Hvem?
Tawakkol Abdel-Salam Karman er født 7. februar 1979. Hun er en kendt yemenitisk menneskerettighedsforkæmper, som blev verdensberømt, da hun som den ene af tre kvinder modtog Nobels Fredspris i 2011 for sin ”ikke-voldelige kamp for kvinders tryghed og for kvinders ret til at deltage fuldt ud i fredsskabende arbejde.” Hun har været i Danmark i denne uge for at tale på den internationale konference Women Deliver i Bella Center.
Hvorfor?
Tawakkol Karman var i 2005 med til at starte den yemenitiske græsrodsorganisation Kvinder Uden Lænker og er siden blevet kendt som ‘Revolutionens Moder’, fordi hun har været en afgørende skikkelse for unge aktivister i frihedskampen mod den yemenitiske regering og Ali Abdullah Saleh, som var landets præsident fra 1990 til 2012, hvor han afgav magten til sin vicepræsident, Abd Rabbuh Mansur Hadi. At præsidenten trak sig, var i høj grad Tawakkol Karmans fortjeneste. Hun førte an, da 16.000 demonstranter slog teltlejr på en af byens centrale pladser, som blev kaldt Forandringens Plads.
Hvorfra?
Karman ser først og fremmest sig selv som en, der kæmper for Yemens fremmedgjorte unge, men hun er også medlem af landets førende islamiske oppositionsparti, Islah. Hendes medlemskab af Islah er blevet opfattet som kontroversielt, idet det er et konservativt parti, hvis mest berygtede medlem, Abdul Majeed al-Zindani, er tidligere rådgiver for Osama bin Laden og opfattes som terrorist af USA. Til gengæld hjalp partiet med at organisere demonstrationerne mod præsident Saleh.
Hvorhen?
Da hun modtog Nobels Fredspris, var hun kun 32 år og dermed (på det tidspunkt) den yngste nobelprismodtager nogensinde. Hun var også den første arabiske kvinde, der modtog prisen og den anden kvindelige muslim. Hun modtog den sammen med den liberiske præsident Ellen Johnson Sirleaf og den liberiske fredsaktivist Leymah Roberta Gbowee. Nobelkomitéen sagde om Karman, at ”under de sværeste forhold, både før og efter Det Arabiske Forår, har Tawakkol Karman spillet en afgørende rolle i kampen for kvinders rettigheder og for demokrati og fred i Yemen.”
Og forresten…
Tawakkol Karman bar som ung kvinde niqab (den traditionelle islamiske klædedragt, som dækker hele kroppen undtagen øjnene). Men i forbindelse med en tv-optræden i 2004 skiftede hun den ud med en hijab – tørklædet, der blot dækker håret og lader ansigtet være frit. Det gjorde hun for at vise, at tørklædet var kulturelt betinget og ikke dikteret af islam. Som hun udtalte i 2010: ”Kvinder skal holde op med at føle, at de er en del af problemet og blive en del af løsningen. Vi er blevet marginaliseret i lang tid, og nu er det på tide, at kvinderne stiller sig op og bliver aktive uden at skulle bede om tilladelse eller accept.”
I et tv-interview fra 2011 fortæller hun, at da hendes mand friede til hende, sagde hun, at hun gerne ville giftes med ham, hvis han forstod, at hun var aktivist, og at han lovede at støtte hende i et og alt, ”og det har han gjort lige siden.”