Den genopblussede debat om den danske corona-bekæmpelse bygger på ønsketænkning. Politikerne på Christiansborg kæmper for at genvinde kontrollen med samfundet og kommer derfor løbende med nye forslag til en hurtigere genåbning. Men den ubekvemme sandhed er, at politikerne ikke har særligt meget kontrol: Den eneste faktor, der for alvor vil være i stand til at ændre balancen i corona-restriktionerne, er reelt vaccinerne.
Jo flere ældre, der kan få de to stik, desto hurtigere vil samfundet kunne åbne. Men næppe før. Når statsminister Mette Frederiksen (S) i dag har indkaldt de andre partiledere til nye forhandlinger om den videre genåbning, er der således tale om en paradeforestilling. Politikerne kan ikke rigtigt gøre fra eller til, så længe større dele af befolkningen endnu ikke er blevet vaccineret.
Sådan er logikken i hvert fald i Statsministeriet, og sådan bliver det derfor. Uanset hvad højre- eller venstrefløjen måtte fremlægge af ønsker ved dagens indledende møder med Mette Frederiksen, har S-regeringen ikke tænkt sig at rykke afgørende hurtigere frem, end der er lagt op til med den begrænsede plan, som dog betyder, at en lang række butikker åbner netop i dag.
Forhandlingerne i Statsministeriet vil tiltrække sig stor opmærksomhed, og oppositionen satser tydeligvis på, at corona-trætheden er ved at være så udbredt, at de blå partier kan mobilisere frustrerede vælgere ved at insistere på, at normaliteten skal vende tilbage. Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen kræver ligefrem alt genåbnet midt i maj.
De kommende dage kommer til at være præget af ballade på Christiansborg. Men altså også stor ståhej for ingenting. Moralen risikerer imidlertid at blive lige så nihilistisk som i William Shakespeares drama af samme navn. For de virkelige beslutninger tegner til at blive truffet på en helt anden scene: På torsdag flyver statsminister Mette Frederiksen (S) væk fra Danmark, på jagt efter flere vacciner.
Sammen med Østrigs konservative forbundskansler Sebastian Kurz tager Mette Frederiksen 4. marts til Israel for at mødes med landets stærkt højreorienterede premierminister Benjamin Netanyahu. Dagsordenen er enkel og kontroversiel: Sebastian Kurz og Mette Frederiksen vil forsøge at få hjælp til at accelerere vaccinationerne. Israel har nemlig verdensrekord i hurtig og effektiv corona-vaccination.
Den israelske regering har gjort en ihærdig indsats for at komme forrest i den globale vaccine-kø og har til dels betalt mere for doserne fra særligt Pfizer/BioNTech, end EU-landene var villige til, og til dels også accepteret at dele personlige sundhedsdata fra de vaccinerede israelere direkte med medicinalvirksomheden. Derfor er Israel det land, som ifølge Mette Frederiksen er ”absolut længst fremme i kampen mod covid-19”.
Alle israelske statsborgere, som selv har ønsket at blive vaccineret, har nu fået første stik, og formodningen er, at Israel kan have købt så overvældende mange vacciner direkte fra producenterne, at Benjamin Netanyahu måske kan være klar til at sælge doser videre – og altså i så fald til Danmark og Østrig. De tre regeringsledere skal også drøfte samarbejde om fremtidig vaccineproduktion, og S-regeringen har umiddelbart alt at vinde.
Mette Frederiksens alliance med Sebastian Kurz er heller ikke ny: Den danske regering har længe arbejdet tæt sammen med den østrigske regering i det interne EU-magtspil i Bruxelles. Sammen med regeringslederne fra Sverige og Holland har Frederiksen og Kurz udgjort den såkaldte sparebande, ‘The Frugal Four’. Nu er de to unge regeringschefer så gået solo og har dannet en ny vaccine-bande.
Helt kontant vil Mette Frederiksen kunne opnå større landvindinger i kampen mod corona på torsdagens møde i Jerusalem, end hun på nogen tænkelig måde ville under de hjemlige forhandlinger med de andre partiledere. Til gengæld er alliancen med Netanyahu alt andet end uproblematisk. Hvis det lykkes for Frederiksen og Kurz at købe overskydende vacciner i Israel, kan det nemlig hurtigt udvikle sig til en international skandalesag.
Israelerne har – som alle andre lande – prioriteret at vaccinere deres egne borgere, og palæstinenserne i de besatte områder på Vestbredden har ikke fået gavn af Netanyahus særaftale med Pfizer/BioNTech. Hvis Danmark og Østrig får lov til at købe ekstra vacciner af israelerne, vil kritikken straks lyde, at det i givet fald sker direkte på bekostning af palæstinenserne.
Her på hjemmefronten vil begejstringen utvivlsomt være stor, hvis Mette Frederiksen formår at lande en aftale om ekstra vacciner, men på den internationale scene risikerer Danmark at blive skydeskive for en intens misbilligelse, ja, for en mulig global shitstorm, hvor Danmark vil fremstå som det lille rige land, der snupper vaccinerne for næsen af fattige befolkninger.
I virkelighedens verden er det imidlertid allerede sådan. Danmark har råd til at købe vacciner nu, mens alverdens udviklingslande må vente til allersidst. Og det vil næppe holde Mette Frederiksen vågen om natten, hvis hun formår at hoppe foran i køen – tilmed i en alliance med to højreorienterede regeringsledere. Men fredsommeligt bliver det ikke: Efter de næste dages skærmydsler på Christiansborg kan en endnu større storm vente efter Mette Frederiksens skelsættende møde i Jerusalem på torsdag. /Lars Trier Mogensen