer, hænger det formodentlig sammen med symbolikken. Mødet havde været den perfekte PR-mulighed for Trump til at iscenesætte sig selv som den afgørende vært for verdens tilbagevenden til normalen – og så endda i et valgår. Merkels aflysning kom derfor som noget af en bet. De gode billeder udeblev, og i stedet stod Trump og sagde, at G7 er et ”meget uddateret” arrangement. Mødet blev udskudt til engang i september, og blandt de inviterede kan nu også findes Australien, Indien, Sydkorea og Rusland. At et ikke-medlemsland bliver inviteret er ikke uhørt. Udsigterne til igen at have den russiske præsident Vladimir Putin med ved bordet er dog en hård pille at sluge for flere af G7-landene.
Mødepligt. Både Canada og Storbritannien har allerede meddelt, at de vil modsætte sig Ruslands eventuelle genoptagelse i G7-gruppen. Rusland blev smidt ud af G7 tilbage i 2014, da landet valgte at annektere -Krim-halvøen, og siden da har forholdet til blandt andre Storbritannien været anspændt – særligt efter en tidligere russisk dobbeltagent blev forgiftet i Salisbury, England tilbage i 2018. På papiret giver invitationen af Rusland måske mening, da en stor del af gruppens drøftelser ventes at kredse om Kina. Men det kan unægteligt undre, at Trump nu ønsker at kaste den interne samarbejdsvilje væk, der skulle have gjort et møde i juni til en PR-sejr. Måske er han simpelthen fornærmet over, at Merkel har sat ham en kæp i hjulet. Eller også håber han at kunne iscenesætte sig som mægler mellem statsoverhovederne lige inden det amerikanske valg. Trumps veje er uransagelige, omend én ting er sikker: Når G7 endelig løber af stablen, bliver det langt fra begivenhedsløst. /David Dragsted