Coronaens tredje/fjerde/femte bølge (hvem tæller egentlig) skyller atter ind over Europa med en sådan hast, at selv ikke de alt for tidligt opsatte julelys kan følge med. Det begynder at ligne en dyster tradition: Med kulden kommer pandemien tilbage – også selvom vi nu har vaccinerne som bolværk. Til forskel fra sidste efterår, er vaccinerne da også blevet omdrejningspunkt i mange landes diskussioner om nye nedlukninger. For når det nu primært er de ikke-vaccinerede, der driver smitten fremad, bør det så ikke også være dem, der må tage konsekvensen?
Mest radikalt har Østrig valgt at indføre en ny nedlukning i foreløbigt 10 dage, der kun gælder for landets godt to mio. ikke-vaccinerede indbyggere. Hvis man ikke har fået sine stik, må man kun forlade hjemmet for at handle eller gå på arbejde. Ellers vanker der en bøde på 500 euro. Kansler Alexander Schallenberg har kaldt tiltaget “nødvendigt“, landets lave vaccinationsrate – godt 65 pct. – taget i betragtning. Og ifølge kansleren har nedluknings-pisken da også allerede haft en effekt: Ugen inden nedlukningerne trådte i kraft, har over 100.000 østrigere valgt at få deres første vaccinestik.
Andre lande lader nu til at hente inspiration fra Østrigs coronabekæmpelse. Et hurtigt kig udover kontinentet afslører i hvert fald, at tiltag mod ikke-vaccinerede ikke længere er tabu. I Tyskland har man i flere delstater – bl.a. Sachsen og Brandenburg – indført såkaldte 2G-restriktioner, der bl.a. begrænser adgangen til barer, museer og restauranter for alle dem, der ikke er vaccinerede eller for nyligt har været smittet med Covid-19. Imens diskuterer SPD, FDP og De Grønne, om eksempelvis adgangen til offentlig transport skal være forbeholdt de vaccinerede. Med til historien hører selvfølgelig, at Tyskland ligesom Østrig har en lavere vaccinationsrate end fx Portugal, Italien og Spanien – og at smittespredningen i landet pt. slår alle rekorder.
Længere mod øst har Slovakiet varslet lignende restriktioner, mens også Letland har lavet særregler for ikke-vaccinerede. Uden for Europa har bl.a. Australien, New Zealand og Singapore ligeledes valgt – med forskellige midler – at slå ned på dem, der ikke vil lade sig stikke. Til sammenligning har man i Ukraine valgt at holde sig til guleroden ved at tilbyde godt 33 euro til folk, der bliver vaccineret. Og i Holland holder man foreløbigt fast i, at det ikke nytter noget at polarisere befolkningen yderligere. Regeringen havde ellers for nyligt foreslået, at en negativ coronatest ikke længere skulle give et gyldigt coronapas.
Herhjemme har en Megafonmåling lavet for TV 2 og Politiken vist, at et flertal af danskerne sådan set støtter idéen om, at man laver særskilte restriktioner for ikke-vaccinerede. Indtil videre er partiernes sundhedsordførere dog forholdsvist enige om, at restriktioner à la Østrig ikke bør komme på tale. Som professor i statskundskab Michael Bang Petersen fortæller, er politisk mådehold da også en god idé. For desto dybere kløft man graver i befolkningen, desto mere udtalt vil mistilliden blive både før og efter pandemien. Selvom tiltag som de tyske og østrigske måske kan have en umiddelbar effekt på vaccinationsraterne, risikerer man også at opbygge en masse indestængt vrede blandt vaccinenægterne, som det på sigt kan blive svært at bekæmpe.
I sidste uge blev der sat ny europæisk rekord med hele to mio. coronatilfælde. Sammenlignet med vaccinationsraten på verdensplan – der ifølge Johns Hopkins University er på omtrent 40 pct. – er godt 65 pct. af befolkningen i Europa blevet vaccineret. Men forskellene landene imellem er udtalt, og stadig flere lande barsler altså med nye restriktioner. Senest har Belgien annonceret, at hjemmearbejde og mundbind er kommet tilbage på menuen.
Ifølge tal fra USA’s sundhedsagentur Centers for Disease Control and Prevention (CDC) er ikke-vaccinerede omkring fem gange så udsatte for at få Covid-19 som folk, der har fået coronavaccinen – og i 10 gange større risiko for at dø af sygdommen. Vaccinen er altså stadig det klart bedste våben, når pandemien kan bekæmpes. Men den er også blevet omdrejningspunkt for en støt voksende kulturkrig. Desto længere de enkelte regeringer vil gå for at få folk stukket, desto bedre grobund får populisterne for at råbe “tvang!“. Sagt med andre ord: Så længe det østrigske eksperiment spreder sig, vil splittelsen også vokse. Med fare for at lyde lidt højstemt, truer et nyt mørke med at lægge sig over Europa. Måske er det alligevel ikke så dumt, at julelysene allerede er kommet op. /David Dragsted