Nyhedsanalysen
Styr turismofobien
Flere steder nede i Sydeuropa er folk begyndt at føle lede ved turister. Turismofobi, kalder de det. Har vi alle sammen en lille turismofob i maven?
Hvis man stort set har cyklet, siden man var spæd, og holder af at cykle hurtigt fra A til B gennem gaderne i en by som København, kan man nogle gange tage sig i at ønske turister på cykelstierne hen, hvor peberet gror. Hvis de aldrig cykler hjemme i Rom, Helsinki, Santiago de Chile, eller hvor de nu kommer fra, mærker man den manglende forståelse for den direkte relation mellem pedalkraft og balance forplante sig som en kropslig usikkerhed, der suger glæden ved at færdes i det offentlige rum ud af medtrafikanter i en radius af otte meter.
Men fra i et øjebliks irritation at ønske dem hen, hvor peberet gror, og til at udvikle en decideret turismelede er der et stykke. Eller det burde der være. Denne sommer har et relativt nyt begreb vundet udbredelse – i hvert fald længere sydpå: turismofobi. En afsky for turister.
Hvis man var trendforsker, kunne man måske have set det komme, da megaturistdestinationen Venedig i 2014 begyndte at lege med tanken om at forbyde rullekufferter for at beskytte byens historiske gader og broer og ikke mindst minimere støjforureningen. Forslaget gik i sig selv igen, men problemet med at være en lille by med 50.000 indbyggere, som hvert år får besøg af det ene krydstogtskib efter det andet og 20 millioner turister, er ikke forsvundet, og i juli demonstrerede 2.000 venetianere imod turistindustrien.
I den nordspanske by San Sébastian er en lignende anti-turismedemonstration varslet til 17. august. Spanien satte sidste år rekord med 75,6 millioner turister, og blandt visse elementer i den spanske befolkning opleves antallet som anmassende ud over alle grænser. I år synes irritationen at være kulmineret. Når flere og flere turister lejer boliger via websites som Airbnb, stiger huspriserne og presser almindelige mennesker med normale indkomster ud af byerne. I Barcelona er medlemmer af Arran, ungdomsafdelingen i det radikale antikapitalistiske parti Candidatura d’Unitat Popular (CUP), blevet filmet, mens de skar dækkene op på lejecykler og en turistbus. ”Den turismemodel vi har i dag, tvinger folk ud af deres kvarterer og ødelægger miljøet,” har en talsperson for Arran udtalt. Man forstår bevæggrunden, men man forstår også Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, når han kalder dem ”ekstremister”.
Hvad så? Skal vi være bange? Lade være med at rejse til Venedig, Mallorca, Barcelona eller Dubrovnik? Får turismofobien vind i sejlene og kommer til Danmark? Vi kender den indre svinehund, men har vi også en indre turisthader, som kan kan blive aktiveret? Nej, ikke rigtigt.
Her på Føljeton er vi meget opmærksomme på vejret, både herhjemme og i udlandet. Og vi har bidt mærke i, at Sydeuropa gennem efterhånden nogen tid har været plaget af en hedebølge så varm, at man har valgt at kalde den Lucifer. Overophedning får det værste frem i folk. Og bortset fra det bør de forskellige byråd nok finde en fornuftig måde at regulere websites som Airbnb på. Bare en smule.