Unge thailændere har fået nok af korruption, kongemagten og militærjuntaens skindemokrati. Henover weekenden fortsatte de prodemokratiske protester i landet på trods af forsamlingsforbud og politiets vandkanoner. Selvom regeringen ihærdigt har forsøgt at slå demonstrationerne ned, bliver store dele af befolkningen ved med at forlange forandring. Bevægelsen sammenlignes med de prodemokratiske protester i Hongkong – og demonstranter i Taiwan, Hongkong og Thailand har da også online slået pjalterne sammen i den såkaldte Milk Tea Alliance (en meme-reference til, at man i de tre lande ynder at drikke te med mælk – i modsætning til i Kina).
Demonstrationerne i Thailand begyndte tilbage i februar, da det prominente oppositionsparti Future Forward blev beordret opløst. Future Forward havde ved sidste års valg nydt en stor popularitet blandt især unge vælgere, og dets ulovliggørelse blev set som et bevis på, at Thailand kun på overfladen kan siges at være demokratisk. Valget skulle på papiret have genindført demokrati i landet efter et militærkup i 2014, men det førte blot til, at kupleder og premierminister Prayut Chan-o-cha endnu engang fik konsolideret sin magt.
Sideløbende med, at demonstranter har forlangt Chan-o-chas afgang, har de også dristet sig til at kritisere kongen. Thailand har siden 1932 officielt haft et konstitutionelt monarki, men kongehuset nyder fortsat stor magt i landet. Ud over at han er en af de rigeste monarker i verden, er kong Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun også højt hævet over forfatningen, ligesom han gennem en række arkaiske love er beskyttet mod alle former for kritik. Bare det at komme med mishagsytringer mod kongen (eller andre medlemmer af kongehuset) kan eksempelvis resultere i flere års fængsel. Det er denne kultur, som de unge demonstranter nu også ønsker et opgør med.
Kongens korthus
De fysiske demonstrationer døde ud henover foråret som følge af coronakrisen, men er siden juni blusset op igen. Det skyldes ikke mindst, at den prodemokratiske eksilaktivist Wanchalearm Satsaksi er blevet kidnappet i Cambodja, hvilket den thailandske regering mistænkes for at stå bag. Samtidig har kritikken mod kongehuset fået et vildt liv på nettet, særligt takket være den populære, satiriske Facebook-side ”Royalist Marketplace”. Og ligesom vi blandt andet har set i Hongkong, udnytter demonstranterne et virvar af memes, popkultur og internetkommunikation til at koordinere indsatsen på gadeplan.
Et af protestbevægelsens væsentligste kendetegn er således blevet det særlige håndtegn fra Hunger Games, hvor tre fingre stikkes i vejret for at signalere solidaritet med de undertrykte. Samtidig har demonstranterne taget flere tricks ud fra Hongkong-bevægelsens drejebog, herunder den lynhurtige mobilisering af menneskemasser, og ikke-voldelige remedier som paraplyer til at beskytte sig mod politiets indgriben.
For i særligt den forgangne uge har politiet altså skredet ind i stor stil. Flere demonstranter er blevet anholdt, hvilket blot synes at agere benzin på protesternes bål. Særligt skandaløs har en sag været, hvor to demonstranter i værste fald risikerer at blive dømt til fængsel på livstid for at have forbrudt sig mod en obskur lov, der dikterer, at man ikke må udøve vold mod ”dronningens frihed”. Deres forbrydelse? At de har råbt efter en kongelig kortege, som dronningen sad i. Sagen synes blot at have accentueret kongehusets privilegerede position og behovet for reform – hvor skandaløs sådanne krav end må lyde i royalistiske thailandske ører. /David Dragsted