Ovre på Instagram er der en fotograf ved navn Pete Souza, som har 1,1 millioner følgere. Og selv om de fotos, han deler, sådan set er gamle, melder der sig flere følgere hver eneste dag. Souza var i otte år præsident Obamas officielle fotograf, så han råder over et fantastisk arkiv. Hver dag lægger han et billede ud, som minder om en svunden tid, hvor folk var glade, og hvor nogen i det allerhøjeste embede kæmpede for miljøet, velfærdsforbedringer og borgernes rettigheder. Nogle siger, at Pete Souza troller Donald Trump med sine fotos – at han driller den største internettrold af dem alle. Selv om Obama havde sine fejl, er det rart og også en smule vemodigt at have Souzas billeder i sit Instagram-feed.
Det er følelser, som forstærkes, hver gang Trump og hans stab af ideologer og forhenværende lobbyister har held med at rulle tiltag tilbage, som forgængeren fik gennemført.
I går underskrev Donald Trump et præsidentielt dekret om at eliminere dele af Obamas klimalovgivning. Til at begynde med var Obama mere grøn i ord end handlinger, og som The Guardian skrev i 2016, medvirkede hans regering til investeringer for 34 milliarder dollars i gamle fossile energikilder over hele verden. Men med gennemførelsen af sin Clean Power Plan i 2015 forsøgte han dog at reducere CO2-udledningen i de amerikanske delstater. Ingen amerikansk præsident før ham havde gjort så meget for at bekæmpe klimaforandringerne. Under COP21 i Paris i december 2015 gik USA med til at reducere drivhusgasudledningen med 26-28% i 2025.
Et af Donald Trumps valgløfter var at regenerere kulindustrien. Hvis der kommer rigtig gang i den igen, vil det skabe masser af jobs, mener han. Og hurra for jobskabelsen. Men det virker ikke særlig langsigtet, gør det? Og hvad skal man så stille op med det? I et interview med netmediet I Fucking Love Science bliver den britiske partikelfysiker og professor ved Manchester University Brian Cox spurgt, hvad han ville sige til Donald Trump, hvis han havde fem minutter til at holde et foredrag for ham. Cox siger, at han vil prøve at overtale Trump til at læse et essay med titlen ‘The Value of Science’ skrevet af Richard Feynman, som var en USA’s mest indflydelsesrige fysikere i det 20. århundrede. ”Her påpeger Feynman, at begyndelsen på vejen til forståelse er ydmyghed,” siger Cox. ”Det er den helt simple idé, som vi lige har talt om; at stillet over for naturen, så er din mening irrelevant.”
Men tror han Trump vil forstå det? ”Well, jeg ved det ikke. Jeg ved ikke, om nogen nogensinde har fortalt ham, at vejen til visdom er ydmyghed. Måske har han aldrig fået det at vide.”
Og det er der, vi er.