Trump og Jerusalem

Trumps hidtil største fejltrin?

Hvis Donald Trump ønsker mere politisk kaos i Mellemøsten, så har han fået det med sin melding om, at USA nu anerkender Jerusalem som Israels hovedstad og vil flytte sin ambassade dertil fra Tel Aviv. FN’s Sikkerhedsråd tager sagen op i morgen.

TOPSHOT - US President Donald Trump signs a proclamation after he delivered a statement on Jerusalem from the Diplomatic Reception Room of the White House in Washington, DC on December 6, 2017 as US Vice President Mike Pence looks on. President Donald Trump on Wednesday recognized the disputed city of Jerusalem as Israel's capital - - a historic decision that overturns decades of US policy and risks triggering a fresh spasm of violence in the Middle East."I have determined that it is time to officially recognize Jerusalem as the capital of Israel, " Trump said from the White House."It's the right thing to do." / AFP PHOTO / SAUL LOEB

Det hele hænger sammen. Allerede mens Donald Trump førte valgkamp i 2016, gjorde han det klart, at hvis han blev præsident, så ville det være nye tider for FN – i hvert fald hvad angår USA’s deltagelse. Han lovede også, at han ville anerkende Jerusalem som Israels hovedstad og flytte den amerikanske ambassade dertil fra Tel Aviv. Han omtalte gentagne gange Israel som USA’s ”tætteste ven”, og Israels premierminister Benjamin Netanyahu kvitterede ved at kalde USA for Israels ”sande ven”.

Da Trump så onsdag gjorde alvor af sit løfte om Jerusalem på et pressemøde i Det Hvide Hus, var det en udmelding med konsekvenser, som rækker langt ind i FN’s Sikkerhedsråd, hvor Jerusalem har stået højt på plakaten i årtier.

Så sent som i december sidste år godkendte FN’s Sikkerhedsråd en resolution – nr. 2334 – som ”understreger”, at det (Sikkerhedsrådet) ikke vil anerkende nogen ændringer ”i forhold til linjerne fra 4. juni 1967, inklusive Jerusalem, bortset fra det, der bliver aftalt mellem parterne gennem forhandlinger”.

Resolutionen fastslår også, at Israels bosættelsesaktiviteter – herunder ved Jerusalem – udgør en ”åbenlys overtrædelse” af international liv og ikke har nogen ”lovlig gyldighed”, og henviser til, at Israel som besættelsesmagt skal stoppe sine bosættelsesaktiviteter og leve op til sine forpligtelser i henhold til Fjerde Génèvekonvention. Der var en smule blæst om resolutionen, fordi den særligt af Israel blev opfattet som en provokation leveret af Barack Obama på et tidspunkt, hvor han var få dage fra at forlade sin post. Resolutionen blev godkendt af Sikkerhedsrådet. USA, Israels ven, nedlagde ikke veto, sådan som en rigtig god ven ville have gjort, men undlod at stemme. Dermed stemte 14 medlemmer af rådet for, og så var den hjemme.

Onsdag sagde Sveriges vice-FN-ambassadør Carl Skau til nyhedsbureauet Reuters, at ”FN har givet Jerusalem en særlig juridisk og politisk status, hvilket Sikkerhedsrådet har bedt det internationale samfund respektere. Det er derfor,  vi mener, at Sikkerhedsrådet skal adressere sagen hastigt.”

Derfor mødes FN’s Sikkerhedsråd til en briefing med generalsekretær Antonio Guterres i New York fredag på fælles opfordring af  Bolivia, Egypten, Italien, Sverige, Senegal, Uruguay og to af de fem permanente medlemslande, Frankrig og Storbritannien. Guterres vil formentlig gentage, hvad han sagde onsdag, nemlig at ”der er ikke et alternativ til en tostatsløsning. Der er ikke nogen plan B”.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, kom også med en udtalelse via Twitter: ”Frankrig støtter ikke USA’s beslutning. Frankrig støtter tostatsløsningen, hvor Israel og Palæstina lever sikkert og fredeligt med Jerusalem som hovedstad for begge nationer. Vi må gå efter formildelse og dialog.”

Trumps tale er generelt blevet fordømt af verdenssamfundet, og blandt palæstinensere i de besatte områder har der været demonstrationer. Jerusalem er den vigtigste brik i forhold til en løsning på Israel-Palæstina-problematikken. For jøderne er Jerusalem den evige hovedstad, men byen spiller også en central rolle for både kristne og muslimer. Som Rashid Khalidi, der er professor i arabiske studier på Columbia University, skriver, er Jerusalem ”det vigtigste af de såkaldte endelige status-problemer, som igen og igen er blevet udskudt under Israel-Palæstina-forhandlingerne på grund af deres ekstreme følsomhed”.

”For sådan en som mig, hvis familie har boet i Jerusalem i hundreder af år, betyder Trumps udmelding ikke bare, at USA har overtaget Israel holdning – at Jerusalem udelukkende tilhører Israel,” skriver Rashid Khalidi videre: ”Han har også med tilbagevirkende kraft legitimeret Israels beslaglæggelse og militære besættelse af det arabiske Østjerusalem under krigen i 1967 og indførelse af diskriminerende love for hundredtusindvis af palæstinensere, der bor der. Den skade, han har forvoldt, vil være permanent: USA kan ikke fortryde denne anerkendelse.”

På politisk niveau er vreden over Trumps udmelding størst hos den palæstinensiske ledelse. Den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas siger, at ekstremister vil bruge den til at legitimere ”hellig krig, som kommer til at gå ud over hele regionen”, og at USA ikke længere har nogen troværdighed i forhold til det internationale samfunds arbejde med fredsprocessen.

Samme toner kommer fra PLO’s generalsekretær Saeb Erekat, der også er palæstinensisk chefforhandler. ”Præsident Trump har netop ødelagt enhver mulighed for en tostatsløsning,” siger han.

Donald Trumps udmelding lader nu også til at have skabt en del turbulens i Det Hvide Hus. Over for CNN udtaler to anonyme ”senior White House Officials”, at de er forberedt på, at fredsprocessen bliver afsporet midlertidigt. ”Ret sikker på, det er midlertidigt,” siger den ene. ”Mange folk har prøvet at hjælpe med at finde ud af, hvordan den her beslutning kan føres ud i livet, uden at fredsprocessen samtidig bliver smidt ud af vinduet.”

Den anden official siger, at ”vi ved, der vil være noget smerte på kort sigt, men tror, at det vil hjælpe i det lange løb”.

Mens Donald Trump talte onsdag, stod hans stærkt religiøse vicepræsident i baggrunden med en mine, man kunne beskrive som tilfreds. Anerkendelsen af Jerusalem som Israels hovedstad ventes at skabe liv og glade dage hos hans højreorienterede evangeliske vælgerbase. Men som Al Jazeera også er inde på i en kommentar, er det heller ikke upopulært blandt USA’s lovgivere. I 1995 vedtog kongressen The Jerusalem Embassy Act, som vedtog, at ambassaden skal flyttes til Jerusalem. Men Trumps forgængere har hver sjette måned skubbet beslutningen af sikkerhedshensyn.

I sin tale sagde Trump: ”Det her vil straks indlede processen med at hyre arkitekter, ingeniører og planlæggere, så den nye ambassade, når den er færdig, vil være en storslået hyldest til freden.”

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12