Du har nok allerede opdaget, at vi onsdag sendte en lille overraskelse til din indbakke, nemlig vores nye valgnyhedsbrev kaldet Valgfeber. Ja, eller også har du set boksen herover, hvor vi citerer fra et interview med den demokratiglade forfatter David van Reybrouck. Forklaringen er simpel: 2024 står til at blive det største og måske vigtigste valgår nogensinde, og det virker derfor som den perfekte anledning til at tage temperaturen på demokratiet.
Og hvordan gør man så det? Spørger du os, gælder det ikke bare om at gengive meningsmålinger og stemmeoptællinger, men også om at tage de demokratiske idéer seriøst. Måske endda udfordre dem lidt, og give dem plads. For som teolog og historiker Hal Koch, som nævnt i Valgfeber, sagde i 1945: “Demokratiets væsen er nemlig ikke bestemt ved afstemningen, men ved samtalen, forhandlingen, ved den gensidige respekt og forståelse og ved den heraf fremvoksende sans for helhedens interesse.”
Måden, hvorpå vi bedst kan forfølge Hal Kochs opsang, er selvfølgelig gennem nyhedsbrevet. Kald det bare en arbejdsskade, men vi føler stadig, at der ikke er nogen bedre måde at skabe en levende samtale på – langt væk fra algoritmer og mærkværdige søgemaskineoptimeringer. Vi håber, at du bliver lige så begejstret for tiltaget som os. Og hvis du har forslag til, hvad vi skal dykke ned i, hører vi meget gerne fra dig.
Mens du grubler over det, kan du i øvrigt (gen)læse, hvad vi har skrevet om i løbet af ugen:
- Tvivlsomme sparetips fra Boston Consulting Group.
- Hayao Miyazakis nye afskedsfilm Drengen og hejren.
- Spørgsmålet om organdonationer.
- Imran Khan og valget i Pakistan.
- Nato-samarbejdet og truslen fra Donald Trump.
- En hel masse om demokratiets fremtid.
- Endnu mere om Nato og det danske forsvar.
- Den humanitære katastrofe i Rafah.
/David Dragsted, chefredaktør