I denne uge har Føljeton haft 15-årige Alma, der til dagligt går i 9. klasse, i folkeskolepraktik. Med et valg på trapperne var vi selvsagt nysgerrige på, hvilke emner Alma særligt er optaget af. Resultatet blev nedenstående analyse af unges mistrivsel og den underprioriterede psykiatri.
Dansk psykiatri er i opløsning. Det er nutidens synkende Titanic, der – hvis ikke vi handler nu – drukner både patienterne, de ansatte og ikke mindst de pårørende. Men har partierne overhovedet nogen planer for at undgå forliset?
Hver fjerde børne- og ungdomspsykiater i Danmark er gået over til private udbydere, fordi de har bedre arbejdsvilkår. Der er gennemsnitligt 266 dages venteliste på ledige tider i den offentlige børne- og ungdomspsykiatri. Samtidig er mistrivslen hos unge stigende.
En ny undersøgelse fra Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet (AAU) viser, at cirka halvdelen af unge oplever en grad af mistrivsel, har svært ved at leve op til egne forventninger og føler sig presset af, at der er for meget, de skal. I undersøgelsen indgår 2.082 unge mellem 16 og 25 år.
“De unge kigger i stigende grad indad og oplever selv at skulle lave sig om, hvis noget i omverdenen er svært. De leder efter løsninger i det psykologiske frem for i deres omverden,“ siger Noemi Katznelson, professor ved centret, som har været med til at lave undersøgelsen.
10-årsplan er “uambitiøs“ og “kortsigtet“
Den kommende regering får altså til opgave at forbedre forholdene i psykiatrien markant. Spørgsmålet er, hvordan de har tænkt sig at gøre det. DR har derfor spurgt partierne, hvad deres plan er, hvis de får magten efter valget.
Blå bloks forslag indeholder bl.a. forebyggelse af mistrivsel på skolerne, let tilgængelige psykiatritilbud og øget indsats i kommunerne som hovedpunkter. Men selv inden for blokken er der uenigheder. Nye Borgerlige mener, at vejen frem er at genoprette skolepsykologuddannelsen og skaffe skolepsykologer til hver skole, mens Liberal Alliance er af den holdning, at vi må “passe på med at psykologisere alle problemer ved teenagelivet“. De mener som det eneste parti ikke, at tempoet og presset på uddannelser skal sænkes.
Rød blok er forholdsvis enige om en ny 10-årsplan for psykiatrien, der bl.a. har til formål at opdage mentale udfordringer og styrke fagligheden i det offentlige til at forebygge mistrivsel. Alternativet vil derudover også fjerne ’testkulturen’ fra vores skolesystem i et “oprør mod præstationsræset“. SF’s plan indeholder udvidede minimumsnormeringer, færre børn i klasserne og mere plads til børn “med krudt i røven“.
10-årsplanen, som blev fremlagt af Sundhedsstyrelsen i januar i år, er sat til at begynde i 2023. Men planen er langt fra realistisk for at kunne få psykiatrien tilbage på rette spor ifølge Anders Meinert, lægefaglig direktør hos Psykiatrien i Region Syddanmark:
“Set med mine øjne er den lige lovlig uambitiøs. Den er for kortsigtet, der er få midler i den, og jeg synes der er for få ting, der rækker ind i det kommunale område,“ sagde han tirsdag til TV-Avisen på DR.
Problemer i psykiatrien og unge som mistrives er ikke et nyt problem. Allerede i 1998 til Folketingets åbningstale nævnte Poul Nyrup Rasmussen problemer med psykisk syge unge og børn. Næsten 25 år senere har vi stadig et psykiatriområde, som ikke fungerer. Det er et problem, som nu pludselig er blevet for akut til, at vi – og politikerne – ikke længere bare kan ignorere det, hvis vi stadig vil nå at redde den synkende skude. /Alma Willum Hagelund