Mette Frederiksen (S) har for længst opgivet drømmen at blive “børnenes statsminister”. Men måske er en anden minister netop trådt til?
På papiret er normaliteten ved at vende tilbage til Danmark. Årtiers udskejelser i udlændingepolitikken er langt om længe begyndt at rulle baglæns. Og så måske alligevel ikke helt endnu?
Konklusionen i det danske retssystem er ellers lige så håndfast, som også de norske myndighedernes beslutsomhed har vist sig i de seneste dage. Mens Højesteret herhjemme har afgjort, at en dansk-iransk kvinde, der sidder indespærret med sine børn i al-Roj-lejren i Syrien, har ret til at komme til Danmark, har det norske udenrigsministerium netop valgt at iværksætte evakueringen af to kvinder og deres børn fra samme sted.
Forleden konkluderede Højesteret, at den tidligere S-regering handlede i strid med gældende lov, da Udlændinge- og Integrationsministeriet i juni 2020 fratog det danske statsborgerskab fra den dansk-iranske kvinde, og så sent som i forgårs besindede også Norges udenrigsminister Anniken Huitfeldt sig på rettens vej:
“Levevilkårene i lejrene er virkelig dårlige og farlige. De her norske børn har i lang tid boet i lejre, som ingen børn bør leve i,” sagde den socialdemokratiske topminister, da hun beordrede de norske børn og deres mødre hjembragt til retsforfølgelse i Norge.
Umiddelbart tegner alt til, at det samme også snart vil ske her i Danmark. Flere års politiske forsøg på at omgå basale rettigheder kunne endelig være nået til vejs ende. Ja, bortset fra én afgørende faktor: Statsminister Mette Frederiksen (S) vil ikke føje sig. Hun nægter fortsat at hjembringe de i alt fire kvinder og fem børn, som fortsat sidder i fangelejren i Syrien.
Indtil det sidste kæmper kvinden – der ellers engang gjorde sig store bestræbelser på at iscenesatte sig selv som “børnenes statsminister” – for nu at holde de danske statsborgere ude af deres eget land. Fordi de fire kvinder i sin tid valgte at tilslutte sig Islamisk Stat.
Allerede under valgkampen meldte Moderaternes formand, Lars Løkke, klart ud, at danskerne skal hjem – og retsforfølges for deres ansvar ved domstole her i Danmark. Ligesom de norske kvinder også vil blive anholdt i lufthavnen, præcis som de tre kvinder, der blev hentet hjem tilbage i 2021.
Men selvom Løkke længe har krævet alle kvinderne hjem, og selvom Højesteret også har kendt afvisningen ugyldig, og selvom Moderaternes formand også nu formelt har ansvaret som udenrigsminister, er det fortsat ikke lige til at genindføre normalitet og basale retsprincipper i dansk udlændingepolitik.
På et samråd i Folketinget onsdag ville udenrigsministeren endnu ikke sige noget alt for konkret, men nøjedes med at svare udenom: “Regeringen vil træffe beslutning på en regeringsposition på baggrund af det opdaterede beslutningsgrundlag. Og det forventer jeg, at vi vil gøre snart,” lød Løkkes kryptiske og henholdende besked.
Kontant og usentimentalt tilføjede han: “Det kræver en aktiv handling at tage børnene hjem. Det kræver ikke nogen aktiv handling at lade dem blive. Derfor vil det være sådan, at indtil regeringen måtte indtage en anden position, end den der var i det tidligere Folketing, så er børnene i lejren i Syrien.”
Realpolitisk er situationen, at Mette Frederiksen og Venstre stadig ikke vil bøje sig for hverken lovens bogstaver eller humanitære hensyn. For Socialdemokratiets formand og det største borgerlige parti er det blevet en principsag ikke at ville hjælpe de danske statsborgere, mens Lars Løkke omvendt er på linje med sin socialdemokratiske kollega fra Norge.
SVM-regeringen står kløvet og prioriterer fundamentalt forskelligt: “Vi skal se gennem mange linser på samme tid. Nogle betoner nogle linser mere end andre,” sagde Lars Løkke på samrådet og fik dermed signaleret, at de andre partier fortsat blokerer ham.
Når evakueringen af de danske kvinder til retsforfølges herhjemme sker – hvis den altså overhovedet sker – vil det politisk set blive betragtet som Lars Løkkes personlige fortjeneste. Så vil det blive ham, der hjælper børnene hjem.
Ikke alene har Mette Frederiksen definitivt ødelagt sin rolle som børnenes statsminister, men ved aktivt at forsænke evakueringen nu, er hun også ved kaste en ny og uventet supermandskappe over Moderaternes formand: Lars Løkke står til at blive børnenes udenrigsminister. /Lars Trier Mogensen