Nyhedsanalysen
Ny handletank sætter fokus på minoriteten
Mino Danmark er en helt ny handletank, der lanceres i dag til Ungdommens Folkemøde i Søndermarken. Ideen bag projektet er at skabe et organ, der sætter fokus på minoriteters rettigheder og deltagelse i samfundet.
I dag går en ny handletank i luften. Den hedder Mino Danmark og skal sætte fokus på ikke-vestlige minoriteter i Danmark. Projektet går ud på at skabe en sekulær aktør, der arbejder for minoriteters rettigheder og deltagelse i samfundet. Iværksætteren bag initiativet er 32-årige Niddal El-Jabri, der fik ideen til projektet, efter han arrangerede en fredsring rundt om synagogen i København i kølvandet på terrorangrebet 14. februar 2015, hvor to personer mistede livet.
”Med fredsringen lykkedes det at få en masse mennesker til at deltage i samfundet på tværs af religiøse tilhørsforhold og etnicitet. Det ville jeg bygge videre på og opbygge noget langtidsholdbart. Derfor talte jeg med en bred vifte af personer og organisationer og arrangerede sågar et åbent møde, hvor folk kunne byde ind med ideer. Ved årsskiftet sad jeg så med tre ideer til projekter og lovede mig selv, at inden 2016 var omme, skulle et af dem være 100 procent realiseret. Det blev så til Mino Danmark,” forklarer han.
Niddal El-Jabri har samlet et mangfoldigt hold af folk, der har deres gang i Mino Danmarks lokaler i en baggård i Sankt Peders Stræde i indre København. Bestyrelsesposterne er besat af alt fra ledere hos Institut for Menneskerettigheder og en lektor fra RUC til udviklingschefen hos Mandag Morgen og formanden for LGBTQ-foreningen Sabaah.
Det første af sin slags
Mino Danmark er det første projekt af sin slags og kommer primært til at fokusere på unge mennesker, der tilhører ikke-vestlige minoritetsgrupper.
”Som det er nu, er minoriteterne ikke repræsenteret ordentligt. Det starter og slutter ikke med Folketinget, men kun 2,2 procent af Folketingets medlemmer har minoritetsbaggrund. Det betyder også, at meget af den førte politik bliver majoritetsmagelig. Og så kan det blive svært for minoritetsunge at føle sig repræsenteret i den debat, der bliver ført på deres vegne,” forklarer han.
Mino Danmark vil derfor arbejde for, at minoritetsborgerne får bedre mulighed for at deltage i samfundet på lige fod med majoriteten.
”Vi skal have talt nationalitetsfølelsen op og få de unge med på, at man for eksempel ikke behøver at føle sig mindre dansk, fordi man er imod dansk krigsdeltagelse,” forklarer han.
Han mener, at der er et stort potentiale i den unge generation, som Mino Danmark skal sørge for at mobilisere.
”82 procent af alle ikke-vestlige efterkommere er under 25 år. Det er en stor gruppe borgere, der stadig er i en alder, hvor de er under uddannelse. Deres identitet er stadig ved at tage form, og vi skal hjælpe dem med at finde en naturlig balance mellem deres flerkulturelle baggrunde. At have flere sprog og indsigt i flere kulturer er en ressource, og det glemmer vi at tale op. De 82 procent uddanner sig bedre for hvert år, der går, og det kan kun tolkes som, at man uddanner sig med henblik på at skabe en god fremtid. I Mino Danmark betragter vi denne gruppe som forandringsagenterne i det samfund, vi ønsker at rykke på og mobilisere,” fortæller Niddal El-Jabri.
Handletanken overtager tænketanken
Mino Danmark har tre arbejdsområder, de fokuserer på: Dialog, viden og deltagelse. Det er gennem disse områder, de vil forsøge at nå deres mål om at gøre minoriteten til en aktiv del af fællesskabet i samfundet.
Kan du helt konkret forklare, hvordan Mino Danmark kan bidrage til den udvikling?
”Først og fremmest er vi jo en handletank og ikke en tænketank. Det betyder, at det er vigtigt for os at skabe forandring,” siger Niddal El-Jabri.
Kan du give et eksempel på, hvordan det fungerer?
”Vi indsamler lige nu rigtig meget viden. Ligesom en tænketank. Men det er vigtigt for os, at det ikke stopper der. Et eksempel kan være ISIS og andre religiøst funderede politiske grupper. Om man er bekvem med det eller ej, fører de en succesfuld propagandastrategi online, som har direkte indflydelse på unge, der er konverterbare. Når vi ved det, spørger vi så: ‘Hvordan får vi skabt en modbølge til det?’ Derefter orienterer vi os så om, hvilke succesfulde strategier og metoder der er anvendt internationalt, og præsenterer så resultaterne for de instanser, som har en interesse i, at vi løser disse udfordringer,” fortæller Niddal El-Jabri.
Mino Danmark vil facilitere dialog om både tabuer, områder der står stille og områder i fremgang.
”Social kontrol er stadig et tabu hos minoritetsunge, selv om det er noget, der tales ofte og meget om hos politikere og andre offentlige meningsdannere. Det er nødvendigt at tale om for at komme problemerne til livs. Det skal ikke ske ved at pege fingre, men ved at skabe et rum, hvor der kan tales frit og åbent,” siger Niddal El-Jabri som et eksempel på, hvor de vil kunne gå ind og arbejde med dialogen.
Om fem år
Mino Danmark har foreløbig fået 300.000 kroner af Københavns Kommune. De skal bruges til at oplyse bredt om de 82 procent, etablere et netværk mellem de eksisterende minoritetsforeninger og ikke mindst facilitere en ny dialog om social kontrol. Selv om Niddal El-Jabri er ydmyg over for resultaterne i den nærmeste fremtid, så er visionen stor. Han håber, at Mino Danmark om fem år har opbygget kapaciteten til at være et minoritetsinstitut, der favner og arbejder for alle etniske mindretal i Danmark.
”Til den tid håber jeg, at vi er et stort institut for etniske minoriteter, der favner langt bredere end de 82 procent. Men lige nu starter vi med dem og skaber vores kapacitet og erfaringer herfra i første omgang,” siger han.