Nyhedsanalyse

Grøn tryllekunst med rødt kød

0:00 / 0:00

Foto: Claus Fisker / Scanpix

Den gode: Hellere sent end aldrig. Med flere års forsinkelse er det pludselig gået op for Danmarks største kødboss, topchefen i Danish Crown, Jais Valeur, at fremtiden tilhører planteriget. I en opsigtsvækkende udmelding har han netop været ude og erkende, at han tog fejl for nogle år siden, da kødmastodonten blev advaret om, at efterspørgslen efter planteprotein vil vokse, samtidig med at glæden ved flæsk og hakket fars vil falde. Men dengang reagerede han ikke, først nu:

“Da jeg tiltrådte for fem år siden, var Danish Crown udfordret på flere områder. På et tidspunkt blev vi spurgt ind til plantebaserede fødevarer og klima af nogle konsulenter, men afviste, at det skulle op på dagsordenen. Der havde jeg nok mit Beatles-øjeblik,“ siger Jais Valeur til Berlingske, og fortsætter ned ad Penny Lane: “For det var jo lidt som at afvise Beatles, den gang de kom frem. Her fem år efter vil jeg godt indrømme, at vi tog fejl.“

Trods den lidt besynderlige sammenligning med Liverpool-bandets første vanskelige år som spillemænd på beverdinger i Hamburgs prostitutionskvarter Reeperbahn, er pointen ikke til at misforstå. Den ensidige satsning på kødproduktion har vist sig at være en kommerciel blindgyde for Danish Crown, og i dag er det andre firmaer, som står til at profitere på omvæltningen i særligt yngre menneskers spisevaner – i retning af mindre animalsk protein. Og det er faktisk en skelsættende erkendelse, som kan vise sig at få større effekt på dansk fødevareproduktion, end den meget begrænsede landbrugsaftale, som et bredt flertal i Folketinget blev enige om i sidste uge.

Hvis Danmarks største kødkoncern, ja, faktisk Europas største svinebutik, for alvor ændrer kurs, og begynder at investere i planteprotein som alternativ til animalsk produktion, vil de komme til at ændre det danske landskab med langt større kraft, end politikerne inde på Christiansborg har mod og vilje til. De største samfundsforandringer kan komme fra markedet, ikke længere fra de folkevalgte.

Den onde: Med en mousserende metafor satte Jais Valeur yderligere trumf på. Her bør alarmlamperne dog også begynde at blinke. Umiddelbart lyder det ellers besnærende, når Danish Crown-chefen fremhæver oksekød som et fremtidigt luksusprodukt, der nødvendigvis må og skal blive dyrere på grund af den uholdbare udledning af drivhusgasser.

I interviewet i Berlingske siger topchefen: “Oksekød kommer ikke til at blive super klimavenligt. Det bliver lidt ligesom champagne, nemlig et luksusprodukt, som vi spiser, når vi skal forkæle os selv.“ Igen er erkendelsen hård og kontant. Hverken oksekød eller mælkeprodukter kan ikke produceres på en måde, der er noget nær bæredygtig. Men, for der er et kæmpestort men: Til gengæld lyder det glade budskab, at grisekød er mere eller mindre uproblematisk. Reelt er der således tale om, at den største forhandler af flæsk og slagtede svin forsøger at næsten udskamme oksekødet – til fordel for de mange grisebasser.

Danish Crown har længe haft gang i en kampagne, hvor de promoverer, at “grise er mere klimavenlige, end du tror“, og de markedsfører ligefrem deres grisekød som “klimasvin“. Men grisekød – og hele den produktionskæde, som ligger bag opdrættet af mere end 25 mio. svin i Danmark hvert år – er ikke klimavenligt. Svinekød er indiskutabelt mindre belastende end oksekød, men ligefrem venligt over for klodens klima kan man bestemt ikke kalde den intensive svineproduktion. Kort og kontant er der tale om greenwashing, altså falsk markedsføring, som Forbrugerrådet Tænk også har været ude og påpege. Den dygtigt iscenesatte lovprisning af planteprotein på den ene side og fordømmelse af oksekød på den anden side handler i bund og grund om at vinde legitimitet til at kunne fortsætte svineproduktionen uhindret.

Den grusomme: Kødspiserne har ingen grund til bekymring. Hverken dem, der spiser oksekød til hverdag, eller dem, der elsker pølser. For absolut intet tyder på, at politikerne er parat til at pålægge klimabelastende kødproduktion højere afgifter. Tværtimod valgte det brede flertal i Folketinget at friholde den animalske produktion i den nye landbrugsaftale. Reelt er der således tale om et spøgelse, når Danish Crown-direktør Jais Valeur forudser, at dansk oksekød snart vil blive et luksusprodukt på linje med fransk champagne.

Selve præmissen for landbrugsaftalen – som Nye Borgerlige og Enhedslisten er enige om – er, at kød ikke må blive dyrere for forbrugerne. Flæsk, frikadeller og rullepølse er en menneskeret i Danmark, og derfor tør ikke engang venstrefløjen udfordre svinebaronerne. Og så meget desto mere imponerende er mediestuntet fra Danish Crown. Ved brødbetynget at erkende fejl og ved at udskamme oksekød, får den muskelstærke kødlobby skabt et billede af en industri i hurtig grøn omstilling. Men bundlinjen er, at politikerne på Christiansborg har bakket tilbage og overladt det ene og alene til frivillige initiativer fra branchen selv. Udsigterne til, at et flertal i Folketinget vil turde indføre en høj, generel CO2-afgift ser heller ikke lyse ud. Klimapolitik er ved at blive forvandlet til trylletricks. /Lars Trier Mogensen

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12