Der findes kun én Angela Merkel i tysk politik. Det har kanslerens kristenkonservative parti, CDU, efterhånden lært på den hårde måde.
For godt et år siden måtte Merkels udpegede arving Annegret Kramp-Karrenbauer (ofte blot kaldet AKK) kaste håndklædet i ringen som leder af CDU. AKK skulle ellers have have været den oplagte, centriske løsning, der sikkert kunne lede CDU videre, når Merkel gik på velfortjent pension. Men Kramp-Karrenbauer manglede både autoritet, gennemslagskraft og fingerspitzgefühl i ledelsen af partiet, der så ud til at styre direkte mod en vælgerkrise.
Helt galt gik det, da CDU’s lokalafdeling i Thüringen slog pjalterne sammen med det yderligtgående højrefløjsparti Alternative für Deutschland (AfD) for at vælte delstatens røde ministerpræsident Bodo Ramelow. Et sådant politisk samarbejde blev set som strengt verboten og blev hurtigt beskæmmende for AKK’s lederskab. For hvordan kunne hun dog tillade, at noget sådant skete i CDU? At Merkel selv måtte ud og kalde AfD-samarbejdet “utilgiveligt“ bekræftede blot, at AKK manglede den fornødne autoritet.
Ind kom i stedet Armin Laschet, ministerpræsident i Nordrhein-Westfalen. Håbet var, at Laschet ville kunne skabe ro i partiet og sætte de konservative op til et succesrigt Superwahljahr i 2021 kulminerende med forbundsdagsvalget til september. Han er midtersøgende som Merkel, og på mange måder en oplagt – omend lidt kedelig – spirituel efterfølger til den mangeårige kansler. Meget ligesom AKK skulle have været. Til gengæld lader Laschet også til at mangle den samme, afgørende ingrediens som AKK: Merkels handlekraft. Den nye CDU-formand har simpelthen fået coronahåndteringen i gal hals. Og det ser Markus Söder, formanden for CDU’s søsterparti CSU, nu ud til at kunne lukrere på.
Mens Laschet er blevet latterliggjort for sine mange kursskift i coronapolitikken, har Söder markeret sig med sin håndfaste pandemi-håndtering i den vigtige delstat Bayern (hvor Söder er ministerpræsident). Ret beset har Söder mestendels lagt sig op af Merkels coronakurs, men han har gjort det med overbevisning – og det er der stemmer i. Meningsmålinger viser, at CDU/CSU-alliancen har bedre chancer for et spiseligt valgresultat med Markus Söder ved roret. Det har derfor ligget lidt i kortene, at Söder ville forsøge at udfordre Laschet i kampen om at blive alliancens kanslerkandidat. Søndag gjorde Söder alvor af truslen, da han officielt meddelte sit kandidatur.
Valget forventes at skulle træffes hurtigt – potentielt allerede i dag. Mens de konservative fortsat underpræsterer i meningsmålingerne, stormer De Grønne nemlig frem. Siden januar er CDU/CSU faldet fra 36 til 27 pct. i opbakning, mens De Grønne er gået frem fra 19 til 22 pct. Med sådanne prognoser skal der efterhånden ikke megen fantasi til at forestille sig, at klimapartiet til september vil kunne få sin første forbundskansler.
Stabilitet har tidligere været CDU/CSU’s hofdisciplin, men så længe kanslerkandidaturet forbliver uafklaret, står alliancen i en sårbar position. Laschet synes at have tabt bolden, mens Söder stormer frem. Bl.a. har en gruppe CDU’ere fra Baden-Württemberg – hvor CDU fik et slemt skuffende resultat ved sidste måneds delstatsvalg – valgt at støtte Söder frem for deres lettere detroniserede partifælle. Ja, det vil efterhånden være lidt af en overraskelse, hvis Laschet får lov til blive kanslerkandidat. Dertil kan arven fra Merkel endnu engang vise sig at blive for tung. /David Dragsted