Helligbrøde. Så er den igen gal med QAnon, den gakkede amerikanske konspirationsteori, der har gjort troen på Donald Trumps ufejlbarligheder til noget nær en religion. Onsdag stod det klart, at den stærkt kontroversielle Marjorie Taylor Greene har vundet kampen om at blive Republikanernes kandidat til Repræsentanternes Hus i et af distrikterne i delstaten Georgia. Dermed står Greene, der ud over at være racistisk, antisemitisk og islamofobisk også er tilhænger af QAnon-bevægelsen, til at blive valgt ind i den amerikanske kongres til november. Konspirationsteorien er på tærsklen til at vinde reel politisk indflydelse – og Donald Trump har tilmed støttet Greenes kandidatur.
Djævledans. Hvis ikke du helt kan huske, hvad QAnon går ud på, kommer her en grov og hurtig genopfriskning: Tilbage i 2017 lagde en anonym bruger (der snart blev døbt Q) en række kryptiske beskeder op på det notoriske internetforum 4chan, der stillede spørgsmål til præsident Donald Trumps gøren og laden. Beskederne blev ivrigt fortolket af andre internetbrugere, og snart blev en indviklet konspirationsteori udviklet, der fortalte, at Trump på heroisk vis kæmper imod en fordækt verdensorden bestående af Satan-tilbedende pædofile. Megen af mytologien skulle dengang ses i lyset af den særlige anklager Robert Muellers efterforskning af Donald Trump. For hvor mange af os måske troede, at Muellers kulegravning af præsidenten ville vælte Trump, mente Q-tilhængere snarere, at Mueller i virkeligheden arbejdede sammen med Trump for at vælte den fordækte pædofiliring. Sidenhen har konspirationsteorien løbende skiftet fokus, men (næsten) altid med Trump som protagonist. I Q-tilhængeres øjne syntes anholdelsen af Jeffrey Epstein eksempelvis at bekræfte Trumps gode arbejde (og at teorien om pædofiliringene var rigtige), mens coronavirussen blandt andet er blevet læst som en sammensværgelse mod Trump. Som enhver god konspirationsteori er QAnon evigt modstandsdygtig over for verdens udvikling og argumenter og altid rede til at gøre krumspring for at understøtte den bagvedliggende logik (eller mangel på samme).
SoMe-helvede. QAnon har eksisteret i en årrække, men konspirationsteoriens popularitet ser ud til at være vokset eksplosivt, siden coronakrisen tog fat. Tilbage i marts viste en undersøgelse fra Pew Research Center, at 76 pct. af amerikanerne hverken havde læst eller hørt om QAnon. Siden da har konspirationsteorien fået en mere og mere prominent rolle på de sociale medier, og den har altså nu også vej mod Kongressen. Desuden er bevægelsen blevet international. Selv i Danmark sværger en mindre gruppe mennesker troskab til Q. Udviklingen har fået såvel Facebook som Twitter og TikTok til at slå ned på spredningen af konspirationsteorien på deres platforme. Meget tyder (betalingsmur) dog på, at det løb allerede er kørt. QAnon er i sin spraglede udformning ikke afhængig af nogen enkeltstående kommunikationskanal og er i sin grundform ekstremt svær for SoMe-giganterne at mandsopdække. Det kan sagtens være, at vi slipper af med Donald Trump til november. Men den blinde tro på hans evner – og konspirationsteorier affødt heraf – risikerer at leve videre længe endnu. /David Dragsted