Vi vil indlede dagen med en lille tur til den sydjyske by Jelling. Og bare rolig, vi skal ikke snakke om de ældgamle runesten – og heller ikke fadbamser, Rod Stewart, eller hvad du ellers kan opleve i Jelling, når Danmarks tredjestørste festival løber af stablen i maj. For selv om det primært er det, Jelling er kendt for, markerer byen sig i disse dage på helt anden vis.
I sidste uge fik en familie på fem afgørende afslag på asyl i Danmark, hvor de har boet de seneste syv år. Faren er fra Jordan og moren fra Palæstina, mens de tre børn på 11, 13 og 15 år har tilbragt størstedelen af deres liv i Jelling. Her er de vokset op, her går de i skole. I sig selv ikke en bemærkelsesværdig sag – det sker hele tiden. Alligevel er der to ting, der får den til at skille sig ud fra den daglige nyhedsstrøm.
For det første står forældrene til at blive udvist til to forskellige lande. Faren skal efter planen til Palæstina, mens moren skal til Jordan. Børnene forventes at rejse med deres far. I sig selv nok til at spærre øjnene op en ekstra gang. For som Vejles borgmester Jens Ejner Christensen (V) siger: ”Jeg ved, at de sager, der kører i Udlændingestyrelsen, er vanskelige sager. Men syv års ventetid – det virker for mig som meget lang tid. Hvis man så også vil skille en familie ad, efter at de er blevet udvist – det er simpelthen umenneskeligt.”
For det andet synes borgerne i Jelling tydeligvis også, at den er gal. De har malet skilte, organiseret og forenet sig og er gået på gaden i samlet protest. Ifølge TV SYD var 500-600 af Jellings i alt 3.431 borgere således på gaden søndag til en demonstration, der foruden indignerede Jelling-borgere også talte Vejles borgmester. Med bannere, kampråb og appel til Christiansborg samledes de de for at støtte op om familien.
Hjælper det? Vi aner det ikke, og vi kender ikke sagen i detaljer. Men vi håber, at Jelling hurtigt vil blive kendt for andet end øltelte og de to gamle sten, som blev stillet op længe før, nogen af os havde vores gang på jorden.