Nyhedsanalysen
Valgkort
Politikere vil genoplive Bornholms Værn for at afskrække Vladimir Putin, skriver DR. Både Venstres beredskabsordfører, Peter Juel-Jensen, og Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, ser i hvert fald lunt på idéen om atter at få en fast stående styrke på klippeøen.
Flere S-profiler trodser nu partilinjen om etableringen af et modtagecenter i Rwanda. I Jyllands-Postens kandidattest svarer hele seks socialdemokratiske folketingsmedlemmer, herunder fødevareminister Rasmus Prehn, ’hverken-eller’ til spørgsmålet om, hvor enige de er i udsagnet: “Asylsøgere, der kommer til Danmark, skal flyves til et modtagecenter uden for Europa, hvor deres asylsag skal behandles.“
Også Konservatives forperson Søren Pape Poulsen har tilsyneladende fået semi-kolde fødder når det kommer til den benhårde strammerlinje. “Vi skal have en stram udlændingepolitik i Danmark, men den skal ikke gå hen og blive skør,“ udtaler Pape på baggrunden af sagen om den 20-årige, plejehjemsansatte Mariam, der står til at blive sendt tilbage til Syrien.
Og minsandten om Venstres forperson Jakob Ellemann-Jensen nu ikke også har trukket i land på sin udtalelse om, at ældre skal kunne afvise hjemmehjælpere med muslimske hovedtørklæder. “Jeg synes, at påklædning eller religion eller hårfarve eller andre ting ikke er et relevant kriterium,“ fortæller partilederen til DR, mens han til Ekstra-Bladet siger, at “det var superslapt“ med den oprindelige udtalelse.
Samtidig siger Venstre ja til en CO2-afgift for landbruget, hvis den altså ikke sender arbejdspladser ud af landet.
Ligesom Venstre nu vil afsætte fire milliarder til psykiatrien.
I øvrigt er Venstre det parti, der har fået mest medieomtale i første uge af valgkampen.
Apropos omtale har Moderaternes forperson Lars Løkke Rasmussen taget alternative midler i brug: Hans valgplakater er at finde i hele landet, selvom man kun kan stemme på ham personligt i Sjællands Storkreds.
SF vil komme “trivselskrisen“ blandt børn og unge til livs ved eksempelvis at sikre et klasseloft på 24 elever i folkeskolerne. Det fremgår af et nyt milliardudspil. Ifølge partileder Pia Olsen Dyhr er mistrivslen nemlig “den største udfordring, vi står med“.
S-ordførere må meget paradoksalt ikke udtale sig til medierne under valgkampen, men skal i stedet henvise til pressetelefonen, skriver Politiken. Det fører ikke overraskende til nye beskyldninger om magtcentralisering.
Først var det Liberal Alliances forperson Alex Vanopslagh, der fik ørerne i maskinen for sine boligforhold, og nu er turen tilsyneladende kommet til miljøminister Lea Wermelin (S). I et interview med B.T. erkender ministeren, at hun ikke har befundet sig på Bornholm 180 dage om året. Ifølge eksperter kan hun dermed have brudt CPR-loven.