Delstaten Texas er USA’s største energiproducent med rige forekomster af både olie og naturgas. Alligevel oplevede texanere i sidste uge omfattende strømsvigt, da en voldsom snestorm hærgede i sydstaten. Og snart tog den ene ulykke den anden. Folk sneede inde i hjem, der hverken kunne få strøm eller varme. Vandrør sprang, og nu kunne man heller ikke få rent drikkevand. Dem, der var heldige nok til at få strøm, modtog i flere tilfælde eksorbitante elregninger. Konservative politikere (som der er en del af i Texas) havde travlt med at pege fingre af vindkraft i stedet for at overveje deres egen rolle i miseren. Imens hobede skrækhistorierne sig op på de sociale medier om desperate amerikanere, der var kuldedøden nær. Mindst 58 mennesker menes at være omkommet under snestormen.
Paradokset er, at tragedien faktisk udsprang af en texansk kilde til stolthed: delstaten har nu i årtier brystet sig af at have et dereguleret elnet, der fungerer særskilt fra resten af USA. Rent ideologisk stemmer den anordning godt overens med sydstatens selvforståelse som et suverænt, amerikansk fristed. Som et sted, hvor Gud rimer på gun. Tilbage i 1999 besluttede et bredt politisk flertal at overlade elnettet til de frie markedskræfter som – med Guds vilje – ville skabe en konkurrencedygtig energisektor samt fordelagtige priser for forbrugerne. Og tricket virkede tilmed nogenlunde efter planen. Priserne faldt, alt imens konkurrencen (måske) har ført til, at Texas i dag ikke kun er førende i USA på olie, men også på vindkraft.
Sikkerhedsnet manglede
Den neoliberale solstrålehistorie har dog hele tiden været afhængig af godt vejr. Under den elektriske vilde vesten-stemning har der manglet incitament til at opbygge visse sikkerhedsmekanismer, der er til stede andre steder i landet. Delstaten har eksempelvis ikke set nogen grund til at have ekstra strøm i reserve, hvis uheldet pludselig er ude – for hvorfor dog producere el ud over den eksisterende efterspørgsel? Tilsvarende er infrastrukturen omkring delstatens strømforsyning heller ikke blevet kuldesikret. For hvorfor dog kaste penge efter det, når vejret i Texas normalt er så varmt? Kombiner dette med et pludselig temperaturskift, og så har du opskriften på en potentiel katastrofe.
Allerede i 2011 blev Texas advaret, da flere millioner stod uden strøm under en voldsom snestorm. De klare anbefalinger fra de føderale myndigheder lød dengang, at sydstaten burde opgradere og vinterbeskytte sin infrastruktur. Det blev imidlertid ignoreret. Konsekvensen blev, at ingen rigtig var forberedt på snestormen i sidste uge. En stor del af Texas’ energiforsyning kommer fra gas, men gasledningerne frøs og tog strømmen med sig. Det fik samtidig flere millioner texanere til at stå kolde tilbage, da mange hjem kører på el- eller gasvarme. Og som om det ikke var nok, stak elpriserne som nævnt af, da de stadig fulgte med efterspørgslen. Forståeligt nok følte mange texanere, at de var blevet ladt i stikken af både lovgivere og myndigheder. Måske bedst eksemplificeret ved, at senator Ted Cruz pludselig stak af fra sit texanske hjem til det mexicanske ferieparadis Cancún. Det var, på mange måder, en kølig beslutning. /David Dragsted