Kun en lille gruppe af insidere nåede så meget som at kunne genkende ansigtet på den lille uanseelige mand, som gemmer sig væk bag rutineprægede herrebriller og anonyme jakkesæt, der går i ét med tapetet – og næsten kun lader sig identificere ved en for alderen lidt tidlig skaldethed. Han nåede heller ikke at gøre noget væsen af sig i den bredere offentlighed.
Ultradiskret som en ninja er han, og måske netop derfor fik han lettere spil til at løse opgaven på vegne af den globale investeringsbank Goldman Sachs: 47-årige Martin Hintze er allerede udtrådt af bestyrelsen i Dong Energy, men undervejs har han sikret en gevinst på mindst 12 mia. kr. til Goldman Sachs.
De sidste aktier ventes snart at blive solgt, og dermed vil Goldman Sachs have mere end fordoblet den oprindelige investering på 8 mia. kr. Ja, den endelige gevinst kan ende med at nærme sig en tredobling, og tyske Martin Hintze har dermed fået gennemført sin lavmælte hit-and-run-operation til den helt store guldmedalje. Og nettogevinsten på mindst 12 mia. kr. vil ikke engang blive beskattet i Danmark, da Goldman Sachs sørgede for at placere medejerskabet af Danmarks energimastodont i et selskab i Luxembourg.
For Martin Hintze var de blot nogle få dage på kontoret, og manden, der har en doktorgrad i ‘strategisk virksomhedsledelse’ fra Technische Universität Berlin, kan sit kram. Han er ekspert i såkaldte ‘BOT’-investeringer: build, operate and transfer-modeller. Og som administrerende direktør for ‘merchant banking’ hos Goldman Sachs International i London var han og de andre investeringseksperter tydeligvis velforberedte på operation Dong Energy. Væsentligt bedre forberedte end de danske politikere og regnedrengene i Finansministeriet, som ellers i egen selvforståelse er elitestyrker.
Hos Goldman Sachs mødte de deres overmænd. Man skal ikke bebrejde hajer, at de opfører sig som hajer. Selv om det er irriterende at blive snydt, er der derfor ingen grund til at bære nag over for Goldman Sachs. De har aldrig lagt skjul på, at de så en hurtig gevinst i Dong Energy. Nej, nu hvor de 12 mia. kr. er indkasseret hos Goldman Sachs, må eftertankerne snarere kredse om, hvorfor politikerne – sekunderet af danske embedsmænd og private rådgivere – gik med på både den opsigtsvækkende lave salgspris og den såkaldte Luxembourg-finte. Heldigvis bliver vi klogere i dag.
I eftermiddag offentliggør Rigsrevisionen en beretning om Dong-salget, hvor det bl.a. følgende er blevet undersøgt: ”Ledelsens og Finansministeriets rolle i forbindelse med værdiansættelsen og aktiesalget, herunder eventuelle incitamentsstrukturer i forhold til værdiansættelsen og incitamentsprogrammer for medarbejdere i DONG Energy A/S i forbindelse med aktiesalget” og ikke mindst ”Forberedelsen af aktiesalget i DONG, salget og den efterfølgende børsnotering”. Læs Anders-Peter Mathiasen og Erik Valeurs optrævling af de ubesvarede spørgsmål.
Uanset hvad Rigsrevisionen har gravet frem – hvis de vel at mærke har haft fuld adgang til samtlige dokumenter i sagen – får det imidlertid ingen betydning for Goldman Sachs. Martin Hintze & co. har for længst forladt landet, og beløbet – som i øvrigt svarer præcist, næsten ned til sidste komma, til det beløb, som den britiske erhvervsmand Sanjay Shah trak med sig ud af Danmark – er allerede flyttet videre til nye kvik-investeringer i lande med svage regeringer.
Goldman Sachs har aldrig haft langsigtede interesser i hverken Danmark eller Dong Energy. Agent Hintze, Martin Hintze, er heller ikke til lange engagementer. Veni, vidi, vici! De kom, de så – og de hævede gevinsten. Nu står oprydningsarbejdet tilbage. Er politikerne og embedsmændene blevet klogere til næste gang, de verdensomspændende investeringsbanker kommer flygtigt forbi?
De næste døgns begivenheder vil i sjælden grad afslører karakteren af det danske demokrati.