Det lyder næsten for godt til at være sandt: Over 99 pct. af den arbejdende befolkning i Argentina kan snart slippe for at betale indkomstskat. I hvert fald hvis det står til økonomiministeren Sergio Massa, der forsøger at gøre sig populær inden parlamentsvalget i slutningen af oktober.
Forslaget er selvfølgelig ikke særlig klogt. Desuden truer det Argentinas mulighed for at få økonomisk hjælp fra Den Internationale Valutafond (IMF). Og det tilmed i en tid, hvor inflationen i landet er på 113 pct. Hvis Massa skal gøre sig forhåbninger om at slå den selverklærede anarkokapitalist Javier Milei, er det dog åbenbart nødvendigt med nogle skattefinter.
Egentlig er det ikke fordi Milei ligger så langt fra Sergio Massa. Førstnævnte kalder Argentina et “skattehelvede”, ligesom han helt vil lukke den argentinske centralbank og erstatte den argentinske peso med den amerikanske dollar. Det er “super easy”, som han siger i et interview med det spanske medie El País. Milei virker nu ikke som den store økonomiske begavelse. Ifølge portrættet bruger han sin afdøde hund som sin finansrådgiver.
Alligevel går det så godt, at Milei vandt augusts indledende valgrunde og nu stadig fører meningsmålingerne stort. Han har ifølge Financial Times sendt et “Milei-quake” gennem den argentinske økonomi. En økonomi så hårdt ramt af inflation, at han skriver sine autografer på 500-peso-sedler. Det gør dog ikke Milei noget: “At stoppe inflationen er ikke et teknisk problem: Det er det nemmeste problem af alle,” siger han til El País.
Det danske skattehelvede
Ja, hvis det da bare var så nemt, at man kunne trykke på en knap. Sådan har tilgangen vist også været i det nye danske ejendomsvurderingssystem, som 1,7 millioner boligejere tirsdag fik adgang til. Først var det forsinket, og nu er det så fejlbehæftet, at over 80.000 grunde er vurderet højere end hele ejendommen.
Tallet 1,7 har nærmest lagt sig som en forbandelse over vurderingerne: 1,7 mia. kr. er siden 2017 tikket ind hos konsulenthusene Deloitte, Visma Consulting og Systematic – samt statens foretrukne jurister hos Kammeradvokaten – der har stået for at udvikle systemet.
Skatteminister Jeppe Bruus (S) kalder selv tallene “helt på månen”, men vil samtidig ikke give nogen ret til at klage over afgørelserne før 2025. Det kan man kun i helt særlige tilfælde, såsom hvis man skal sælge sit hus lige nu og her.
Men så nemt skal det alligevel ikke være. Flere boligejere har nemlig forsøgt at ringe ind til Vurderingsstyrelsen, hvor der ikke bliver svaret på telefonen. Vurderingsstyrelsen siger selv, at man skal have tillid til deres vurderinger. De baserer sig på algoritmer, som ikke har fået tilstrækkeligt kvalificeret data. Og nu advarer jurister i Jyllands-Posten om, at systemet er på kant med EU-lovgivningen.
“Når man ved, at der er fejl og mangler i systemet, burde man slet ikke have trykket på startknappen,” siger juraprofessor Hanne Marie Motzfeldt fra Københavns Universitet til avisen. Både hende og lektor fra Syddansk Universitet Jørgen Ullits anbefaler, at man klager til Datatilsynet.
Men så nemt skal det virkelig ikke være. Ifølge Datatilsynet er det nemlig “næppe hensigtsmæssigt”. Dermed er bolden givet videre til bankrådgiverne, der slet ikke må rådgive, og sådan begynder det at ligne en kafkask cirkelslutning. Eller et Jeppe-skælv. /Emma Louise Stenholm