Nyhedsanalyse

Radikale vil have bred alliance om grænsekontrol

Philip Davali/Ritzau Scanpix

I weekenden kunne Føljeton på baggrund af en aktindsigt fra Justitsministeriet afsløre, at regeringen ikke har tilstrækkelig dokumentation for, at grænsekontrollen lever op til EU-reglerne. Den er derfor direkte ulovlig, mener flere forskere, der har set dokumenterne og slår fast, at Danmark kan straffes ved EU-Domstolen – på samme måde som Østrig blev det i foråret.

Alligevel er grænsekontrollen netop forlænget igen. Denne gang med årsagen, at Putins trussel om mobilisering skulle udgøre en direkte trussel mod Danmark. “Absurd,“ mener manden, der startede sagen mod Østrig, Stefan Salomon – ligesom Moderaternes Lars Løkke Rasmussen, der selv indførte kontrollen for seks år siden, mener, at situationen er en anden i dag: “Lige nu og her skydes der gråspurve med kanoner, og det giver alt for meget bøvl i grænselandet,“ udtaler han til Politiken (betalingsmur).

Netop i grænselandet har flere aviser kunnet fortælle om politibetjente, der her seks år senere beskriver deres arbejde som “meningsløst“, mens grænsekontrollen i 2019 kostede mere end 1,25 mia. kr. og millioner af timers arbejde ved grænserne.

De tal er siden kun blevet endnu større. Er pengene stadig det værd? Har de nogensinde været det? Og hvem går egentlig stadig ind for at bevare grænsekontrollen? Føljeton har spurgt partierne op til dagens folketingsvalg.

 

 

De vil afskaffe grænsekontrollen

Radikale Venstre
Anne Sophie Callesen, Europa-ordfører, folketingskandidat i Sjællands Storkreds

Jeg forventer bestemt, at en kommende regering vil forsøge at lande en ny europapolitisk aftale. I en sådan aftale vil vi lægge meget stor vægt på spørgsmålet om grænsekontrol. Nu kommer vi jo ikke med nye ultimative krav, men der er ikke nogen tvivl om, at det er noget, vi kommer til at bide fast i. Der er ikke nogen saglig grund til at holde fast i den, og det er jo egentlig det værste. Det er også noget, vi vil lægge vægt på i eventuelle regeringsforhandlinger – uanset, om vi havner i opposition.

Både Socialdemokratiet, Venstre og Konservative gemmer sig bag den her brede politiske enighed, der skulle være bag grænsekontrollen. Jeg er nysgerrig på, om det er noget, de borgerlige partier vil sætte handling bag, eller om det bare er en sludder for en sladder? Vi vil meget gerne danne en alliance over midten. Den kan jo række helt ud til Enhedslisten og til Lars Løkke.

Vi skal have ryddet op i de sager, hvor vi har et dårligt omdømme og både skader os selv og vores relation til de andre EU-lande. Det er et enormt ressourcespild og et ekstremt dårligt signal. Og uanset en europapolitisk aftale har vi alle mulige andre værktøjer til at få belyst, om grænsekontrollen er ulovlig.

 

Enhedslisten
Søren Søndergaard, EU-ordfører, folketingskandidat i Københavns Omegns storkreds

Argumentet om at Vladimir Putin skulle være en direkte trussel mod Danmark og en grund til at indføre grænsekontrollen, viser, at den idiot kan bruges til alt. Det er jo rystende. Grænsekontrollen skal afskaffes, uanset hvad EU mener. Det er svært at komme til anden konklusion, end at den grænsekontrol ikke er særlig hensigtsmæssig.

For os rejser det et principielt spørgsmål om, at regeringen har en meget selektiv anvendelse af EU. Vi har efterhånden mange eksempler på, at når unionen gør noget, som regeringen gerne vil – eksempelvis lægge moms på kunst – mener regeringen, at de skal overholde loven til punkt og prikke. Så bruger de EU helt ud til det yderste af neglene. Men når det står i modsætning til deres interesser – og EU er relativt klare – nægter de at forholde sig til det.

 

Socialistisk Folkeparti
Karina Lorentzen Dehnhardt, retsordfører, folketingskandidat i Sydjyllands Storkreds

Politiet skal sættes fri til at lave den type grænsekontrol, de skønner er bedst, i stedet for at binde dem til den meget rigide model, der er i dag. Kriminalitetskontrollerne er sådan set gode nok. Eksempelvis baglandskontrollen, og at vi holder øje med, hvem der tager hvad ind og ud af landet. Men det var jo en skovsnegl, man skulle æde for at træde ind i politiforliget [i 2020, red.].

Vi arbejder stadig for, at politiet bliver sat fri til at lave det på den måde, de skønner bedst. Det er ikke nødvendigvis den måde, det sker på i dag. Det er klart, at vi selvfølgelig skal overholde den lovgivning, der er. Jeg betragter det mest som et vægtigt argument i forhold til regeringen, for det er dem, der fastholder det.

 

Alternativet
Torsten Gejl, politisk ordfører, folketingskandidat i Østjyllands Storkreds

Det er ren symbolpolitik. Grænsekontrollen sætter en stopper for, at familier kan møde hinanden, for at studerende kan lære fra hinanden, og for at kulturer kan mødes. For menneskerne ved grænsen er det en kæmpestor stopklods for deres liv. Den grænsekontrol skal bare væk.

Derfor glæder det mig, at den kan være i strid med EU-lovgivningen. Jeg vil gerne tage initiativ i Folketinget til at få den fjernet. Symbolpolitik fører altid til meningsløshed. Det er ikke politik, man laver for at løse et problem, eller fordi nogle videnskabeligt har sagt, at det er en god idé. Det er en politik, man føler opportun for at møde nogle andre menneskers følelser.

 

Frie Grønne
Susanne Zimmer, gruppeforperson, folketingskandidat i Nordjyllands Storkreds

Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at få hævet den grænsekontrol. Det er jo spild af penge og symbolpolitik af værste skuffe. Hvis der kommer noget, der kan arbejde for at ophæve den, vil vi arbejde for det. Jeg vil ikke love, at det er noget, vi selv vil tage initiativ til, for der er mange ting, der skal gøres noget ved. Det bliver en prioritering.

Hvis det er flygtninge, det handler om, siden Lars Løkke Rasmussen har skiftet holdning, ser jeg ikke lige noget, der har ændret sig. Med klimaforandringerne er der stor sandsynlighed for, at folk rykker nordpå.

 

De vil måske af med grænsekontrollen

Liberal Alliance
Henrik Dahl, udlændingeordfører, folketingskandidat i Sydjyllands Storkreds

Jeg vil ikke committe mig til noget som helst i dag, fordi vi har et nyt folketing i morgen. Vi er ikke tilhængere af permanent grænsekontrol. Den midlertidige har været nødvendig, men vi så gerne, at den blev lavet mere intelligent med moderne teknologi. Grundproblemet er jo, at man ikke kan få lukket de ydre grænser ordentligt. Dem skal vi have lukket, for så kan vi komme tilbage til Schengen.

 

De vil bevare grænsekontrollen

Venstre
Preben Bang Henriksen, retsordfører, folketingskandidat i Nordjyllands Storkreds

Grænsekontrollen er godkendt af EU, jeg ved ikke, hvor mange gange. Vi går ind for grænsekontrollen. Ingen af dem, der udtaler sig, tager i betragtning, at den har en præventiv virkning over for dem, der gerne vil ind i Danmark.

Desuden er der ingen tvivl om, at den bør gøres mere smidig. Det kan ikke passe, at en pendler skal holde i kø for at komme til Tyskland. Hvor om alting er, må man jo prøve det for EU-Domstolen. Det er ikke noget, der er foregået i hemmelighed. Tværtimod.

 

Danmarksdemokraterne
Søren Espersen, folketingskandidat i Sydjyllands Storkreds

Jeg kan ikke rigtig forestille mig, at vores regering ville bruge over 1 mia. kr. hvert år på at opretholde grænsebevogtningen, hvis ikke der var noget seriøst i det. Hvis det bare var for sjov, ville vi nok ikke bruge så mange penge, som vi kunne have brugt andre steder. Det afgørende er, at der kommer så lidt muligt over grænsen af illegale ting. Det kan være narkotika, det kan være våben, det kan være menneskesmuglere. Alverdens ting. Det har været en succes i mange år.

Grænsekontrollen er ikke det mindste meningsløs. Det afviser jeg simpelthen. Jeg ved ikke, hvilke betjente aviserne har snakket med, men jeg har selv været dernede, og det er ikke den historie, betjentene fortæller. De kunne fortælle, hvad det var, man tog. Våben og alt muligt. Illegal indvandring og så videre.

Selvfølgelig kan der være en enkelt, der ikke mener, at grænsekontrollen har særlig effekt. Det ved jeg jo ikke noget om. Men det afviser jeg. Det er i høj grad grænsebetjentene, der får regeringen – uanset blå eller rød – til at fortsætte. Vi stoler faktisk på, hvad de siger, at det har en enorm effekt. Og derfor bruger vi en hulens masse penge på det her, og det synes jeg er glimrende.

Man ved ikke, om grænsekontrollen er ulovlig, før man har fået det afprøvet. Selvfølgelig skal vi bare blive ved. Hvis nogle mener, at den er ulovlig, kan de jo bare rejse sag mod Danmark. Det må de jo selv om. Så må de se, hvor det bærer hen.

 

Det Konservative Folkeparti
Marcus Knuth, udlændingeordfører, folketingskandidat i Østjyllands Storkreds

Vi går ind for at bevare grænsekontrollen i sin nuværende form. Det kan godt være, at politiet siger, at de ikke fanger så mange. Men de fanger jo nogle. For det andet mener vi, at det har en præventiv effekt.  I den perfekte verden var det slet ikke behov for en grænsekontrol. Men så længe der er usikkerhed om omrejsende kriminalitet og asylansøgere, vil vi ikke afskaffe den.

Vi håber på, at Europa bliver bedre og bedre til at styrke de ydre grænser. Modargumentet er, at vi tager et lavt antal flygtninge i Europa. Det er noget, vi løbende evaluerer. Jeg vil ikke afvise, at vi ændrer vores synspunkt i fremtiden. Helt grundlæggende synes jeg, at det er rigtig ærgerligt, at Danmark som selvstændig stat skal bede om lov til at forlænge grænsekontrollen. Men nu er det, som det er. Hvis der kommer en dom, må vi tage bestik af det.

 

Dansk Folkeparti
Susanne Eilersen, retsordfører, folketingskandidat i Sydjyllands Storkreds

Vi er aldrig kommet med ultimative krav, men vi står meget fast på grænsekontrollen. Vi mener ikke, at det er symbolpolitik. EU har overhovedet ikke styr på deres ydre grænser. Når man kan konfiskere 300 våben om året, mener vi ikke, at det er at skyde gråspurve med kanoner. De 300 våben kunne have gjort meget skade.

Vi ønsker, at grænsekontrollen bliver permanent, så man ikke skal søge om det hvert halve år. Og måske udbygge den til mere. Det er en af de sager, vi står hårdt på, og det kommer vi til at blive ved med. Hvis man kigger på alt muligt andet, som kommer fra EU … Noget af det er jo helt tudetosset. Det vil vi selvfølgelig udfordre til hver en tid.

 

Hverken Socialdemokratiet eller Moderaterne har reageret på Føljetons henvendelse. Det har Nye Borgerlige heller ikke, der i 2017 foreslog, at grænsekontrollen også skulle gå ud af Danmark. Det er desuden en del af partiets principprogram, at Danmark “bør udtræde af Schengen-samarbejdet, og på nationalt initiativ sikre permanent grænsekontrol, for sikkerhed og tryghed for Danmark“.

 

/Emma Louise Stenholm

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12