Interview
Ilwad Elman får unge somaliere til at smide våbnene
Hvis du savner en solstrålehistorie fra Somalia, så kan det varmt anbefales at følge den 27-årige somaliske selfie-dronning Ilwad Elmans liv på Instagram.
Når hun først har indtaget en med sin glamourøse skønhed, er det værd at kaste et blik på hendes enestående arbejde for at forhindre voldtægt, kvindelig omskæring og ekstremisme i et af de lande, der er allermest plaget af netop de tre ting.
Sammen med sin mor Fartuun Adan er hun direktør i Elman Peace & Human Rights Center, og hun er medstifter af Sister Somalia, som er landets eneste krisecenter for voldtægtsofre. Hun rejser også verden rundt og repræsenterer Somalia som FN-rådgiver udpeget af generalsekretær Ban Ki-Moon og som medlem af hans forgængers organisation The Kofi Annan Foundation.
Tilbage til krigen
Elman flygtede som barn til Canada med sin mor og sin søster, men i 2010 besluttede hun at flytte tilbage til sin fødeby Mogadishu for at hjælpe moderen med hendes arbejde i Elman Peace. Hendes søster Iman Elman bor også i Mogadishu nu, hvor hun kæmper mod Al Shabaab som den første kvindelige kaptajn i det somaliske militær.
Elman beskriver det som et stort chok at flytte ned til en krigszone, da jeg fanger hende på en skype-forbindelse fra New York, hvor hun opholder sig i de her uger.
”Da jeg kom til Mogadishu, var det meste af byen kontrolleret af terrorbevægelsen Al Shabaab, så krigen var bogstavelig talt lige uden for vores dør,” siger hun.
https://instagram.com/p/BI-AHxYjwv5/
Selv om skududvekslinger og mortérgranater gjorde arbejdet i Somalia særdeles vanskeligt, var den største udfordring for Elman i starten at blive taget seriøst som en ung kvinde i et patriarkalsk og konservativt samfund.
”Jeg var jo chefens datter, så jeg regnede med, at folk ville lytte til mig, men jeg oplevede mange gange, at mændene rejste sig op og forlod lokalet, så snart jeg begyndte at tale.”
Somalia er et af de værste steder i verden at være kvinde. Det er helt normalt, at en kvinde gennemlever de mest ubeskrivelige rædsler, især hvis hun lever i et område styret af Al Shabaab.
”Hvis en kvinde anmelder en voldtægt, gælder hendes udsagn ikke, medmindre hun har fire mandlige vidner, hvor mindst et af dem har set voldtægten ske. Kan hun ikke det, bliver hun anklaget for utroskab, som straffes med døden ved stening.”
Mange kvinder bliver tvunget til at gifte sig med jihadisterne, hvor deres eneste formål er at føde nye soldater.
”Vi møder piger helt ned til 13 år, som har fået børn med Al Shabaab-medlemmer, men som er blevet udstødt af både de militante og af deres familier. Vi uddanner kvinderne til at starte deres egen forretning, så de kan forsørge deres børn og få et formål med livet.”
Selv om religiøse doktriner er med til at holde kvinder nede i Somalia, er det svært at få Elman til at betegne islam som en forhindring i deres kamp for ligestilling.
”Islam er en vigtig del af det somaliske samfund, så vi er mere interesserede i at arbejde med frisindede imamer, der er åbne for en liberal tolkning af koranen. Deres ord har stor autoritet, så de kan hjælpe os i de egne, som vi har svært ved at nå. Vi prøver at overbevise folk om, at man godt kan have et islamisk samfund, hvor kvinder ikke er andenrangsborgere.”
En forældet praksis
Elman Peace har også allieret sig med imamer i kampen mod omskæring af kvinder. I Somalia er 90% af alle kvinder blevet omskåret, og det er en tradition, der er svær at komme til livs.
”Kvinder klager ofte over det, de blev udsat for, da de selv blev omskåret. Men hvis man spørger dem, om de vil gøre det samme mod deres egne børn, er svaret stadig ja. De er bange for, at ingen mænd vil gifte sig med pigerne, hvis de ikke er omskåret.”
Elman Peace har blandt andet fået unge mænd til at tage rundt på skoler og fortælle, at de ikke ønsker en kvinde, der er blevet omskåret.
”I byerne er man gået over til at skære en lille del af, men ude på landet bruger man stadig forældede redskaber og fjerner stort set det hele. Mange kvinder dør af blodmangel og infektioner som følge af indgrebene,” siger Elman.
https://instagram.com/p/BInN5fzDAYY/
Drop the gun, pick up the pen
Unge mænd er en overset gruppe, fordi det tit er dem, der er skyld i Somalias vold, men Elman arbejder også med at forhindre dem i at blive soldater for Al Shabaab.
Her har hendes navn været en styrke. Hendes far Elman Ali Ahmed har nærmest helgenstatus i Somalia. Han var – det ligger vist til familien – en flot og beundringsværdig herre. Med åben skjorte og lange dreadlocks kørte han rundt i Mogadishus farligste kvarterer i en rusten Fiat og tog våbnene fra unge drenge. Hans slogan ”Smid våbnene, grib pennen” kan den dag i dag læses på murene over hele byen.
https://instagram.com/p/BG1xWE0uN9I/
”Min far fokuserede på, hvad folk havde til fælles, og ikke hvad der skilte dem ad. En af de ting, han gjorde, var noget så simpelt som at starte fodboldklubben Elman FC, hvor han fik børn fra to stridende klaner til at spille mod hinanden. De to klaner havde længe været i krig med hinanden, men nu begyndte de at se fodboldkampene og lave forretninger sammen.”
Han levede under dødstrusler fra krigsherrerne, der ikke var tilfredse med at blive frarøvet deres soldater, men han nægtede til sin død at blive beskyttet af livvagter.
”Han havde den holdning, at han ikke kunne bede andre om at bære våben og beskytte ham med deres liv, når hele hans budskab netop var, at våben ikke løser problemer. Faktisk blev der engang skrevet en artikel om ham med titlen ‘Elman – Den eneste mand, der ikke vil blive skudt i Somalia’.”
Det blev han alligevel. I 1996 blev han skudt i ryggen og døde få meter fra det hjem, hvor Ilwad Elman var blevet født. Hun hørte om sin fars død i nyhederne. Ingen ved, hvem der gjorde det. Manden, som ingen ville skyde, havde mange fjender.
”Det er med tiden gået op for mig, at selv om krigen har ændret sig, så står vi med det samme problem i dag, som han gjorde. Unge mænd tilslutter sig ekstremister, fordi de mangler mål og muligheder i livet, ligesom de gjorde dengang. Så jeg viderefører på en måde min fars arv i det arbejde, jeg laver, ved at give dem et arbejde at gå op i,” siger Elman.
https://instagram.com/p/BEtfAY-uN08/
Den næste generation
Elman er – ligesom alle andre, der har fulgt med – totalt skuffet over Somalias præsidentvalg, der skulle være afsluttet i oktober, men som nu er blevet udskudt til den 30. november, og som det internationale samfund allerede har beskyldt for at være præget af svindel og korruption.
”Det er de samme gamle ansigter og de samme gamle konflikter,” siger hun.
Selvom 70% af befolkningen er unge under 30 år, som aldrig har oplevet en tid uden krig, så har de ingen indflydelse på den politiske proces. Det er netop derfor, at sociale medier er blevet et så vigtigt et redskab for de unge somaliere. Ved at dele deres billeder kan de være med til påvirke omverdenens syn på deres land.
”Regeringen ved slet ikke, at de unge i Somalia har et kæmpe potentiale, men gennem sociale medier kan de alligevel få deres stemme hørt. Der en anden side af Somalia, og det er også den, jeg selv prøver at vise.”