Kære læser

Trumpines himmelspræt

Foto: Scanpix

Inden bladene falder af træerne, er Inger Støjberg tilbage på den politiske scene. Ja, man skal høre meget, før ørerne falder af. Alt var koreograferet som en folkelig hyldestceremoni, da den tidligere udlændinge- og integrationsminister i går lod sine fans komme i audiens på Kristi Himmelfartsdag – og fejre, at hun nu har afsonet sin fodlænkedom.

Mere end 1.200 af Inger Støjbergs allermest trofaste støtter var mødt op og stod i en lang række for at trykke hende i hånden, og i nogle tilfælde også overrække kæmpe Dannebrogskager. Sammen med otte festivaltoiletter, to paller Støjberg-øl, afhoppere fra Dansk Folkeparti, folk i ternede termojakker og kasketter med påskriften ‘Make America Great Again’ var de to bejlere, Kristian Thulesen Dahl og Pernille Vermund, også mødt op til Inger Støjbergs himmelspræt.

Det lille renæssanceslot Visborggaard ligger en kort køretur uden for Hadsund, hvor Inger Støjberg bor. Her har hun også måttet spankulere rundt i de seneste måneder iført sin elektroniske lænke, siden hun i december blev dømt ved Rigsretten for dels at have givet “urigtige eller misvisende oplysninger til Folketinget“ og for at have tilsidesat “almindelige forvaltningsretlige grundsætninger om saglig forvaltning, pligtmæssigt skøn og proportionalitet“.

Efter strafafsoningen skulle den ikke have for lidt. Som en forfulgt dissident, der endelig undslipper systemets forfølgelse, opfattes Inger Støjberg af sine beundrere som en sandsiger. Hendes første budskab ude i friheden var dog en anelse kryptisk. Adspurgt om hun stod på spring til at stifte et nyt højrefløjsparti svarede hun dunket: “Der var sådan lige en diskussion med nogle af de andre journalister, og så var der én, der foreslog, om det kunne være, inden bladene faldt af træerne. Og det er det.“

Inden bladene falder af træerne, og dermed højest sandsynligt inden statsminister Mette Frederiksen (S) har udskrevet folketingvalg, vil Venstres tidligere næstformand, atter stå på stemmesedlen, for som hun samtidig sagde foran de sammenstimlede på Visborggaard Slot:

“Jeg er slet ikke træt af politik eller har mistet lysten, så jeg vil slet ikke afvise opstilling til et folketingsvalg,“ sagde Inger Støjberg, men fik straks bedre fat i publikum, da hun slog sit klassiske tema an og trådte i karakter som den store forenkler, der kan gøre selv det mest komplicerede simpelt:

“Jeg synes, at politik tit bliver gjort utroligt kompliceret, og det mener jeg faktisk ikke, at det behøver at være, tværtimod. For mig handler det om at sige, hvad jeg mener – også selvom det måske ikke altid lige passer ind i de fine saloner og avisredaktioner i København.“

Når det gælder kunsten at forsimple, gerne ud til den vulgære ydergrænse, er der dog ikke mange, der kan konkurrere med den tyske boulevardavis Bild Zeitung, som tidligere har spurgt, hårdt og kontant: “Hat die Welt einen weiblichen Trump gefunden – eine ‘Trumpine’, die auf Kosten von Flüchtlingen mit haarsträubenden Social Media-Aktionen auf sich aufmerksam machen will?“

Ja, Bild Zeitung har for længst udråbt Inger Støjberg til at være den kvindelige Trump, der vil bruge selv de mest hårrejsende virkemidler på sociale medier for at tiltrække sig opmærksomhed på bekostning af flygtninge. Og sammenligningen holder da også, men kun et stykke hen ad vejen. For der er langt fra Hadsund i Mariagerfjord Kommune til Houston, Texas.

Trods den indestængt iscenesættelse og forsøget på at komme tilbage med ophøjet form for folkelighed – for okay, Visborggaard kan vel godt bruges som et slags jysk og forgyldt Mar-a-Lago – er der stadig langt op til den magtfulde rolle, som Venstre i sin tid gav Inger Støjberg. De 1.200 fremmødte rækker foreløbig kun til en plads i byrådet.

Men hun har tydeligvis stadig et tag i store vælgersegmenter, som potentielt kan veksles til en fornyet kraft, der meget vel kan vise sig stærkere, end hvad både Pernille Vermund og Morten Messerschmidt evner at generere for tiden. Selv om et nyt Støjberg-parti næppe vil kunne kapre stemmer fra andre end Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti, vil det også være mere end rigeligt til at storme ind på Christiansborg.

Støjbergs martyrium

Støjberg har nemlig to afgørende styrker, som ingen af de to andre højrefløjsledere kan prale med: For det første er hun jysk. Hvor Vermund er født i København og Messerschmidt i Frederikssund, er Støjberg en stolt sallingbo, og det kan og skal aldrig underkendes, hvor meget ophavet betyder for outsider-fortællingen om at tale parnasset midt imod.

For det andet har Inger Støjberg nu sit martyrium. Flere af de fremmødte talte om, at hun som den eneste politikere har turdet stå op imod fremmede pædofile, og at hun er blevet udskammet for at forsvare de såkaldte “barnebrude“, sågar ved selv at blive idømt en fængselsstraf. Paradoksalt nok kan fodlænken således blive en ny nøgle til at dirke folkedybet op.

En af Danmarks mest begavede samtidsiagttagere, museumsinspektør på Industrimuseet i Horsens, David H. Olsen, har i et opslag på Facebook allerede skrevet det nye partiprogram – halvt i sjov, men også helt på kornet:

“Man skal foreslå, at man halverer optaget til det almene gymnasium og overfører midlerne til erhvervsskolerne. Man er det parti, der vil løse problemet med uddannelsessnobberi og manglen på faglærte fra bunden i stedet for bare at snakke. Det forslag sikrer samtidig, at man kommer til at skændes med de rigtige; velformulerede akademikere med årsindkomster på 500.000+, der optimalt set skal skrive harmdirrende indlæg i Politiken om at stå vagt om den gode smag og dannelsen,“ skriver David H. Olsen, og fortsætter:

“Der skal være folkedragter og joviale, dansende, grundtvigianske bønder over det hele. Velfærdspolitisk prioriterer man omsorgssektoren, hvor de blå Bjarners koner arbejder. Finansiering skaffer man ved at skære ned på overførselsindkomster. Hadsund gøres til sindbilledet på alt sundt, folkeligt og livskraftigt i Danmark. Så er det partiprogram skrevet.“

Støjberg-partiet har bestemt en fremtid foran sig. Men det kan også hurtigt rulle den anden vej. For indtil videre fremstår Inger Støjberg faktisk snarere som en omvendt Trump: Hvor han brugte sin fortid som reality-stjerne i tv-programmet ‘The Apprentice’ som affyringsrampe for sin politiske magtkarriere, ser hun ud til kun at have transformeret sin gamle indflydelse på Christiansborg til et nyt liv som netop reality-stjerne.

Ligesom småkulørte typer, der engang var kendte, bare for ét eller andet, krampagtigt forsøger at holde sig i live i offentligheden ved at deltage i akavede tv-konkurrencer – gerne rundt omkring på lejede eventyrslotte – kan Inger Støjbergs videre politiske karriere også komme til at forme sig som en turné med merchandise og rundt til indkøbscentre og mindre byfester.

Som sindbillede på vanskelighederne vil Inger Støjberg i de næste dage rejse rundt og drive kampagne for et nej til at afskaffe forsvarsforbeholdet ved folkeafstemningen på onsdag. Men det tegner til at være for lidt og for sent. Hun træder først ind, nu her hvor meningsmålingerne peger i retning af et overbevisende ja – og hun når dermed kun at få del af nederlaget. Støjbergs stjerneglans kan være falmet, før også træerne mister bladene. /Lars Trier Mogensen

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12