I sidst uge beskrev vi, hvordan de amerikanske konkurrencemyndigheder forsøger at opsplitte Facebook, for at komme Silicon Valley-virksomhedens monopol på det sociale medie-marked til livs. Nu vil EU også lege med.
Tirsdag præsenterede Europa-Kommisionen – med konkurrencekommisær Margrethe Vestager i spidsen – to lovudspil, som har til formål at inddæmme techgiganternes magt. Ifølge Vestager skal lovene sikre, at ”vi som brugere, som kunder og som virksomheder har adgang til det samme brede valg af tjenester online, som vi har i den fysiske verden”.
De nuværende EU-love, som skal regulere det digitale marked, er nemlig tudsegamle. De kan på ingen måde matche eksempelvis Facebooks, Googles eller Apples muskelkraft. På pressemødet sammenlignede Vestager derfor de nye udspil med dengang, man måtte opfinde trafiklyset for at håndtere bilens pludselige disruption af trafikken. Silicon Valley har for længst disruptet online-sfæren af vores liv. Lovene skal være de nye, nødvendige trafiklys, som fortæller, hvad internetgiganter må og ikke må. Hvornår der er grønt eller rødt.
Helt konkret har lovudspillene fået de sexede navne Digital Services Act (DSA) og Digital Markets Act (DMA). Førstnævnte skal få internetvirksomhederne til at sikre, at der ikke findes ulovligt indhold eller ulovlige varer på deres platform. Sidstnævnte er der hvor sigtekornet for alvor rettes mod de store techkanoner. DMA dikterer, at såkaldte ”gatekeepers” – techvirksomheder med mindst 45 mio. brugere og en årlig omsætning i Europa på mindst 6,5 mia. euro – vil blive underlagt hårdere restriktioner end hidtil. Eksempelvis skal det være slut med at favorisere egne apps, ligesom virksomhederne skal oplyse EU om planlagte opkøb af konkurrenter. Kort fortalt må Facebook, Google og andre kendinge ikke længere lege matadorer.
Monopolbusters
Brydes restriktionerne er det frem med bødeblokken. Loven vil give EU mulighed for at idømme virksomheder bøder på 10 pct. af deres årlige omsætning – hvilket i fx Googles tilfælde vil være en pæn slat. For gentagne lovovertrædelser vil en virksomhed tilmed kunne beordres opbrudt. Techgiganterne skal ikke længere kunne storme uhæmmet derudaf. Trafikreglerne skal overholdes, og EU mener (betalingsmur) det alvorligt. Margrethe Vestager har tidligere uddelt milliardbøder til Google, men vil med de nye love få mulighed for at handle både hurtigere og mere kontant.
Som det normalt er tilfældet med sådanne storstilede EU-projekter, er der endnu lidt tid til, at forslagene kan blive til virkelighed. De skal lige godkendes af Europa-Parlamentet og EU-Rådet, og det kan snildt tage nogle måneder, hvis ikke et år. Samtidig vil Google og kompagni formodentlig kæmpe imod de nye stramninger med næb og klør. Og selv hvis det vedtages, at EU i princippet kan opsplitte techgiganterne, skal det nok også lige koordineres med USA.
Som Le Monde bemærker (fransk betalingsmur), er det dog den vej vinden blæser: det synes ikke længere utænkeligt, at techgiganter vil kunne knægtes af stormagterne. USA har som nævnt kørt konkurrencemyndighederne i stilling, Kina fører på sin egen kontante (nogle ville sige autoritære) måde krig mod kinesiske giganter som Alibaba og Tencent, og EU opruster nu lovgivningen. Tech-monopolisternes æra kan snart være ovre. /David Dragsted