Føljeton anbefaler
Den lille julegaveliste
Ah ja. Julen er lige for døren, og året er gået på hæld. Her på Føljeton kan man vist godt sige, at vi er ret øvede i kunsten at komme med den ene anbefaling efter den anden. Så traditionen tro har vi sat redaktionen til at bruge de mørke vinterdage på at indsamle det bedste, vi har læst i året, der gik, til en julegaveliste fuld af beåndet læsning. For i en juletid fuld af tingeltangel – er der så reelt noget bedre end de hårde, rektangulære pakker?
Om du mangler en gave til din far, din bedste ven eller bare din gamle moster Oda, så har vi efter bedste evne inddelt årets læsning, så der er lidt til enhver smag – uanset om det gælder familiens håbefulde klimaaktivist eller bare dem, der virkelig burde tage sig og læse noget andet end Michel Houellebecq.
Men en liste fuld af gode bøger kan selvfølgelig også være en gave nok i sig selv?
Til onklen, der bare ikke kan få nok af autokrat-typer
Manden uden ansigt. Vladimir Putins usandsynlige vej til magten
Masha Gessen
Gutkind, 2022
Det siger sig selv, hvorfor den her bog er aktuel. Desværre. Da Putin beordrede sit militær ind i Ukraine i februar, tog det de fleste af os på sengen. Men det burde slet ikke have været nogen overraskelse, mener den russisk-amerikanske journalist Masha Gessen. For Putin har aldrig lagt skjul på sin karakter (som grovkornet bølle og KGB-spion ind til benet) eller sine drømme (om at genvinde storrussisk prestige efter Sovjetunionens katastrofale fald). Det her er en af de mest velresearchede biografier om Ruslands nye tsar. Men det er også en slags thriller, som genskaber noget af den autoritære stats uhygge — og som er svær at lægge fra sig.
Elon Musk. Tesla, SpaceX and the quest for a fantastic future
Ashlee Vance
Harper Collins, 2015
Det må være et egoboost at blive kåret som verdens rigeste mand. Måske forklarer det, hvorfor kæden hoppede helt af for Elon Musk. I dag er det næsten umuligt at åbne for internettet uden at græmmes over noget, han har sagt eller gjort. Men for en god håndfuld år siden — da journalist Ashlee Vance skrev sin bog — var Musk nok excentrisk og barsk, men samtidig også beundringsværdigt engageret i bl.a. at sætte skub i den grønne omstilling. Biografien her blev ikke til med Musks gode vilje, og det er da heller ikke flatterende læsning. Men der er også modvægt til Musks haters; for hans succes bygger ikke bare på bluff, men også på en ekstrem risikovilje og dyb teknisk kundskab. Om ikke andet kan man hade-læse den.
Blændværk. En fortælling om Donald Trumps fremgang og USA’s fald
Maggie Haberman
Gutkind, 2022
Når man træder ind i lobbyen til Trump Tower på hjørnet af Fifth Avenue og East 56th Street, er det som at træde ind i en tidslomme. Det lyserøde marmor og den skinnende messing skriger af de overfladiske, glamourøse og bundkorrupte 1980’ere, hvor Donald Trump skabte sit navn blandt New York City’s stjerner, politikere og gangstere. Faktisk er det umuligt at forstå Trumps effektive politiske blændværk uden også at grave i den fortid. Så det har Maggie Haberman fra The New York Times gjort. Hun er forresten en af de journalister, der har været allertættest på USA’s tidligere (og kommende?) præsident, og hendes dækning har på skift gjort både venstre- og højrefløj rasende. Det plejer at være et godt tegn.
Til dem, der insisterer på, at “the owls are not what they seem“
Vinter
Ali Smith
Gyldendal, 2019
Ret beset er det vel egentlig hele den skotske forfatters årstidsserie (Efterår, Vinter, Forår og Sommer) om livet i Storbritannien efter Brexit, som vi vil anbefale at smide under juletræet. Men lad os for nemheds skyld tage den pt. mest aktuelle: Den evigt tidsforgrenende, forstyrrende, sorthumoristiske og ikke mindst forvirrende Vinter, der kort sagt byder på julemiddagen fra helvede: Om den konservative og godt knotne Sophia, som ser syner af et svævende barnehoved, mens sønnen Art – der skriver den øretæveindbydende blog Art in Nature – har betalt en ellers ukendt kvinde for at spille sin (eks)kæreste og sågar inviteret sin udstødte tante med til gildet. Mon julefreden alligevel kan findes midt i al den trængsel og alarm?
Dagens hus, nattens hus
Olga Tokarczuk
Gyldendal, 2020
Drømme skal man ikke spøge med – særligt ikke hvis de som i Dagens hus, nattens hus vikler sig så fortryllende ind i hverdagens fernis. I udkantsbyen Nowa Ruda i grænselandet mellem Polen og Tjekkiet lever indbyggerne en søvngængertilværelse, som evindeligt smelter sammen med fortidens skæbnefortællinger. Mærkværdige afstikkere til den middelalderlige helgen Kummernis og den transseksuelle munk Paschalis blander sig med hverdagens opvask og kartoffelskrælning – og bedst som man mener at have fundet en indre logik, ryster Tokarczuk atter posen. Det er polsk, nobelprisvindende lucid dreaming for alle pengene.
Uncanny Valley
Anna Wiener
MCD, 2020
Udtrykket “uncanny valley” bruges normalt til at beskrive den lidt ubehagelige fornemmelse der kan opstå, når man som beskuer betragter en menneskelignende robot eller computeranimeret figur, som næsten ligner den ægte vare – men som alligevel har noget lidt mærkeligt over sig. Sjovt nok er det også hvad The New Yorker’s tech-skribent Anna Wiener har valgt at kalde en hel erindringsbog om hendes oplevelser i Silicon Valley. Med bid og et misundelsesværdigt laserblik gennemgår Wiener de mange små virkelighedsforskydninger, der synes at opstå i den amerikanske techindustri. Hvis ikke det er unheimlich, er det i hvert fald uhyggeligt.
Til den håbefulde klimaaktivist
Klimabogen
Greta Thunberg m.fl.
Politikens Forlag, 2022
Greta Thunberg har sammen med verdens førende klima-, miljø- og samfundsforskere skrevet en bog, der konfronterer læseren med alle facetter af den igangværende klimakatastrofe. Bogen fungerer fremragende som et opslagsværk over alt fra permafrost, fødevaresystemer og klimaflygtninge. Det er ikke en dommedagsfortælling, for mellem linjerne er der et håbefuldt call-to-action. “Der er ikke noget at frygte, for de bedste ting i tilværelsen vil stadig være her: venner, kultur, sport, underholdning, familie, natur, god mad, gode drikkevarer, kunst, rejser, eventyr, mennesker. Ingen af de ting vil forsvinde, selv om vi vil være nødt til at finde en ny tilgang til nogle af dem,“ skriver Thunberg i bogens sidste passage.
Rosarium
Charlotte Weitze
Gutkind, 2021
En eventyrlig slægtsroman med naturen i hovedrollen. Romanen begynder hos et søskendepar, der er på flugt i en urskov. De er i så meget symbiose med den naturlige verden omkring dem, at der springer en rosenbusk ud i den enes krop. Herefter folder familietræet sine grene ud i seks generationer for til sidst at overhale nutiden. Værket blomstrer vildt i alle mulige realistiske, videnskabelige og gådefulde retninger. Som læser ved man aldrig helt, hvor man er på vej hen, men det er altid en glædelig overraskelse.
Notat om den nye økologiske klasse
Bruno Latour og Nikolaj Schultz
Hans Reitzels Forlag, 2022
Klimakrisen er vores tids vigtigste politiske spørgsmål. Alligevel har grønne politiske partier svært ved at få luft under vingerne. Den anerkendte franske tænker Bruno Latour og den danske sociolog Nikolaj Schultz stiller spørgsmålet: Hvordan kan økologien definere vores politiske dagsorden på samme måde som liberalismen, socialismen og neoliberalismen har gjort gennem historien? I 76 korte diskussionspunkter præsenterer de deres svar. De genbruger på klimabevidst manér idéen om klasser og klassekamp til at fremføre behovet for at skabe en ny økologisk klasse, der er samlet af dens kollektive interesse i at sikre vores planets betingelser for beboelighed. Det har resulteret i en vigtig lille bog, der kan ligge i lommen på enhver visionær klimaaktivist.
Til vennen, hvor hjerte rimer smerte
Havfruehjerte
Ingvild Lothe
Vild Maskine, 2022
Den norske digter Ingvild Lothes poetiske punktroman Havfruehjerte er et lille testamente til alle, der på et eller andet tidspunkt har tænkt, at verden ville være et lettere sted at være, hvis bare man var en havfrue. Den navnløse pige hvirvler rundt og prøver at finde fodfæste i tilværelsen. Hun forelsker sig pladask i den smukke veganer Nord og øver sig i selvbeherskelse. Et virkelig fint værk om “hvordan man bærer sig frem i verden“ og om at gå mod naturen, når verden føles ubærlig.
Heartburn
Nora Ephron
Virago Press, 2018
Mens Rachel Samstat er gravid i syvende måned, opdager hun, at hendes mand Mark har en affære med en meget høj kvinde. Løst og fast baseret på den amerikanske rom-com dronning Nora Ephrons eget ægteskab til Watergate-journalisten Carl Bernstein genfortæller Ephron historien om enden på et parforhold, oprindeligt udgivet i 1983. Vittig og lidt hjerteskærende og indeholdende en opskrift på en meget personlig vinaigrette, er Heartburn autofiktion efter alle kunstens regler. For hvem ville ikke ønske, at man kunne omskrive sit break-up?
Overtalelse
Jane Austen
Lindhardt og Ringhof, 2017
Det kan måske virke lidt underligt at anbefale en af litteraturkanonens største, ja, kanoner, men sådan bliver det altså. Lige så mange der kender til Stolthed og fordom, lige så lidt synes at være opmærksomme på den langt mere modne (og overlegne) Overtalelse, der handler om hjertesorg. Det bliver ikke ømmere, mere dybsyndigt og eftertænksomt. Altså: “Der kunne ikke have været to hjerter så åbne, ingen smag så ens, ingen følelser så samstemmende, ingen ansigter så elskede. Nu var de som fremmede for hinanden, nej, værre end fremmede, for de kunne aldrig lære hinanden at kende. Det var en evig fremmedgørelse.“
Til den grænseafsøgende europaentusiast
Humanitarian Borders
Polly Pallister-Wilkins
Verso Books, 2022
Egentlig ville vi anbefale et abonnement på det radikale forlag Verso (det kan man nemlig godt få), der sætter ild under alle forstokkede tankesæt. Men skal vi alligevel vælge én bog derfra, bliver det den her af professoren Polly Pallister-Wilkins, der i årevis har forsket i Europas grænser og sætter spørgsmålstegn ved alt, du tror, at du tror, at du ved om humanitært arbejde i alt fra flygtningelejre til redningsoperationer på havet: Selv det, der kommer med gode intentioner og måske ser godt ud på overfladen, kommer ofte – meget ofte – med en pris.
Analfabeten
Agota Kristof
Gutkind, 2022
Bogen her er snart 20 år gammel, men det gør hverken ordene mindre smukke eller relevante, efter de nu er genoptrykt hos Gutkind. Over 11 selvbiografiske erindringsbrudstykker skildrer ungarske Agota Kristof, der døde i 2011, og som du kender som forfatter til europamesterværket Det store stilehæfte, ikke bare sit liv i hjemløst eksil i Schweiz, men en insisteren på at skrive, selvom man er ved at miste sit sprog. Den ser også flot ud på bogreolen.
Emily Forever
Maria Navarro Skaranger
Forlaget Oktober, 2021
Ligesom Kristof ikke har brug for mere end 60 sider at udfolde sig på, behøver Europas mest presserende spørgsmål ikke kun at beskrives gennem komplicerede fagtermer, tørre årstal og brutale krigsvåben: Uligheden bliver taget helt ned til jorden, når vi følger Emily, der er 19 år, gravid og forladt af sin kriminelle kæreste og fraværende mor. Det lyder måske trist, men bogen udfordrer netop dit eget blik: Har du ondt af hende? Hvorfor? Og hvad er det egentlig, der betyder noget i sidste ende? Det er ikke for ingenting, norske Navarro Skaranger bliver kaldt nutidens Amalie Skram.
Til kynikeren, der er overbevist om verdens undergang
Vernon Subutex-trilogien
Virginie Despentes
Gyldendal, 2019
Subutex-trilogien er et hovedværk i moderne fransk litteratur, som synes at være gået lidt under radaren herhjemme. Da Vernon Subutex’ gamle popstjerneven og mæcen Alex Bleach pludselig dør af en overdosis, tvinges Subutex fra hus og hjem og ud på Paris gader. Her driver han forvirret rundt mellem venners sofaer og ind og ud af gamle og nye bekendtskaber i et karaktergalleri, der byder på alt fra pornostjerner, filmproducere, popstjerner, voldsudøvere, professorer, mordere og Zemmour-beundrere. Despentes’ mesterligt kakofoniske Subutex-trilogi skaber et samtidsbillede af et splittet, skønt, voldeligt og vidunderligt Paris med en næsten gudelig Subutex – og et langsomt udfoldende mordmysterie – i dets midte. Absolut hæsblæsende litteratur (især toeren er fed).
Hvid støj
Don DeLillo
Lindhardt og Ringhof, 2017
I en alternativ virkelighed sat i 1980’erne følger vi Jack Gladney, professor og en af verdens førende forskere i Hitlerstudier, og hans familie bestående af den ærlige, standhaftige Babette og deres syv sammenbragte børn. I bedste postmoderne stil er det en rigtig afstikkerroman, der både serverer skødesløs kritik af den akademiske verden, skriver sig ind i øko- og kapitalismekritikken samt leverer en hårdhændet analyse af massemedier – og propfuld af sorthumoristiske moraliseringskvababbelser. Den holder.
Bloodchild and Other Stories
Octavia E. Butler
Seven Stories Press, 1995
Hvis man elsker science fiction, har man nok hørt navnet Octavia E. Butler før, og selv hvis sci-fi ikke lige er ens kop the, så bør man tage at læse hende alligevel. Der er noget ligefremt over Butlers sprog og hendes universer. Hver af novellerne følges af et lille efterord, hvor hun åbenhjertet fortæller, hvilket “hvad nu hvis?“, der ligger bag: Hvad hvis det var mænd, der blev gravide? Hvad hvis menneskeheden mistede sit sprog? Hvad hvis man fik muligheden for skabe den perfekte verden? En smuk samling af små spørgsmålstegn, der også indeholder et par essays om at skrive, og om Butlers egen oplevelse af at mangle sorte sci-fi-forbilleder.
Til en, der snart skal læse noget andet end Houellebecq
Færdig med Eddy Bellegueule
Edouard Louis
Rosinante, 2014
Den her bog skal man forære en person som ikke kan at give helt slip på fortællinger fra det franske klassesamfund, men er ret klar til at sige au revoir til Michel Houellebecqs efterhånden lidt trætte sarkasme. En finir avec Eddy Bellegueule er Edouard Louis’ debutroman fra 2014. Man følger drengen Eddy, som vokser op i det nordlige udkantsfrankrig, hvor fremmedhadet hersker, selvom der ingen fremmede er. Det ligefremme sprog får læseren skræmmende let gennem Eddys ellers tunge hverdag i fattigfrankrig, hvor han pines og ydmyges for sin seksualitet.
Suget eller vasker du vores fuckfingre med vores tårer
Ida Marie Hede
Basilisk, 2020
Her får man en dystopisk roman, der foregår i Den Usikre og Megalomane Landsby, hvor kvinders seksualitet og reproduktion kontrolleres af et brutalt patriarkalsk kommunekontor. Man følger en tilflytter, der forsøger at få et udholdeligt liv i byen sammen med veninderne Hjerteskam, Røvskam og Kødskam, da der i undergrunden opstår en modstandsbevægelse. Det er mærkeligt, men fedt.
Blomsterdalen
Niviaq Korneliussen
Gyldendal, 2020
Det hele begynder egentlig udmærket i Blomsterdalen. Hovedpersonen skal snart flytte fra Nuuk til Aarhus for at studere antropologi, er forelsket og lader til at have personer, som kerer sig meget om hende. Sådan fortsætter det ikke, og det minder forfatter Niviaq Korneliussen en om, når hun med jævne mellemrum på få linjer beskriver endnu et selvmord i Grønland. Det er en bog, der serverer samfundsproblemerne, så det er umuligt at se væk.