Der har beklageligvis været et tilfælde af valgfusk – i New Zealand. Miljøforeningen Forest and Bird afholder hvert år en afstemning om, hvilket fjerkræ der skal have titlen som årets fugl. 2020 har budt på rekordmange tidlige stemmer, men også på et skamløst forsøg på at sikre den lille grå kiwi (også kendt som Kiwi Pukupuku) sejren. Valgets organisatører har opdaget, at den lille fugl har modtaget flere end 1.500 forfalskede stemmer. Trist! Den lille kiwis kampagnemanager Emma Rawson er da heller ikke glad for afsløringen. ”Valgsvindel er ikke kiwi-vejen”, udtaler hun blandt andet.
Heldigvis er der fortsat ingen tegn på valgsvindel ved det amerikanske præsidentvalg – overhovedet. Donald Trumps stab (der ter sig mere barnligt end en kiwifugl) har fået afvist det ene søgsmål om fusk efter det andet. Alligevel er Trump fortsat ikke meget for at flyve fra reden. Alt imens statsoverhoveder som Emmanuel Macron, Angela Merkel og Boris Johnson har travlt med at lykønske Joe Biden med sejren, gør Donald Trump end ikke antræk til at forlade Det Hvide Hus. Samtidig sidder mange republikanere øjensynligt fast i en aparte parallelverden, hvor Trump vandt valget.
Senatets flertalsleder Mitch McConnell støtter Trumps forsøg på at omstøde valgnederlaget (eller i hvert fald på at betvivle optællingen), det samme gør justitsminister William Barr. Udenrigsminister Mike Pompeo fik tirsdag sagt, at man vil foretage en ”glat overgang” til Trump-administrationens anden periode – efterfulgt af et grin. Måske mener Pompeo rent faktisk, at Trump har vundet. Eller også var udtalelsen et malplaceret forsøg på at lave en joke. De er skøre, de amerikanere.
Hvis Donald Trump var et ondt geni, kunne hans afvisning af nederlaget godt virke lidt ildevarslende. Dele af det selskab, som indtil nu ikke har lykønsket Bidens sejr (og dermed fortsat lader til at støtte Trumps præsidentskab) lyder jo til forveksling som tre ud af apokalypsens fire ryttere: Jair Bolsonaro, Kim Jung Un og Vladimir Putin. Heldigvis ser Trump dog end ikke ud til at kunne komme op på hesten. Dommedag er endnu et stykke væk.
Til Washington Post udtaler en anonym insider, at de fleste republikanere jo godt ved, at valgresultaterne ikke vil rokke sig, men at konsensus er, at det ikke skader noget at spille lidt med på Trumps tirade. ”Han tog ud og spillede golf denne weekend. Det er ikke, fordi han plotter, hvordan han kan forhindre Joe Biden i at tage magten den 20. januar [hvor præsidenten bliver svoret ind, red.]. Han tweeter om, at han vil indberette søgsmål, men de søgsmål vil fejle, og så vil han tweete noget mere om, hvordan valget blev stjålet fra ham, og så vil han gå”.
Men hvor skal han så egentlig gå hen, Donalden? Vores bedste bud er efterhånden den katolske kirke. Ikke nok med at han vil få mulighed for at skrifte sine synder, så vil han her også kunne finde alle de eksempler på fusk, som han går og drømmer om. Tirsdag udgav Vatikanet således en længe ventet, 449-sider lang rapport, der i detaljer beskriver, hvordan den tidligere kardinal Theodore E. McCarrick steg i graderne selv med sager om seksuelt misbrug hængende over hovedet. Pave Johannes Paul 2. valgte endog personligt at forfremme McCarrick til kardinal, selvom han kendte til de problematiske sager. I stedet for at undersøge anklagerne om overgreb, var det imidlertid nok for paven, at McCarrick gav sit ord for, at han ikke havde været en klam fyr (hvilket han var).
Hvis det så bare havde været én pave, der havde været lidt ufin i kanten. Men rapporten fortæller også, at efterfølgeren Pave Benedikt 16. ligeledes lagde låg på efterforskningerne af McCarricks forbrydelser – også selvom han fjernede McCarrick fra sit embede. Det er ærligt talt noget svineri. Med rapporten er det endnu engang blevet bekræftet, at kulturen i Vatikanet er pilrådden. Donald Trump ville passe lige ind. /David Dragsted