Tirsdagen står i logens tegn. God personlig kemi kan nemlig opløse selv de værste intriger, eller i hvert fald pletfjerne de største misfarvninger. Særligt i dansk politik, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen gennem flere år har opdyrket en form for borgerligt broderskab med lederne af de tre andre blå partier. Typisk hver tirsdag er de fire i flere år mødtes på Venstre-formandens kontor, når deres lille komsammen da ikke ligefrem er foregået mere intimt til middag hjemme i Løkkes lejlighed i Nyhavn med udsigt til ‘Hong Kong’.
Hvad udadtil tabes, må indad vindes. De fire mænd er blevet kittet sammen af tirsdagsmøderne, som er blevet brugt til at forløse de fleste indre genvordigheder, særligt når det går skidt for VLAK-regeringen, som det jo ret beset gør lige for tiden. Begejstringen er til at overse.
På papiret – eller rettere i cyberspace – går det omvendt helt forrygende for oppositionen. De fem partier, der peger på Mette Frederiksen som ny statsminister efter det næste folketingsvalg, er alle gået frem siden valget, ifølge den seneste meningsmåling. Samlet set står den rød-grønne blok til at kunne få op mod 100 mandater, og dermed potentielt også til at vinde et reelt folkeligt mandat til at kunne føre en ny og anden politiske linje ud i livet.
I de seneste måneder har Dansk Folkeparti mistet magien, og statsminister Lars Løkke Rasmussen hænger fast i dyb upopularitet. Forudsætningen for et regeringsskifte er derfor sjældent gode.
Problemet for de fem partier er blot, at de hverken er enige om et fælles valggrundlag eller virker, som om de vil forsøge at blive enige om ét. Når de fem partiledere – Enhedslistens Pernille Skipper, Alternativets Uffe Elbæk, SF’s Pia Olsen Dyhr, Radikales Morten Østergaard og Socialdemokraternes Mette Frederiksen – mødes til frokost her i dag, ja, lige nu, så markerer de på paradoksal vis, at enigheden på tværs af de fem partier er sjældent lille. I mere end et år har de ikke talt sammen i fælles flok.
Som leder af skyggekabinettet har Mette Frederiksen gjort det stik modsatte af Lars Løkke Rasmussens fidus med den blå forbrødring. Hun har i stedet nøjedes med at tale med de fire andre partiledere på tomandshånd, bilateralt, og dagens tirsdagsmøde i den rød-grønne blok er således bemærkelsesværdig: For har de fem oppositionspolitikere overhovedet en gensidig tillid, som kan gøre det muligt for dem at regere sammen senere? Stoler de nok på hinanden til at kunne indgå kompromisser?
Indtil videre er svaret nej. Ganske vist har de fire blå, borgerlige mænd haft deres meget åbenlyse uenigheder og efterladt et indtryk af børnehave på Christiansborg, men når det gælder både ideologisk fællesmængde og personlig kemi, er de tre kvinder og to mænd i den rød-grønne blok reelt endnu længere fra hinanden. Og de manglende møder har kun gjort ondt værre.
Med påfaldende perfekt timing har Socialdemokratiet dog nu lanceret et nyt principprogram, ‘Fælles om Danmark‘, som rummer flere trædestene for et fremtidigt samarbejde mellem de fem partier.
Mest skelsættende er sossernes nye fokus på Svend Aukens gamle mærkesag, bæredygtighed. Det nye principprogram rummer også en skærpet social indignation over for den voksende ulighed. Hvordan Mette Frederiksen & co. har tænkt sig at gøre alvor af ordene ved ingen, endnu, men når den personlige kemi tydeligvis stadig er ætsende, virker det oplagt at begynde med at diskutere realpolitik. Og endnu mere oplagt med en grøn platform.
Alternativets Uffe Elbæk er da også pludselig blevet forventningsfuld op til dagens møde: ”Med Socialdemokratiets nye principprogram på bordet og det kærkomne fokus på netop bæredygtighed og ulighedsbekæmpelse, går jeg ind til mødet med Mette Frederiksen og de øvrige partiledere i oppositionen med masser af gå-på-mod og lyst til at snakke politik og en ny vej for Danmark.”
Dagens frokost sætter scenen for de kommende års politik i Danmark.