Kære læser

Donald på Bjerget

Ej! Hvad er dog dette? Drømmer jeg, eller er jeg vågen? Nej, jeg er ganske vågen. Lige nu. Men pas på: Hvis du slumrer ind og lukker øjnene her i løbet af de næste 24 timer, risikerer du at glide umærkeligt over i en syret skumring, hvor mareridt og morgenlys næppe kan skelnes fra hinanden.

Morgenen efter nattens præsidentvalg i USA tegner til at kunne blive endnu mere bizar end de sidste fire år med Donald J. Trump i Det Hvide Hus. Som i en gyser-udgave af 2000-valget mellem George W. Bush og Al Gore – som endte med at blive afgjort i USA’s højesteret – kan dagens valg også ende med at trække ud i det absurde.

På forhånd synes kun én ting sikkert: Joe Biden vil ende med at få flest stemmer, nøjagtig ligesom Hillary Clinton fik godt 2,7 mio. flere stemmer ved præsidentvalget for fire år siden. Til gengæld har Donald Trump en jordisk chance for at kunne manøvrere sig frem til et snævert flertal af de 538 valgmænd, som formelt afgør, hvem der indsættes som præsident til januar.

Stemmeoptællingen er nemlig kun første runde. Derefter venter et større juridisk slagsmål – helt bogstaveligt fra valgsted til valgsted, fra det lille hus på Prærien til de allerstørste, gyldne skyskrabere. Intet behøver derfor at have fundet en afklaring, før de fleste har fået sovet igen, og pludselig slår øjnene op til en atter forvrænget verden.

”Forestilles liggende i Baronens Seng med en Gyldenstykkes Slåbrok for Stolen; han vågner og gnidder sine Øjne, seer sig om og bliver forskrækket, gnidder sine Øjne igen, tar på sit Hoved og får en Guldbroderet Nat-Hue i Hånden; han smør Spyt på sine Øjne, og gnidder dem igen, vender nok Huen om, og beskuer den, seer på sin fine Skjorte, på Slåbrokken, på alting. Har underlige Grimasser”.

Trump erklærer sejr

Hvis resultatet af nattens forestående præsidentvalg i USA ikke er endeligt afklaret, når solen igen står op over Danmark, får vi for alvor balladen. For Donald Trump har ikke tænkt sig at give op, næsten uanset hvad de første stemmeoptællinger måtte vise. Normaliteten er endnu ikke inde for rækkevidde. Slet ikke.

Tværtimod har flere af hans nærmeste rådgivere erkendt, at præsidenten meget vel kan finde på at erklære sig som valgets vinder – før de sidste stemmer overhovedet er talt op. På snedig vis har Trump udtænkt en chokerende angrebsplan, der kan give ham en forbløffende start på onsdag 4. november.

I år er antallet af brevstemmer rekordstort, selvsagt på grund af corona-pandemien. Da flere delstater af bureaukratiske årsager indleder med at optælle dagens stemmesedler, og således venter med brevstemmerne, kan det ikke udelukkes, at Donald Trump rent faktisk – men vel at mærke kun i første omgang – vil føre over Joe Biden, når de konkrete resultater begynder at rulle ind.

Formodningen er, at mange demokratiske vælgere har fulgt anbefalingen om at brevstemme, mens republikanske vælgere omvendt stemmer i løbet af i dag, og derfor vil de første resultater muligvis vise, at Trump har fået større opbakning, end meningsmålingerne har forudsagt. På det tidspunkt, hvor amerikanske valg almindeligvis konkluderes, vil den siddende præsident kunne hævde, at han endnu engang har overrumplet klogeågerne.

Selv om balancen i de fleste delstater med meget stor sandsynlighed vil tippe til fordel for Joe Biden, så snart alle lovformelige stemmer bliver talt op, ja, så er nødplanen fra Trump angiveligt at ville gribe forvirringen, forstærke kaos og erklære sig som valgets triumfator.

”Er det en Drøm, så gid jeg aldrig måtte vågne op, og er jeg gal, så gid jeg aldrig måtte blive vis igen; thi jeg ville stævne den Doktor, der kurerede mig, og forbande den, der vækkede mig. Men jeg hverken drømmer eller er gal, thi jeg kan komme alting ihu, som mig er vederfaret”.

Næste stop er retten

Selv afviser Donald Trump, at han skulle have planer om at foregribe begivenhedernes gang. Men han advarer samtidig om, at det vil føre til udbredt valgfusk, hvis optællingen af brevstemmerne trækker ud – og pludselig begynder et helt andet billede at vise sig, end hvad der tegner sig tidligere på selve valgaftenen:

”Du kommer til at have én, to eller tre stater, hvor de tæller stemmer, mens resten af verden venter på resultatet. Jeg tror, at det er meget farligt,” sagde præsident Trump på ét sine sidste kampagnestop: ”Det kan føre til meget svindel og misbrug”. Her henviser han særligt til de to svingstater Pennsylvania og North Carolina, hvor brevstemmer må optælles i helt op til ni dage efter valgdagen, hvis blot de er stemplet før 3. november.

Trump vil for alt i verden trække valget ind i retssalen, og han har allerede advokater klar i alle afgørende delstater, så der kan gøres indsigelser, så stemmeoptællingen overgår til brevstemmerne – som i år udgør op mod 100 mio. allerede afgivne stemmer. Hvis Trump blot kan få vredet valgdramaet ind i retslokalerne, har han en reel chance, vurderer flere af hans rådgivere.

”Jeg ved jo, at mange Folk har levet ligeså skikkelig som jeg, hvorfor skulle jeg alene komme i Himmerig? Det kan derfor ikke være Himmerig. Men hvad kan det da være? Jeg sover ikke, jeg våger ikke, jeg er ikke død, jeg lever ikke, jeg er ikke gal, jeg er ikke klog. Jeg er rig, jeg er Kejser”.

Allerede i september udtalte Trump, at han forventer, at den endelige afgørelse vil blive truffet af Højesteret. Og så er det jo bare drønheldigt, at det republikanske flertal i Senatet netop har godkendt den ultrakonservative dommer Amy Coney Barrett – som erstatning for den netop afdøde liberale kvindesagsforkæmper Ruth Bader Ginsburg, og hvorved magtbalancen endegyldigt er tippet til fordel for, ja, netop Trump med stemmerne seks mod tre.

Hvis det lykkes for Donald Trump at forvandle præsidentvalget til et langstrakt retsopgør, har han nu på forhånd sikret sig det ultimative flertal i Højesteret. Men afsporingen kan dog bremses, hvis stemmeoptællingen i to af de vigtigste swingstater giver et tidligt og klart resultat: Hvis Joe Biden viser sig at vinde Florida og/eller Pennsylvania, og afgørelsen tilmed står klar inden solopgang dansk tid, så vil det reelt være slut for Trump. Hold særligt øje med optællingen i Florida.

Men husk: Hvis du lægger dig til at sove inden for de næste 24 timer, risikerer du at vågne i et hysterisk himmelrum, hvor du næppe selv kan afgøre, hvor det mørke mareridt slutter, og de håbefulde hallucinationer begynder. For med alle midler vil Trump gøre alt for at nå sit mål – selv at vågne som genvalgt præsident i den store seng i Det Hvide Hus. /Lars Trier Mogensen

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12