Boguddrag
Retfærdig Naturbevarelse
Den Grønne Ungdomsbevægelse beskriver deres bog Retfærdig Naturbevarelse som “et manifest for en brændende nødvendig biodiversitetspolitik i Danmark”. Den kalder på klimahandling og er fuld af utopiske visioner om en fremtid, hvor klimaet er øverst på dagsordenen – og omfattende politiske tiltag til, hvordan vi skal nå derhen. Vi bringer nogle uddrag.
UTOPIEN ER VORES PROTESTHANDLING
Vi er nødt til at gentænke fremtiden. Nødt til at kæmpe for en ny naturforståelse, hvor mennesket ikke er adskilt fra naturen. Hvor vi forstår os selv som en biologisk art, der er dybt afhængig af de økosystemer, der udgør livsbetingelserne på Jorden. De livsbetingelser, som vi er ved at ødelægge. Selvom det kan virke uoverskueligt, ja nærmest umuligt, at ændre på den fremtid, vi går i møde, skal vi nægte at acceptere, at det nuværende system ødelægger vores og så mange andre levende væsners liv.
Jo mere vi har læst, talt om og mærket biodiversitetens forsvinden, des tydeligere er det blevet for os, at vi selv manglede et visionært værk. Et værk, vi kan bruge i vores aktivistiske kamp i kontekst af den økologiske og politiske virkelighed i Danmark. Et værk, der uden filter peger på monstrene bag de økologiske kriser og samtidigt tør ud pensle det nødvendige alternativ og vejen dertil.
[…]
Vi skriver ud fra vores ståsted i et livsfattigt globalt nord. Uden sanser, der er i stand til at opfange arternes ønsker. Vi har ingen illusion om, at bogen kommer med alle de korrekte svar. Men vi har gjort vores bedste for at lytte til videnskaben, gammel, overleveret viden, vores moralske kompas og de fremtidsdrømme, der florerer i den økologiske bevægelse. Utopien er vores protesthandling.
BYER DER BEFRIER NATUREN
Forestil dig, at det er sommer, og du cykler gennem byen. Denne morgen er alt anderledes: Byen vrimler med grønne oaser og et vildt liv af dyr og planter. Naturen er sluppet løs.
Hvor der før var parkeringspladser, er der nu grønne alléer. Da vi gav afkald på bilernes og industriens fortrinsret, fandt vi forbavsende meget plads, hvor ikke kun mennesker, men alle byens levende beboere nu frit kan bevæge sig på kryds og tværs. I stedet for lyden af bilmotorer kan du høre fuglesang. I stedet for lugten af benzin er det duften af syrener, der kilder i næsen.
I baghaverne og parkerne er græsplænernes regeringstid forbi, og i stedet ser du vilde engblomster og et virvar af sommerfugle i smukke farver. Du cykler forbi et æbletræ og plukker et saftigt æble, som du sætter tænderne i. Tempoet er sat ned. Der er ro. Du har tid til at stå lidt i træets kølende skygge, som beskytter dig fra solens stadigt hårdere stråler, før du cykler videre.
Der er ikke længere støj fra byggeprojekter på hvert eneste hjørne. I stedet kan du høre summen af insekter, græs hopper og en gammel cykelkæde, der knirker på din vej.
Vi stoppede med at bygge nyt i 2023, da vi indså, at vi ikke havde metoderne til at bygge skånsomt for klima og biodiversitet. Derfor deles vi nu om og bevarer de bygninger der allerede findes. De lokaler vi arbejder i om dagen bruges til fritidsklubber om eftermiddagen og huser læseklubber og tangohold om aftenen. Hvor byen førhen var propfyldt med opmærksomhedskrævende tøjbutikker og pengesultne indretningsforretninger, er der nu plads til fællesspisninger, genbrugsbutikker og reparationscaféer. Gågaden, som du trækker din cykel igennem, er en oase for fællesskaber og liv.
Da vi ved, at vi skal dele pladsen med andre arter, optager vores hjem nu også mindre plads. Vi bor mindre, men har organiseret os i fællesskaber, hvor vi hjælper og støtter hinanden. Fælleshuse giver os plads til at udfolde os kreativt, reparere vores hullede bukser og mødes over madlavning. Du kender dem i din opgang eller på din vej, fordi I deles om græsslåmaskinen, støvsugeren og boremaskinen.
Du cykler videre i byen, hvor en række huse er beklædt i lysegrønne klatreplanter, og du kan dufte jordbærplanter og purløg fra byhaverne, som bidrager med grøntsager til byboerne.
Børnehaver, skoler og fritidsinstitutioner behøver ikke længere tage “ud i naturen”, når de skal opleve dens magi.
I stedet har vi inviteret naturen ind. Bag hvert hjørne gemmer sig skolehaver og fælleshaver, hvor store som små jævnligt stikker hænderne i den bløde muld.
På vejen videre af den rummelige cykelsti ser du vilde blomsterbede, et utal af fuglearter og rindende åer. De tætte skyer af luftforurening er forduftet, og du og alle andre levende arter kan indånde frisk luft. Vores nedsatte tempo er synkroniseret med årstidernes gang og døgnets rytme. Vores overskud skaber balance mellem mennesker, og der opstår nye harmoniske fællesskaber.
Du parkerer din cykel uden for dit hjem. Nattens mørke får lov til at sætte sit præg på aftentimerne, når vi sammen sænker belysningen på arbejdspladserne og i dagligstuerne, og du kan igen se stjernerne på nattehimlen fra din lille altan, selv hvis du bor midt i bykernen.
POLITIK
[…] Ofte bliver vi som aktivister fortalt, at vores krav er urealistiske. Vi bliver kaldt radikale. Men dét, der i virkeligheden er mest radikalt, er ikke at handle på det eskalerende økologiske kollaps. At holde fast i et system, der svigter arterne, de fremtidige generationer og alle de mennesker, der lever nu.
Det har med andre ord krævet mod at dele vores visioner. For det er svært at kæmpe for en retfærdig fremtid for alt liv, når magthaverne fortæller os, at troen på systemforandring er naiv. Og ikke mindst er det svært ikke at miste håbet, når politikerne forbliver handlingslammede, mens de betragter vores hjem brænde ned.
Vi erkender, at den verden, vi drømmer om, ikke vil være opnået inden 2030. Men det er ikke fordi visionerne i denne bog er naive. De fremstår kun urealistiske i kraft af, at magthaverne bliver ved med at mangle handlemod.
Retfærdig naturbevarelse udkom på forlaget Økotopia den 17. maj 2023.