
Baby-Trump ballon i København, 2019. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Befandt du dig på internettet i weekenden? I et kort øjeblik var alt tilsyneladende fantastisk og finurligt.
Få dage efter OpenAIs seneste opdatering af ChatGPT, der gjorde den kunstige intelligens i stand til at generere avancerede billeder, gik det viralt at lave personlige billeder, memes og historiske scener i det japanske animationsstudie Studio Ghiblis animationsstil, som mange kender (og elsker) fra film som Chihiro og heksene og Det levende slot.
Den pastelfarvede illusion brast dog hurtigt. For måske skulle vi ikke brænde vores i forvejen ophedede jordklode yderligere af, fordi vi er nysgerrige på, hvordan det ville se ud, hvis John F. Kennedy var blevet skudt i en af Hayao Miyazakis fantasifulde verdener? Måske var det ikke filminstruktøren Miyazakis ønske, at hans (håndtegnede!) animationsstil skulle efterlignes dårligt og i så stor skala?
“Jeg væmmes. Jeg føler stærkt, at det er en fornærmelse mod selve livet,” har Miyazaki tidligere udtalt om en KI-genereret animationsvideo. Så måske skulle vi generelt bare stoppe med at være nyttige jubelidioter for techgiganterne og deres åbenlyse markedsføringsstunts?
Drømmen om en smukt animeret verden blev da også hurtigt til et mareridt. Studio Ghibli er, udover deres fortryllende æstetik, bedst kendt for deres opbyggelige, humanistiske og pacifistiske budskaber. Derfor skar det i øjnene, da både Israels militærs og Det Hvide Hus’ officielle X-profiler hoppede med på trenden. IDF postede fire Ghibli-ficerede billeder af blandt andet israelske soldater med skydevåben og et kampfly, mens den amerikanske administration postede to billeder i den animerede stil af kvinden Virginia Basora-Gonzalez, der græder, mens hun bliver anholdt af de amerikanske grænsemyndigheder (ICE).
Som det amerikanske magasin The Atlantic skriver, er det ikke første gang, at Det Hvide Hus, der plejede at dele officielle og småkedelige opdateringer fra administrationens arbejde, poster som en 15-årig på 4chan. “Roser er røde / Violer er blå / Kom her ulovligt / Og vi deporterer dig,” skrev kontoen på Valentinsdag i år (det rimer på engelsk). Samme måned delte kontoen en såkaldt ASMR-video på 41 sekunder, hvor mænd bliver lænket og ført ind i fly for at blive deporteret. ASMR står for autonomous sensory meridian response og er et internetfænomen, hvor der laves videoer med forskellige lyde for at fremkalde behagelige fornemmelser hos lytteren. Lyden af klirrende lænker er dog decideret ubehagelig.
Budskaberne i Studio Ghiblis film flyver langt hen over hovederne på personerne, der står bag de lystigt grusomme memes. De opfører sig ikke som de moralsk komplekse antagonister i Miyazakis univers, men nærmere som de entydige skurke i USA’s pendant til Studio Ghibli, Disney. Tænk: Cruella de Vil, der med et stort smil slynger en hvid og sort-prikket pels af nyflåede dalmatinerhundehvalpe om sine skuldre.
Blod og mod?
På The Atlantics forespørgsel ville Det Hvide Hus ikke afsløre, hvem der står bag administrationens X-profil. I stedet henviser de til et X-opslag fra Det Hvide Hus’ vicekommunikationschef Kaelan Dorr, som skriver “[A]nholdelserne vil fortsætte. Memes’ne vil fortsætte.”
Suk.
Det er dog ikke kun de amerikanske edgelord-memes, der simplificerer virkeligheden. I USA’s seneste kampagnevideo om Grønland er der fx også et klart opstillet skel mellem de gode (USA), der skal redde grønlænderne fra de onde (nazisterne, Rusland og Kina).
Mens J.D. Vance var i Grønland på uvelkomment besøg, delte præsident Donald Trump kampagnevideoen, der spillede på alle Hollywood-tangenterne i fortællingen om USA’s engagement i Grønland under 2. Verdenskrig, på sit sociale medie Truth Social.
“I tundraens kolde stilhed blev et bånd skabt, ikke af traktater og handel, men af blod og tapperhed,” lyder en voice-over henover hurtige klip af iskoldt arktisk havvand, blafrende amerikanske flag og arkivoptagelser af amerikanske tropper.
“Amerikanerne skyder ting, og de sprænger dem i luften. Så som man kunne forvente, laver de den slags film,” som Hayao Miyazaki engang har sagt.
Og helt ligesom Hollywood, der vælger og vrager, når det kommer til den historiske præcision i deres blockbustere, glemmer Trump ifølge historiker Bo Lidegaard en vigtig detalje.
Det var nemlig ikke blod og mod, der knyttede USA til Grønland under anden verdenskrig. Det var derimod, som Lidegaard pointerer overfor DR, den daværende præsident Roosevelt, der indgik en traktat med Danmark i 1941 om forsvaret af Grønland. En traktat, som USA’s 33. præsident Truman fornyede i 1951.
“For fred, for sikkerhed og for fremtiden,” lyder kampagnevideoens bejlende budskab til grønlænderne (og resten af verden, som kigger med). Det er bedragerisk betryggende. For trods USA’s selvopfattelse som helten, der redder dagen, forestiller vi os snarere Donald Trump og J.D. Vance iført isbjørnpelsfrakker./Emilie Ewald