Tirsdag indleder TikToks adm. direktør Shou Zi Chew en ny europæisk charmeoffensiv, og der er ikke så lidt, Chew her skal forklare. I Bruxelles går turen både forbi EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager, kommissær for indre anliggender Ylva Johansson samt kommissær for værdier og transparens Věra Jourová, ligesom TikTok-direktøren senere på måneden vil mødes online med EU-kommissær for det indre marked Thierry Breton.
Turnéen kommer bedst som TikTok atter er havnet i både amerikanske og europæiske lovgiveres søgelys, særligt efter en række opsigtsvækkende afsløringer af, at mediets kinesiske moderselskab ByteDance bl.a. har tilgået amerikanske journalisters data. Diskussioner om, hvorvidt appen bør forbydes, har pludselig fået fornyet relevans, alt imens TikToks tidligere forsikringer om, at man skam kerer sig om sine brugeres privatliv, runger påfaldende hult. Man forstår i hvert fald godt, hvis Margrethe Vestager ikke er videre imponeret over TikToks opførsel.
Tilbage i juni kunne mediet BuzzFeed afsløre, at amerikanske brugerdata fra TikTok regelmæssigt er blevet tilgået fra Kina. Det lyder måske ikke så opsigtsvækkende – og det burde det heller ikke være – hvis ikke det var fordi TikTok selv har gjort et stort nummer ud af, at der er nogle vandtætte skotter mellem mediet og det kinesiske ejerskab. Inden længe ventes den såkaldte Data Protection Commission i Irland samtidig at præsentere de første konklusioner fra en undersøgelse af, hvordan TikTok overfører data fra europæiske brugere til Kina.
Siden USA’s tidligere præsident Donald Trump begyndte at true med en mulig bandlysning af TikTok – og Indien rent faktisk indførte en sådan bandlysning i 2020 – har det sociale medie slået sig op på, at data indsamlet fra USA og Europa ville blive opbevaret i USA og Singapore snarere end i Kina, hvorfor man bl.a. har lavet et samarbejde med den amerikanske techvirksomhed Oracle. Samtidig har TikTok indført flere andre tiltag, der har haft til formål at øge tilliden og transparensen, og nedtone de kinesiske forbindelser.
Efter BuzzFeeds afsløringer kunne den amerikanske kongres dog atter lugte blod med nye tværpolitiske opfordringer til at lovgive mod appen. Både republikanere og demokrater mener at TikTok udgør en sikkerhedsrisiko, og den frygt er heller ikke blevet mindre, efter nye afsløringer har vist, at TikTok har overvåget nogle af de journalister, der har skrevet om TikTok og ByteDance. Som techjournalisten Casey Newton meget præcist pointerer, kan det dårligt undervurderes, hvor meget TikTok har skudt sig selv i foden med overvågningsskandalen, når nu mediets topchefer i årevis har afvist, en sådan form for overvågning overhovedet kan komme på tale.
Kort før nytår tog den amerikanske regering så konsekvensen og indførte en bandlysning af TikTok på alle telefoner i den amerikanske statsadministration. Samtidig går snakken nok engang på, om Joe Biden mon vil skride endnu hårdere til værks og kaste TikTok helt på porten i USA. Med tanke på at over 100 mio. amerikanere bruger appen, er det dog svært at forestille sig, at et så drastisk tiltag vil falde i god jord hos vælgerne – særligt når nu mange af de samme argumenter om datahøst også kan bruges om sociale medier som Facebook, Twitter og Instagram.
Det rykker dog næppe ved, at direktør Shou Zi Chew om noget kan mærke varmen, når han i den kommende tid skal stå skoleret over for lovgiverne og redegøre for, at TikToks dataindsamling faktisk ikke er så slem igen. I lyset af den seneste tids afsløringer bliver det alt andet lige en penibel opgave. Særligt når nu Chew selv får skudt i skoene, at han reelt set ikke bestemmer over TikTok – for det gør ByteDance selvfølgelig. Og hvor længe kan EU og USA mon leve med det? /David Dragsted