Varm luft?
De Konservative er decideret useriøse
Klimaet er valgkampens vigtigste tema. Og det er ligegyldigt, om politikerne mener noget andet. Partiernes håndtering af klimakrisen bliver det, vi kommer til at huske dem for. Det tør vi godt love.
Frem til valget går Føljeton og Den Grønne Ungdomsbevægelse partiernes klimapolitik efter i sømmene. Er der vilje og viden bag de grønne løfter – eller er det bare varm luft?
I dag: Konservative.
Det siger de selv
Klimapolitik er “hjerteblod“ for Konservative.
Danmarks CO2-udledninger skal reduceres med 70 pct. inden 2030.
Den grønne omstilling skal “gå hånd i hånd med vækst og arbejdspladser“.
Danmark skal være klimaneutralt inden 2050, og der må kun udledes drivhusgasser, hvis mængden kompenseres af “tilsvarende optag i fx jord og skov“.
Den Grønne Ungdomsbevægelse vurderer
De Konservative er med i klimaloven, og det er positivt. De er også kommet med et mindre udspil om energirenoveringer af huse – og man kan sige, at al politik, der kontrolleret kan nedbringe forbruget af energi, er godt set i lyset af klimakrisen.
Men Konservatives klimapolitik er outdated, som det også fremgår af oplistningen. To ud af tre punkter er allerede vedtaget i klimaloven fra 2019, og det sidste punkt er mere en hensigtserklæring end reel politik. Konservative mangler en plan. De mangler at give os svar på, hvordan vi omstiller alt fra energi, industri og transport til forbrug og landbrug. Hvem skal bidrage, med hvilke virkemidler, og hvor skal pengene komme fra? Der ligger ikke noget konkret. Det er ærlig talt ret useriøst at stille op med en statsministerkandidat uden at have en detaljeret klimapolitik. Klimakrisen løses ikke af en nytænkning af håndværkerfradraget. /Caroline Bessermann og Mette Susgaard
Føljeton vurderer
Partiet har stolte, grønne traditioner, ikke mindst på naturområdet. I dag kan det synes meget langt væk, men frontfigurer som Per Stig Møller og ikke mindst Connie Hedegaard var vitterligt blandt de første til at forstå alvoren i klima- og biodiversitetskriserne. Den aktuelle udgave af De Konservative tør imidlertid ikke føre arven videre. /Lars Trier Mogensen
Caroline Bessermann og Mette Susgaard er værter på Den Grønne Ungdomsbevægelses podcast Hvem fanden stemmer man på midt i en klimakrise?
Lars Trier Mogensen er politisk redaktør ved Føljeton og er bl.a. også vært for P1-programmet Guld og grønne skove.