Hvad er den allerstørste politiske undladelsessynd? Hvad er det for vidtrækkende samfundsproblemer, som politikerne på Christiansborg både burde og kunne have løst i det seneste årti? Alle kan næppe blive enige. Men svaret skal findes i en blanding af problemets omfang og løsningernes realisme, altså jo vigtigere samfundsproblem og lettere løsninger, desto større undladelsessynd. Her toner svaret klart frem: Op mod 13.000 unge mangler en praktikplads. Det bliver dummere og dummere, jo mere man tænker over det.
Langt over 10.000 unge, der selv aktivt har valgt erhvervsuddannelse og nu er godt i gang med at blive f.eks. mekaniker, industritekniker eller elektriker, kan ganske enkelt ikke komme videre ud og få et rigtigt lærlingeforløb i en dansk virksomhed. Reelt svarer det til, at en gymnasieelev ikke kunne få lov til at komme videre op i 3.G. I tilfældet med de unge, der ikke kan få en praktikplads, er skadevirkningerne dog langt større. Danmark ville lettere kunne klare sig med 13.000 færre gymnasieelever. For vi mangler nemlig faglærte. I desperat grad.
Frem mod 2025 ventes Danmark at komme til at mangle 70.000 faglærte. Og her hjælper det ikke stort, at langt flere ufaglærte ventes at miste deres job i den samme periode som en konsekvens af automatisering og udflytning. Men en ufaglært arbejdsløs er ikke til stor nytte på en virksomhed, som har brug for flere faghåndværkere og teknikere. Tværtimod. Det er kun dobbelt dumt.
Hvis det ikke snart lykkes at opkvalificere flere unge og voksne, står dansk erhvervsliv til miste ordrer i milliardklassen – og må enten flytte udenlands eller forsøge at rekruttere udenlandsk arbejdskraft. Desværre kan det voksende antal ufaglærte ikke gå ind og løse de specialiserede arbejdsfunktioner, som erhvervslivet efterspørger, uanset hvor meget kontanthjælpen skæres ned. Udfordringen handler om kvalifikationer, ikke motivation.
Arbejdsmarkedets parter har forstået situationens alvor. Under de igangværende trepartsforhandlinger står praktikpladser højt på dagsordenen. Både Dansk Arbejdsgiverforening og LO taler således højt og helligt om at skaffe flere praktikpladser. Men det har de jo gjort i årevis. Og intet er sket. Eller rettere: Udviklingen er faktisk gået i den forkerte retning. Flere og flere unge står uden praktikpladser, og risikoen for en tragisk cocktail af både forspildte menneskelige ressourcer og tabte indtægter øges dag for dag.
Blandt de mange og mere følelsesladede og diskussionsegnede emner, der hvirvler rundt i den politiske manege – fra topskat til grænsekontrol – kan praktikpladser måske virke som et tørt og teknisk emne. Men målt på betydningen for tusindvis af danske familier, som nu lever i utryghed over fremtiden, og målt på det samfundsøkonomiske potentiale er praktikpladser både det vigtigste og det letteste problem at gøre noget kontant ved. Og netop derfor er passiviteten over for de mange unge – og vores alle sammens fremtid – tidens største undladelsessynd.
Heldigvis er der reel bevægelse på Christiansborg. Socialdemokratiet har gjort en såkaldt ‘opkvalificeringsreform‘ til deres hovedprioritet for efteråret. På partiets sommergruppemøde spillede Mette Frederiksen – for første gang i mange måneder, ja, måske ligefrem hele sin formandsperiode – ud med et konkret og offensivt udspil, der ikke blot er en kopi af hverken Venstre eller Dansk Folkeparti. Socialdemokratiet er tilbage med en dagsorden, der bygger videre på styrkerne ved den nordiske model, nemlig at skabe bedre vækstvilkår for erhvervslivet gennem praktiske løsninger i fællesskab.
At lukke hullet på de 70.000 manglende faglærte frem mod 2025 – og hvert år sikre, at samtlige unge på erhvervsuddannelserne kan komme ud i rigtig praktik – er det bedste og mest håndgribelige, politikerne kan gøre for at videreudvikle den danske samfundsøkonomi. Nu er Socialdemokratiet endelig kommet med et udspil med konkrete tiltag. Lad os også høre, hvad de andre partier vil gøre. For vi er nået til det punkt, hvor det efterhånde virker lige meget, om katten er sort eller hvid – bare den kan fange mus. Alt, hvad der kan skaffe reelle praktikpladser, må afprøves. Alt andet er tom snak.