Nyhedsanalysen
Nyrup: DONG-salg skal undersøges
Som reaktion på Føljetons DONG-afsløring opfordrer tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen nu statsrevisorerne – som mødes om sagen i dag – til at sætte gang i en undersøgelse: ”Sandheden kan være ubekvem for nogle, men for samfundet handler det om tillid.”. Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl kræver også en undersøgelse.
Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) opfordrer Folketingets statsrevisorer til på dagens møde at bede Rigsrevisionen lave en undersøgelse af Dong-sagen:
”Nu har jeg læst i det interne materiale, der førte Goldman Sachs frem som medejer af Dong, og jeg er målløs. Sådan må det ikke foregå i en retsstat som Danmark,” siger han til Føljeton.
”Bare tag den eneste, lille annonce de indrykkede om salget. Sådan en annonce burde være klart synlig – i mange medier – og have et indhold, der gør investorer maksimalt interesserede. I stedet kan jeg kun læse budskabet således: Vi har allerede solgt Dong! Hold jer væk! Det vi nu ved fra de interne papirer, viser desværre, at man reelt ikke overholder de grundlæggende regler om offentlig udbud,” siger Nyrup.
I går aftes reagerede også Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl på Facebook: ”Netmediet Føljeton mener at vide, at Finansministeriet allerede før salget af Dong forudså, at selskabet kunne blive 50 milliarder kroner mere værd. En professor fra CBS undrer sig over hele forløbet af salget af Dong, herunder om Finansministeriet så ikke burde have fået en bedre pris i 2013! Hvad er det, vi ikke må få at vide?? Er det ikke på tide, at Rigsrevisionen undersøger sagen til bunds? ENIG?,” skriver Thulesen Dahl, der står i spidsen for Danmarks største borgerlige parti.
Statsrevisorernes bord
Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen har aldrig set et lignende svigt i centraladministrationen: “Opgaven var jo at sælge Dong for den bedste pris. Ikke at man for enhver pris skulle sælge til Goldman Sachs. For mig handler det ikke om politik, men om rettidig omhu for statens ejendom. Det er jo vores allesammens værdier, det handler om. Jeg har ikke i alle årene oplevet, at et finansministerium har handlet så uagtsomt, som det – ifølge de interne papirer og oplysninger – er sket her.”
Oveni afsløres nu de hemmelige Projekt RED-papirer med den mulige, gigantiske værdistigning på ikke mindre end 50 milliarder kroner, som ministeriet overlod til Goldman Sachs.
”Det er lavet af embedsværket i landets vigtigste ministerium, men hænger ikke sammen. Rigsrevisionen har gennem tiden undersøgt sager af langt mindre omfang end denne. Og Rigsrevisionen er den eneste offentlige institution, der har krav på at se samtlige hemmelige aftaler efter i sømmene. Derfor bør de undersøge Dong-salget, så vi én gang for alle kan få tingene helt klarlagt.”
”Sandheden kan være ubekvem for nogle, men for samfundet og hele befolkningen handler det jo grundlæggende om tillid, og om at vi i fremtiden undgår, at sådan en sag om statens kerneværdier gentager sig,” siger Poul Nyrup Rasmussen til Føljeton.
Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted er mindst lige så oprevet over afsløringerne: ”Det er særdeles alvorligt, når det nu er dokumenteret, at Finansministeriet og Fritz Schur syltede gentagne henvendelser om, at DONG stod over for et industrieventyr i 50 milliarder-klassen, der kunne skabe 25.000 arbejdspladser. Og det bliver helt horribelt, når vi efterfølgende ved, at projektet og milliardpotentialet blev til virkelighed, lige efter at DONG-aktierne blev solgt til Goldman Sachs, som nu har tjent mange milliarder kr. på ganske kort tids ejerskab,” siger Pelle Dragsted til Føljeton.
Han opfordrer også statsrevisorerne til at tage ansvar for at iværksætte en kulegravning: ”Vi bliver nødt til at få undersøgt den her proces til bunds. Potentielt taler vi jo om, at dårlig embedsførelse betyder, at skatteyderne er gået glip af mange mange milliarder kr., at DONG slet ikke behøvede at blive solgt. Det er jo et lille stykke danmarkshistorie, som skulle skrives helt om,” siger Dragsted – og understreger, at oplysningerne stadig ikke er offentligt tilgængelige: ”At Finansudvalget og forligskredsen, der godkendte salget, ikke har fået de her forhold oplyst. At de journalister, der har søgt aktindsigt, stadig ikke kan få oplyst de her ting. Vi ved det kun, fordi der er sket et læk af dokumenter, og derfor er der brug for en tilbundsgående undersøgelse”.