Bedst som man troede, at Senatet i USA ville fortsætte med at være en af de største forhindringer mod en CO2-fri fremtid, fik de amerikanske lovgivere søndag landet en aftale, der indeholder de største klimainvesteringer i landets historie. I den omfattende økonomiske pakke – der har fået det lidt undervældende navn Inflation Reduction Act – bliver der simpelthen afsat knap 370 mia. dollars til grønne løsninger. Ifølge beregninger vil tiltagene medføre, at USA kan få reduceret sine CO2-udledninger med op mod 40 pct. inden 2030. Det er ikke helt de 50 pct., præsident Joe Biden stadig sigter efter, men dog nok til, at USA kan gå ind til COP27-forhandlingerne i Egypten til november med løftet pande og øget troværdighed. Kort fortalt var søndagens gennembrud en slemt god nyhed for klodens fremtid.
Selvom præsident Joe Biden lige siden sin indsættelse har lovet guld og grønne skove, når det kom til ambitiøse klimatiltag, har den realpolitiske situation i Senatet længe været en hæmsko. Teknisk set har Demokraterne ganske vist et flertal, da vicepræsident Kamala Harris kan kaste den afgørende stemme ved uafgjorte resultater. Med lige mange republikanske og demokratiske senatorer – 50 af hver – risikerer enhver afstemning imidlertid at blive til en uløselig brydekamp. Ikke nok med, at republikanerne normalt kan bruge den frygtede filibuster-regel, der gør det nødvendigt at finde 60 stemmer snarere end 51, er den interne splittelse hos Demokraterne også ofte et problem. I et parti, der spænder helt fra Bernie Sanders socialisme til Joe Manchins kul-konservatisme, kan det være tæt på umuligt at finde en grøn løsning, alle kan takke ja til.
Ved at indskrive klimatiltagene i en større økonomisk pakke, der også indeholder skattereformer og nye sundhedstiltag, har demokraterne imidlertid kunnet undgå en filibuster, takket være de småforvirrende amerikanske regelsæt. Samtidig har majoritetsleder Chuck Schumer tålmodigt tilpasset pakken, så samtlige 50 demokratiske senatorer – herunder Joe Manchin – til sidst er blevet stillet tilfredse. Snarere end at satse på håndfaste tiltag som en ny CO2-skat, har Schumer haft guleroden fremme, og gennemtrumfet, at den grønne omstilling nu skal skabes med økonomiske incitamenter.
Selvom det måske ikke er den mest effektive løsning, vil Inflation Reduction Act sikre, at der fremover bliver investeret langt mere i klimavenlige løsninger i USA. Bl.a. indeholder aftalen en ny skattefradragsordning, der skal gøre det mere attraktivt for amerikanere at købe klimavenlige varmepumper, elbiler og solcelletag. Og selvom Joe Manchin har fået en række indrømmelser, der tilgodeser fossilindustrien i hans hjemstat West Virginia, er det svært ikke at se den samlede pakke som en kæmpe klimasejr – særligt når man medtænker, at der har været tale om det muliges kunst i et kropumuligt Senat.
Inflation Reduction Act er på ingen måde den ambitiøse “Build Back Better“-plan, Joe Biden oprindeligt forsøgte at gennemføre. Bliver aftalen som ventet stemt igennem i Repræsentanters Hus fredag, vil den dog sende et vigtigt signal til resten af verden om, at USA stadig er med i kampen. Særligt når man medtænker, at den republikanske minoritetsleder Mitch McConnell har kaldt lovforslaget “en krig mod den amerikanske fossilindustri“. Et bedre hædersstempel kan man næppe tænke sig. /David Dragsted