Nyhedsanalyse

Hjorten er kun en lille fisk

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Som et remake af Lars von Triers film Epidemic fra 1987, hvor det er pestlægen selv, som spreder sygdommen fra by til by, har de øverste retsmyndigheder nu gjort, hvad de skulle have undgået, nemlig blottet eksistensen af et tophemmeligt spionsamarbejde.

Sagen er i sandhed absurd: Ved at tiltale tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) for at røbe statshemmeligheder – som han har fremført åbent i medierne – er det nu blevet officielt bekræftet, at Danmark i mere end 25 år har haft et spionsamarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA om kabelaflytning på dansk grund.

Hvis der havde været nogen tvivl, efter Dagbladet Information allerede i juni 2014 afslørede eksistensen af det lyssky samarbejde, har justitsminister Peter Hummmelgaard (S) nu fjernet den sidste rest af uklarhed. De øverste myndigheder har nu bekræftet, at det var rigtigt, hvad der dengang stod i whistlebloweren Edward Snowdens lækkede dokumenter.

I fuld offentlighed hed det dengang på forsiden af Information: “Forsvarets Efterretningstjeneste indgår i et partnerskab med NSA om at tappe danske fiberkabler med tele- og internettrafik, fremgår det af tophemmelige NSA-dokumenter. Tilsyneladende er Danmark del af et hidtil ukendt overvågningsprogram, der kan føre til, at også danskere bliver mål for den amerikanske efterretningstjeneste.”

Den afslørende artikel manglede dog én vigtig detalje, nemlig bekræftelse fra myndighederne. Og den er altså kommet nu. Hvis justitsministeren havde undladt at følge indstillingen fra rigsadvokaten om at tiltale Claus Hjort Frederiksen for at have videregivet “højt klassificerede oplysninger, der er belagt med tavshedspligt”, og som tilmed “er væsentlige for efterretningstjenesternes arbejde med at beskytte Danmark”, ja, så ville usikkerheden forsat råde.

Men nu er der ikke længere nogen tvivl, for den tidligere forsvars- og finansminister har selv fortalt, at han er tiltalt for udtalelser i offentligheden, og dermed ved vi nu med statsgaranti, at samarbejdet mellem Forsvarets Efterretningstjeneste og NSA om indhentning af rådata fra de kabler, der løber gennem Danmark, er en hård kendsgerning.

Spørgsmålet er i virkeligheden kun, hvornår bekræftelsen endegyldigt kom? Var det allerede da Claus Hjort Frederiksen helt åbenlyst talte over sig, da han i indtil flere interviews bekræftede, dog kun som menigt folketingsmedlem, at Danmark videreformidler rådata – som er indhentet under København – til den amerikanske efterretningstjeneste? Eller er det først nu, hvor justitsminister Peter Hummelgaard rejser tiltale og dermed blåstempler udtalelserne som sande?

Efter afsløringen i Information i 2014 har en lang række medier også bragt oplysninger frem, og den daværende chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Thomas Ahrenkiel, erkendte sågar i 2013, at Danmark indsamler og deler data med USA. Logisk set kan det derfor betvivles, om Claus Hjort overhovedet fortalte noget nyt, da han i kølvandet på anholdelsen af FE-chef Lars Findsen valgte at gå offentligt frem i december 2021.

Til fordel for Claus Hjort taler, at han stort set kun sagde, hvad andre allerede har bekræftet, og at han desuden som folketingsmedlem har en udvidet ytringsfrihed. Han har ikke som sådan røbet nye oplysninger og heller ikke gjort det i egenskab af at være en myndighedsperson. At dømme efter den mislykkede retssag mod tidligere PET-chef Jakob Scharf står Claus Hjort derfor til at blive frikendt.

Imod Claus Hjort taler til gengæld, at han rent faktisk bragte nye tekniske detaljer frem om selve indretningen af kabelindhentningen. For det utrænede øre talte han blot i brede vendinger, men for folk med indsigt i sagskomplekset blev det noteret, at den tidligere forsvarsminister var påfaldende klar i mælet om de vanskeligheder, der har været med at frasortere data om danske statsborgere.

Formelt må Forsvarets Efterretningstjeneste ikke overvåge danskere, da det er en opgave for Politiets Efterretningstjeneste – og kun efter behørig dommerkendelse. Men Claus Hjort plaprede løs om, hvordan det kun gradvist havde været muligt at få “forbedret de her filtre”, så danske statsborgere blev sorteret fra. Dermed har han bekræftet, at FE dels har medvirket til at overvåge danskere, og dels at man også har vidst, at det måske var på kant med loven.

“Man kan ikke garantere, at der ikke smutter noget igennem,” sagde Hjort på TV 2, og fortsatte endnu mere kontroversielt: “Der kan smutte et dansk telefonnummer eller en dansk IP-adresse igennem. Det drejer sig jo om hundrede af tusinder af informationer, der suser gennem det her system hver dag.”

Her kan den mest alvorlige skandale ligge gemt: For her fortæller Claus Hjort, at den militære spiontjeneste dagligt medvirker til at overvåge danske statsborgere – uden retskendelse og uden nogen form for specifik mistanke. Rutinemæssigt får tusindvis af danskere hver eneste dag deres sms’er og e-mails opsnappet af forsvaret, som dernæst videreformidler dem til amerikanerne.

Hvis dét er sandt, så burde det retligt være tiltalen mod Claus Hjort: At han har set igennem fingre med militær overvågning af danske statsborgere. Men uha, nej, det handler den formelle tiltale slet ikke om. Tværtimod er det snarere hans indrømmelse af den løbende praksis med at overvåge danske statsborgere, som synes at være hovedårsagen til anklagen. Han skal have lukket munden, så han ikke røber flere ubekvemme sandheder.

Alt vil blive underlagt hemmelighedskræmmeri, og derfor vil offentligheden aldrig få at vide, hvad der i virkeligheden er op og ned. Og som en afledningsmanøvre fra den alvorlige skandale om militær overvågning af danske statsborgere kan det således måske komme til at fungere for myndighederne – som et røgslør – at rejse tiltale mod Claus Hjort for at have sagt noget meget mere trivielt.

På baggrund af det offentligt kendte materiale er og bliver det største mysterium dog, at besindige folk i centraladministrationen ikke for længst har fået stoppet sagen. Når man står i et hul, skal man som bekendt stoppe med at grave. Jo mere der kommer frem, desto værre bliver det for myndighederne. Og i værste fald er Hjort kun en lille fisk. /Lars Trier Mogensen 

 

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12